Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους των Ιωαννίνων μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ – Εκατοντάδες οι μετασεισμοί – Κλειστά αύριο τα σχολεία - Δείτε φωτογραφίες

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους των Ιωα...

Σε εξέλιξη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου

11.02: Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία στα Ιωάννινα, για προληπτικούς λόγους, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως είπε, μιλώντας στο real fm, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, η απόφαση ελήφθη καθώς, κρίθηκε ότι ακόμη και ένας μικρός μετασεισμός να εκδηλωθεί θα δημιουργηθεί πανικός.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για εκτιμήσεις τις σεισμικής ακολουθίας, πάντως είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις.

10.35: Με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια, δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα.

Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του έδωσε πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτίνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα .

Χθες το βράδυ στις 11:15 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακολούθησαν εκατοντάδες μικροδονήσεις στην περιοχή, μεταξύ των οποίων, οι 0 είχαν μέγεθος 4 -5 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξηγεί πως η σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, προέρχεται ουσιαστικά από ένα ρήγμα βορειοδυτικής- νοτιοανατολικής διεύθυνσης.

Το εστιακό βάθος, είναι περίπου 10 χιλιόμετρα, ενώ οι μετασεισμοί έχουν ένα εστιακό βάθος της τάξεως των 4 μέχρι 15 χιλιομέτρων.

Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και ότι θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη, και διευκρίνισε πως προς το παρόν «δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος».

«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε και προσέθεσε:

«Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα.

Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε:

«Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».

 

10.16: Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε το πρωί στην πόλη των Ιωαννίνων, που δοκιμάζεται μετά τον ισχυρό σεισμό των 5.2 ρίχτερ.

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ κοντά στα Ιωάννινα -Αισθητός και στην Πάτρα- Έξι μετασεισμοί σε 25 λεπτά

Στο μεταξύ νέα ισχυρή μετασεισμική δόνηση 4,0 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στις 08.55, με επίκεντρο 26,7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κόνιτσας. Και αυτός ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος.

«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη. Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε στον σταθμό ΣΚΑΙ ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.

8.41: Στους δρόμους και τις πλατείες ξενύχτησαν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων και των γύρω χωριών, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.14 το βράδυ του Σαββάτου, βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Δυτική Ελλάδα, όπως και στην Πάτρα.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε όλο το βράδυ στην περιοχή και μάλιστα με ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις με την έντασή τους να κυμαίνεται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ κοινό χαρακτηριστικό όλων των δονήσεων είναι ότι προηγείται έντονη βοή.

Ευθ. Λέκκας για τον σεισμό στα Ιωάννινα: Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία μετασεισμική ακολουθία

Στους δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα το βράδυ, καθώς οι περισσότερες οικογένειες κατευθύνθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στην παραλίμνια περιοχή.

Από τις 03.30 τα ξημερώματα οι κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες καθώς η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Στους δρόμους της πόλης δημιουργήθηκε τα ξημερώματα κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονται στην παραλίμνια περιοχή.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Ρωγμές σε σπίτια στο Καλπάκι

Από το σεισμό έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Επίσης, οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές των Ιωαννίνων και ειδικά στα χωριά του Πωγωνίου και της Ζίτσας πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τουs. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Κέρκυρα, την Πρέβεζα, την Άρτα και τη Θεσπρωτία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπήρξαν κλήσεις για παροχή βοήθειας. Ωστόσο έχουν σημειωθεί μικρές κατολισθήσεις, κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνθηκε προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο. Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανέφερε ότι ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων, στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ κοντά στα Ιωάννινα -Αισθητός και στην Πάτρα- Έξι μετασεισμοί σε 25 λεπτά

Στην Κέρκυρα, όπου επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητή η δόνηση, δεν αναφέρονται ζημιές. Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, (αλλά) μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία έκτακτα περιστατικά». Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικράτησε απόλυτη ηρεμία.

Δείτε φωτογραφίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις