Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ξεκινά την Κυριακή η νέα περίοδος για τα κατηχητικά σχολεία της Μητροπόλεως Πατρών - Επιδόθηκαν 300 Διοριστήρια για πάνω από 90 ενορίες

Ξεκινά την Κυριακή η νέα περίοδος για τα...

Η σχετική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου παρουσία του Επισκόπου Κερνίτσης

Η έναρξη της νέας φθινοπωρινής περιόδου σηματοδοτεί πάντα και το ξεκίνημα των Κατηχητικών από την εκκλησία μας. Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 στις 5 το απόγευμα, στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πατρών κ.κ. Χρύσανθου και με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος ήταν εκτός Πατρών λόγω άλλων υποχρεώσεων, έγινε συγκέντρωση όπου και δόθηκαν τα Διοριστήρια στους κατηχητές της νέας περιόδου, οι οποίοι δεν είναι μόνο ιερείς αλλά και πολλοί λαικοί, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι επιστήμονες ειδικοτήτων όχι μόνο θεολογίας αλλά και παιδαγωγικών επιστημών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, μαθηματικών, φιλολογίας, κ.α.

Όπως ανέφερε ο αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος, που είναι ο Υπεύθυνος Νεότητος στην Ιερά Μητρόπολη των Πατρών, δόθηκαν κοντά στα τριακόσια Διοριστήρια (για την ακρίβεια 297) που αφορούν στην έναρξη των Κατηχήσεων για τη νέα περίοδο, σε πάνω από 90 ενορίες της επικράτειας της Μητροπόλεως. Όλοι τους συνεισφέρουν στην αποστολή αυτή της εκκλησίας αφιλοκερδώς και εθελοντικά ενώ όπως μας εξήγησε ο π. Ειρηναίος που έχει την ευθύνη των κατηχητικών και άλλων δραστηριοτήτων στην ενορία της Αγίας Ειρήνης Ριγανόκαμπου ενώ διατελεί και εκ των μοναχών της Ιεράς Μονής Ομπλού, δεν πρόκειται για θεσμό αλλά για χρέος απέναντι στην Ορθόδοξη εκκλησία μας και στην πόλη του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου.

«Θεωρούμαστε οι διάδοχοι του Λόγου του Θεού. Τα κατηχητικά είναι τρόπος ζωής. Στις μικρές ηλικίες του δημοτικού, έχουμε άνθιση και πληθώρα παιδιών ενώ ήδη κάνουμε άνοιγμα και στα παιδιά προσχολικής ηλικίας από την ηλικία των 3,5-4 ετών που τα παιδιά αρχίζουν να έχουν αντίληψη. Όσο για τους κατηχητές, πλέον συνεισφέρουν πολλά νέα μορφωμένα παιδιά ενώ χρησιμοποιούνται και πολλοί βοηθοί ανά τακτά χρονικά διαστήματα», ανέφερε στο thebest.gr ο π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος προσθέτοντας πως η σημαντικότητα της προσφοράς των κατηχητικών παραμένει δυνατά στις επάλξεις καθώς κι ότι οι πρόσφατες εξελίξεις με τις προωθούμενες αλλαγές που θέλει να περάσει ο Υπουργός παιδείας κ. Φίλης στο μάθημα των θρησκευτικών έχει επηρεάσει πολύ κόσμο που νιώθοντας πως τα παιδιά τους είναι «ανοχύρωτα», ρωτούν με αυξημένο ενδιαφέρον πότε αρχίζουν για φέτος τα κατηχητικά.

«Η πρώτη εικόνα που έχω για τη νέα περίοδο είναι ακριβώς αυτή και δεν το καυχόμαστε», ανέφερε με νόημα ο π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος, ο οποίος κάνει πολλή και καλή δουλειά και στο τεχνολογικό κομμάτι επικοινωνώντας μέσω email, watch up, viber, facebook, κ.α. με τα παιδιά, τους κατηχητές, κ.α.

Το αισιόδοξο και ενδιαφέρον με τον παλαιό θεσμό των κατηχητικών είναι πως πλέον δεν περιορίζονται σε θέματα που άπτονται αυστηρά της θρησκείας αλλά αφορούν και ευρύτερα πνευματικά ζητήματα. Ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικά στις συνάξεις των φοιτητών (για παράδειγμα στο τμήμα αυτό του Μητροπολιτικού ιερού ναού της Ευαγγελίστριας Πατρών πηγαίνουν κατά μέσο όρο 65 άτομα) συζητούνται θέματα που έχουν να κάνουν με τους λογισμούς, τα ιερά μυστήρια όπως της εξομολόγησης, της Θείας κοινωνίας, την προσευχή, το ιερό μυστήριο του γάμου και της επιλογής συντρόφου, κ.α.

Ωστόσο είναι γεγονός πως στις ηλικίες του γυμνασίου και λυκείου το ενδιαφέρον για τα κατηχητικά είναι μικρότερο κι ένας από τους λόγους είναι πως πλέον δεν είναι υποχρεωτικός ο εκκλησιασμός από τα σχολεία όπως παλιότερα με ιδιαίτερη συχνότητα και φροντίδα γινόταν, ημέρες όπως πριν την Εορτή του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου ή των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου.

Η απαρχή των Κατηχήσεων μας πηγαίνει πίσω στον 4ο αιώνα μ.Χ. επί Αγίου Κυρίλλου των Ιεροσολύμων ενώ μιλώντας για την πιο μετά εποχή, η Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών έχει να υπερηφανευτεί πως από εδώ ξεκίνησαν οι κατηχητικές σχολές πριν περίπου έναν αιώνα, το 1923 από τον αείμνηστο π. Γερβάσιο Παρασκευόπουλο. Λίγο μετά στην Αθήνα ο π. Άγγελος Νησιώτης ξεκινά κατηχήσεις με επίκεντρο τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής στην οδό Ακαδημίας και αργότερα η όλη δράση εξαπλώνεται και από άλλους ιερείς ενώ θα καλλιεργηθεί από την χριστιανική αδελφότητα της Ζωής και της Χριστιανικής Εστίας και θα οργανωθεί πλέον πανελλαδικά από την Αποστολική Διακονία της Ελλάδος που είναι το ιεραποστολικό όργανο της εκκλησίας. Μάλιστα υπάρχουν πια και βοηθήματα, κατηχητικά εγχειρίδια, κ.α.,  και σε ηλεκτρονική μορφή τα οποία και συχνά χρησιμοποιούν οι κατηχητές.

Στην Πάτρα εκτός από τις προαναφερόμενες αδελφότητες, υπάρχει και η Αναπλαστική Σχολή, η Συντροφιά του Αγ. Γιάννη, του π. Γεωργίου Ηλιόπουλου, με έδρα το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, κ.α. που επιτελούν σημαντικό κατηχητικό έργο. Πέρα πάντως από τις κατηχήσεις, διοργανώνονται και άλλα πράγματα που δημιουργούν συνεκτικούς δεσμούς στις ενορίες όπως εκδρομές, παιχνίδια, χορευτικά και δραστηριότητες όπως αγγειοπλαστική, ζωγραφική ή και ομάδες υποστήριξης νέων ενάντια στα ναρκωτικά.

Όσο για τις ενορίες που στον τομέα των κατηχητικών, κυριολεκτικά πρωτοστατούν, εδώ υπάρχει η έκπληξη πως δεν είναι ενορίες και ναοί του κέντρου της Πάτρας. Ρωτώντας τον π. Ειρηναίο να μας ξεχωρίσει κάποιες ενορίες που πραγματικά έχουν οργανώνει κατά εντυπωσιακό τρόπο τα κατηχητικά τους, μας είπε αυτή της Αγίας Μαρίνας στη συνοικία Μακρυγιάννη με πάνω από 200 παιδιά, της Κοίμησης Θεοτόκου στην Παραλία (Παναγίτσα), του Αγίου Χαράλαμπου Κρύας Ιτεών και του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οβρυάς όπου ο εφημέριος π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος με την πρεσβυτέρα του έχουν οργανώσει μία πολύ καλή κατάσταση και ήδη για τη νέα περίοδο έχουν έτοιμα τα σχετικά φυλλάδια.

Την ίδια ώρα διάθεση για οργάνωση κατηχητικών υπάρχει και σε πολλές μικρές ενορίες της περιφέρειας της Μητροπόλεως Πατρών. Ο π. Ειρηναίος μας είπε πως το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε σε περιοχές όπως το Σταροχώρι, η Δαφνούλα (όπου οι τοπικοί ιερείς έχουν συμβάλλει στην δημιουργία ενός μικρού μουσείου φυσικής ιστορίας και στη διοργάνωση αθλοπαιδιών) αλλά και η Αγριλιά, το Βασιλικό, ο Καλλιθεόκαμπος  και αλλού και εντυπωσιάστηκε από την προσπάθεια που γίνεται.

*Να προσθέσουμε πως τυπικά η έναρξη της νέας κατηχητικής περιόδου, σύμφωνα και με την αναγγελία και ευλογίες του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, είναι αυτή την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 ενώ το Τμήμα Νεότητας αναμένεται να δώσει ηχηρό παρών και στα ερχόμενα Πρωτοκλήτεια με ειδική εκδήλωση που ετοιμάζεται.

Επιμέλεια κειμένου - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Κατηχητικά-πολυχώροι- Όλο και περισσότερα παιδιά στα "χελιδόνια", τους "Χαρούμενους αγωνιστές", τη "Δράση" και την "Άγκυρα"

Νέος Υπεύθυνος του Γρ. Νεότητας της Μητροπόλεως Πατρών ορίστηκε ο π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος

Στην φωτ. η Αγία Ειρήνη Ριγανόκαμπου Πατρών.

Στην φωτ. η Αγία Ειρήνη Ριγανόκαμπου Πατρών.

Στην φωτ. η Αγία Ειρήνη Ριγανόκαμπου Πατρών.

Φωτ. από εκδρομή των κατηχητικών ομάδων της ενορίας του Αγ. Νεκταρίου Πατρών.

Φωτ. από εκδρομή των κατηχητικών ομάδων ...

Φωτ. από εκδρομή των κατηχητικών ομάδων της ενορίας του Αγ. Νεκταρίου Πατρών.

Φωτ. από τον ι.ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου Οβρυάς.

Φωτ. από τον ι.ν. της Κοίμησης της Θεοτό...

Φωτ. από τον ι.ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου Οβρυάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις