Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Yπό καταρρακτώδη βροχή ψηφίζει σήμερα η Βρετανία για το ευρωπαϊκό της μέλλον-Ορόσημο το δημοψήφισμα

Yπό καταρρακτώδη βροχή ψηφίζει σήμερα η ...

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 9 ώρα Ελλάδος,οι κάλπες,  στη Βρετανία για ένα δημοψήφισμα, με ερώτημα την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι. Ο ευρωσκεπτικισμός ήταν πολύ έντονος στη Βρετανία και η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος βάφτηκε με αίμα προ ημερών, με τη δολοφονία της  βουλευτή των Εργατικών, Τζο Κοξ, η οποία συγκλόνισε τη Βρετανία. Η βουλευτής δολοφονήθηκε από άνδρα που συνδέεται με την ακροδεξιά οργάνωση, ο οποίος είπε στο δικαστήριο ότι το όνομά του είναι: «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία για τη Βρετανία».

Η Γέφυρα του Ρίου - Αντιρίου στην καμπάνια υπέρ του ... - Thebest.gr

Την ίδια ώρα ο καιρός δείχνει το άσχημο πρόσωπό του και η δυνατή βροχόπτωση έχιε προκαλέσει πλημμύρες.

Στις κάλπες προσέχρονται 46 εκατομμύρια πολίτες.Οι κάλπες  κλείνουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος).

Η ροή των αποτελεσμάτων αναμένεται να ξεκινήσει μερικές ώρες μετά τα μεσάνυχτα προς Πέμπτη, αλλά ο κύριος όγκος τους αναμένεται τα ξημερώματα -και ακόμη και τότε, δεδομένου του ότι η μάχη προβλέπεται να δοθεί στο νήμα, είναι άγνωστο πότε το πρωί της Παρασκευής θα έχει σχηματιστεί μία πρώτη σαφής εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, η νύχτα θα είναι μακρά.

Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, το οποίο διεξάγεται έπειτα από τέσσερις μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας και εκείνους που επιθυμούν την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Προβάδισμα παραμονής δείχνει δημοσκόπηση

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκτησε το προβάδισμά της έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από αυτήν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Times.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η εκστρατεία υπέρ της παραμονής προηγείται με 51%, έναντι ενός 49% της εκστρατείας υπέρ του Brexit.

Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Τάιμς.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ να προηγείται.


Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε απευθύνει μήνυμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, μήνυμα που επανέλαβε αργότερα και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς και πέντε διατελέσαντες πρώτοι υπουργοί της Σκωτίας -όπου Brexit θα ανακινούσε ζήτημα απόσχισης.

 

Πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να «μαντέψουν» τι υποστηρίζει η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έχει δηλώσει -μέσω του αντιπροσώπου της- ότι δεν αναμειγνύεται σε ζητήματα άσκησης πολιτικής.

Με ενδιαφέρον και ανησυχία παρακολουθεί η Δύση τις εξελίξεις στην Βρετανία. Πιέσεις και εκκλήσεις από χώρες εντός και εκτός ΕΕ έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα, με τελικό αποδέκτη τη Βρετανία, ενώ φαίνεται πως η ΕΕ προετοιμάζεται για κάθε αποτέλεσμα.

Εκφράσεις όπως «το τέλος της ΕΕ» έχουν εκφραστεί από ανώτερους αξιωματούχους που μεταξύ άλλων φοβούνται ότι πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση θα δημιουργούσε παρόμοιες επιθυμίες και σε άλλες χώρες - μέλη, ενώ θα ήταν πλήγμα για την ενιαία αγορά.

Οι υποστηρικτές του Brexit επισημαίνουν ότι διεκδικούν ανεξαρτησία από την κεντρική εξουσία που ασκούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ενώ οι υποστηρικτές του Bremain θεωρούν ότι οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι βαρύτατες και ότι η χώρα μπορεί να είναι πιο ισχυρή εντός ΕΕ.

 

Σημειώνεται ότι το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Όπως και το 2014 και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να διενεργήσουν τα κλασικά exit poll, επειδή το περιθώριο λάθους για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.

Η έρευνα του YouGov θα βασιστεί στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος.

Τα ευρήματα του ινστιτούτου θα ανακοινωθούν από το κανάλι Sky News λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες στις 22:00, τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας).

Η έρευνα αυτή θα είναι διαδικτυακή, δεν θα βασιστεί δηλαδή στις απαντήσεις που θα δίνουν οι ψηφοφόροι βγαίνοντας από τα εκλογικά τμήματα, όπως γίνεται συνήθως στα exit poll. Οι ερωτηθέντες θα επιλεγούν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε άλλες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου και έχουν συμφωνήσει να αποκαλύψουν την απόφαση που έλαβαν, αφού ψηφίσουν, είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και in.gr

 

Οι ανησυχίες για Brexit ανεβοκατεβάζουν τον δείκτη Nikkei - Thebest.gr

Προηγείται το Μένουμε Ευρώπη από το Brexit - Πολιτική ... - Thebest.gr

Υπερισχύει το Brexit στις δημοσκοπήσεις στην Βρετανία - Thebest.gr

Κάμερον: Το Brexit δεν θα έχει επιστροφή - Κόσμος - The ... - Thebest.gr

Είτε με Remain, είτε με Brexit, η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται - Thebest.gr

Βρετανία: Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα για το Brexit ... - Thebest.gr


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις