Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά αλλάζουν τις βάσεις …

Τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά αλλ...

Του Κυριάκου Σκιαθά

Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά δύο κορυφαία μαθήματα στο θεσμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δύο μαθήματα που φαντάζουν εξεταστικό φόβητρο σε κάθε είδους εξετάσεις όλων των βαθμίδων της ελληνικής εκπαίδευσης.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τα βαθμολογικά τους αποτελέσματα «εντυπωσιάζουν» και «ξενίζουν» την εκπαιδευτική κοινότητα και γενικότερα την πολιτεία.

Μεγάλος αριθμός υποψηφίων μέχρι και το 2015 δεν μπορούσε  ν’ αγγίξει στα δύο αυτά μαθήματα τη βαθμολογική βάση. Ειδικότερα στα Μαθηματικά (Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΙΙ) τα ποσοστά αποτυχίας κάτω από τη βάση «τρομοκρατούν».

Εκατομμύρια ώρες διδασκαλίας στα σχολεία, στα φροντιστήρια, στα ιδιαίτερα προσπαθούν κάθε χρόνο να ξορκίσουν την εξεταστική αποτυχία σ’ αυτά. Με το νέο σύστημα εισαγωγής τα συγκεκριμένα μαθήματα αποτελούν το 33% των βαθμολογικών μορίων (6.600 στο άριστα των 20.000) των υποψηφίων που επιλέγουν σχολές από το 1ο,2ο και 5ο πεδίο.

Τα Αρχαία Ελληνικά είναι υποχρεωτικό μάθημα για τους 30.211 υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών (στο σύνολο των 79.923, ποσοστό 37,80%). Οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών φέτος με το νέο σύστημα είναι λιγότεροι από πέρυσι και έχουν συγχρόνως και λιγότερες επιλογές. Με την αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων δεν έχουν δυνατότητα επιλογής των Οικονομικών Σχολών, κάτι που μπορούσαν με το παλαιό σύστημα.

Τα Μαθηματικά Προσανατολισμού είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας για το 5ο πεδίο και συνολικά για τους 21.100 (26,40%) υποψηφίους των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής (26,40% του συνολικού αριθμού υποψηφίων). Ενώ για τους 28.612 υποψήφιους των Θετικών Σπουδών (35,80% των υποψηφίων) είναι μάθημα επιλογής για το πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών. Η εισαγωγή στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές δεν απαιτεί πλέον εξέταση στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, γεγονός που θα οδηγήσει σε διαφοροποίηση των βάσεων για τις συγκεκριμένες σχολές.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των μορίων εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μεταβάλλει τη βαθμολογική αξία των Αρχαίων Ελληνικών και των Μαθηματικών Προσανατολισμού και αποδυναμώνει τη βαρύτητά τους. Η επικρατούσα άποψη ότι οι φετινές βάσεις εισαγωγής θα έχουν πτωτική τάση αποτελούν τη μια όψη του νομίσματος. Η καλύτερη απαντητική δυνατότητα των υποψηφίων, όπως όλα δείχνουν, στα φετινά θέματα των Αρχαίων Ελληνικών και των Μαθηματικών Προσανατολισμού στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ενισχύουν τη δεύτερη εκδοχή που θέλει αντί για μικρή πτώση των βάσεων στις σχολές υψηλής ζήτησης να έχουμε αύξηση.

Το πρόβλημα, όμως, σχετικά με την κίνηση των βάσεων είναι πιο σύνθετο και φέτος αναμένονται μεγάλες ανατροπές στις βάσεις που θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο. Τα λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα με το νέο σύστημα (4 και όχι 6), η αναθεώρηση των επιστημονικών πεδίων, η αφαίρεση από τον υπολογισμό  των μορίων εισαγωγής της προφορικής σχολικής βαθμολογίας θα διαφοροποιήσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής για τα τμήματα-σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι βάσεις εισαγωγής του 2016 δεν θα είναι συγκρίσιμες με αυτές των προηγούμενων χρόνων. Έτσι, όταν θα κληθούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο θα πρέπει τις βάσεις εισαγωγής του 2015, να τις χρησιμοποιήσουν μόνο για τη βαθμολογική θέση των σχολών και για τίποτα άλλο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις