Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

24 Ιουλίου 1974: 42χρονια από την ημέρα που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία

24 Ιουλίου 1974: 42χρονια από την ημέρα ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Σαν σήμερα

42 χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Κυβέρνηση και κόμματα τιμώντας την επέτειο τονίζουν ότι ο αγώνας είναι διαρκής και προβάλουν τα σημερινά προτάγματα.

Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν την εξουσία στους πολιτικούς. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που μόλις είχε φθάσει από το Παρίσι ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου. Από την ημέρα εκείνη αρχίζει η εποχή της «Μεταπολίτευσης».

«Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για την δημοκρατία» αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απευθύνει κάλεσμα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα από όλα στον λαό, για έναν ευρύ, ανοιχτό και γόνιμο διάλογο, πάνω την συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ο αγώνας στο πολιτικό και το κοινωνικό πεδίο είναι πάντοτε ενεργός και έχει ισχυρά διακυβεύματα σε κάθε εποχή, τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στα έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Την ανάγκη για ουσιαστική και όχι προσχηματική συναίνεση επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρεται στο ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και στην πολιτική ωριμότητα του λαού που χρειάστηκαν για να επιτευχθεί ομαλά η μετάβαση από τη δικτατορία στη Δημοκρατία.

Αυτή η Δημοκρατία, η οποία σχεδιάστηκε και εδραιώθηκε μετά από την Απριλιανή Δικτατορία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τώρα, τις μέρες μας, σφραγίζεται με το νέο εκλογικό νόμο και το δημοκρατικό δικαίωμα της αναλογικής ψήφου του κάθε πολίτη. Δημοκρατία η οποία αποκτά ακόμα πιο ουσιαστική μορφή για τους Έλληνες πολίτες, με την υπερψήφιση της απλής αναλογικής, μετά από πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Πριν από 42 χρόνια έπεσε η χούντα και αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα δια μέσω κινήσεων πολιτικής γενναιότητας. Λυπούμαστε που η επέτειος αυτή δεν συμπίπτει με την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις επόμενες κιόλας εκλογές, γεγονός που θα σήμαινε το βάθεμα και το πλάτεμα της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Γιάννης Καλλιάνος, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις