Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Γρηγόρης Βαλτινός έρχεται στην Πάτρα και μιλάει στο thebest:"...Οι αγρότες που έπαιρναν τις επιδοτήσεις και τις έκαναν Καγιέν"

Ο Γρηγόρης Βαλτινός έρχεται στην Πάτρα κ...

Έρχεται με το έργο «Ήρθες και θα μείνεις»

H Ζέτα Μακρυπούλια και ο Γρηγόρης Βαλτινός έρχονται στην Πάτρα και στο "Πάνθεον" για τρεις μέρες (5,6 και 7 Φεβρουαρίου), με την επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Ήρθες και θα μείνεις» των Ρενέ Τέιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια, τον πιο δυνατό και απρόσμενο έρωτα που γνώρισε ποτέ το θεατρικό σανίδι!

Η ανατρεπτική θεατρική κωμωδία «Ήρθες και θα μείνεις» μας αποδεικνύει επί σκηνής ότι η διάσημη φράση του Όσκαρ Ουάιλντ «Αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευτείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για να αγαπήσεις», αφού ισχύει στη ζωή, τότε σίγουρα ισχύει και στο θέατρο! Ο Γρηγόρης Βαλτινός σκηνοθετεί και η Ζέτα Μακρυπούλια τον συναντά απρόσμενα μια παραμονή Χριστουγέννων και μοιράζεται μαζί του μια μοναδική βραδιά που μπορεί όμως να κρατήσει για πάντα!

Δύο διαφορετικοί αλλά ταυτόχρονα και πολύ όμοιοι άνθρωποι συναντιούνται με επεισοδιακό τρόπο, η ζωή τους γίνεται έργο που εκτυλίσσεται στη σκηνή και μας παρουσιάζεται μέσα από τη μαγική εκείνη διαδικασία όπου η ζωή δανείζει υλικό στην Τέχνη και η Τέχνη του θεάτρου το κάνει παράσταση. Η αιώνια «μάχη των δύο φύλων» επί σκηνής, μέσα από την κωμική πλευρά της, μας διασκεδάζει αλλά μας θυμίζει έντονα κάθε στιγμή τη συνεχή ανάγκη αλλά και το φόβο μας για αγάπη και έρωτα.

Λίγο πριν την παράσταση στην Πάτρα ο Γρηγόρης Βαλτινός μίλησε για όλα στο thebest.gr αε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Ποια είναι η σχέση σας με την Πάτρα και το κοινό της;

Όλες τις φορές που έχω κάνει περιοδεία έχω βρεθεί και στην Πάτρα. Έχω παρουσιάσει τραγωδία , με σύγχρονα έργα. Βρέθηκα στην πόλη και όταν ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα όταν κάναμε με τον αείμνηστο Θανάση Τσιπινάκη τον «Ματωμένο γάμο». Η σχέση είναι  σχεδόν ίδια με αυτή που έχω με την Αθήνα.

Το κοινό της είναι εξαιρετικό. Δεν έχω αγχωθεί ποτέ για το αν σε αυτή την πόλη μια πιο απαιτητική παράσταση θα έχει ανταπόκριση. Ξέρω εκ των προτέρων ότι θα έχει την ίδια ανταπόκριση , καλή ή κακή, που έχει και στη Αθήνα.

Ξεκινάτε από την Πάτρα την περιοδεία σας…

Έχουμε πρεμιέρα στην Πάτρα. Είναι μια πρόβα τζενεράλε. Θα δοκιμαστούν όλα , στην μορφή της περιοδείας, πρώτα σε αυτή την πόλη . Στην περιοδεία ποτέ δεν κάνω εκπτώσεις. Εάν εξαιρέσουμε κάποιες μικρές εκπτώσεις στον φωτισμό, γιατί στην Αθήνα μπορούμε να έχουμε 150 προβολείς και στην περιοδεία 50, δεν γίνεται πουθενά αλλού.

Το σκηνικό κόπηκε και ξαναφτιάχτηκε στις κατάλληλες διαστάσεις για τα θέατρα που θα παίξουμε. Δεν αλλάζει τίποτα σε όλη την παραγωγή.

Τι χρειάζεται για να έρθουν όμορφα πράγματα και να μείνουν στην ζωή ενός ανθρώπου;

Νομίζω ότι πρώτα από όλα χρειάζεται να τα έχει καλά με τον εαυτό του. Όχι να τον "χαϊδεύει" και να τον βαυκαλίζει. Εννοώ να κοιτάει την αλήθεια κατάματα. Ίσως η αλήθεια είναι η λέξη κλειδί που πρέπει να υπάρχει με τον εαυτό μας έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα και πράγματα που κρύβουμε και σπρώχνουμε κάτω από το χαλί  και που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε. Η αλήθεια σε όλα.. Να ξέρουμε κάθε στιγμή τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε και να έχουμε την ευθύνη  των επιλογών μας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο με αφορμή την κρίση, να μας φταίνε οι άλλοι για την κατάντια μας.

Πρώτιστα φταίμε εμείς. Κι αν πρέπει να διορθώσουμε την κοινωνία … πρέπει να διορθώσουμε πρώτα τον εαυτό μας. Θα έπρεπε, για να μην βγαίνουμε στους δρόμους με τα τρακτέρ, οι πολιτικοί να μην δεχόντουσαν τις απατεωνιές που κάνουν οι αγρότες. Που καίνε τις σοδειές, που δηλώνουν περισσότερα χωράφια ή ζώα, που παίρνανε τις επιδοτήσεις και τις κάνανε Καγιέν, που δεν θέλουν να πληρώσουν φόρους γιατί είχαν καλομάθει και που τους βαυκαλίζανε οι πολιτικοί μας για να παίρνουν τα "ψηφαλάκια".

Στην δική σας ζωή, ποια είναι τα όμορφα πράγματα που ήρθαν κι έμειναν ;

Ήταν η επιλογή μου να ακολουθήσω αυτή την τέχνη που με μόρφωσε, με διαμόρφωσε και μου βελτίωσε την προσωπικότητα. Ήταν η επιλογή να κάνω την κατάλληλη στιγμή οικογένεια και να έχω αυτά τα παιδιά που έχω. Επέλεξα να μην τους αφήσω περιουσία και χρήματα  αλλά το όποιο μυαλό κατάφερα να μαζέψω από την εμπειρία μου στην ζωή, έναν πολύ καλό χαρακτήρα , εξυπνάδα και χιούμορ.

Έπαιξα κάποιους κορυφαίους ρόλους που μου τα έδωσαν αυτά ("Οιδίπους τύραννος", "ο βιολιστής στην στέγη", κάποιοι ρόλοι στην τηλεόραση όσο υπήρχαν σε αυτή καλές παραγωγές).

Γιατί είπατε «ναι» σε αυτή την παράσταση;

Το έργο είναι γραμμένο αριστοτεχνικά από δυο πολύ ταλαντούχους συγγραφείς. Στηρίζεται στην πραγματική ιστορία της γνωριμίας τους  Αυτοί οι δυο άνθρωποι έτσι συναντήθηκαν, έτσι ερωτεύτηκαν και είναι ακόμη μαζί. Είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό με την συμπύκνωση που απαιτεί το θέατρο.  Είναι γεμάτο χιούμορ. Στην αρχή πιστεύαμε ότι θα υπήρχε γέλιο στην κάθε ενότητα, μετά σε κάθε φράση, μετά σε κάθε πρόταση… τελικά υπάρχει γέκιο σε κάθε λέξη.

Σε αυτό βοήθησε πολύ η καλή χημεία που έχω με την Ζέτα Μακρυπούλια.«Ο ένας κόβει, ο  άλλος ράβει». Εάν δεν έπαιζε τον ρόλο η Ζέτα δεν θα ανέβαζα το έργο. Γενικά υπάρχουν έργα που σκέφτομαι κι αν δεν βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα δεν θα τα ανεβάσω...

Οι ήρωες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.Συναντιούνται σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής τους όπου πρέπει να αποφασίσουν τι ακριβώς θέλουν και πώς θα το διεκδικήσουν. Έχουν και οι δυο ανάγκη από την εύρεση ενός συντρόφου όπου ο ένας θα στηρίζει τον άλλον γιατί τελικά, πέρα από την ερωτική έλξη, ο σύντροφος είναι μια ψυχή που σου απλώνει το χέρι .

Το έργο συνδυάζει κάτι που έχω λατρεύω στο θέατρο.Το γέλιο με την συγκίνηση. Το ποιοτικό γέλιο, το χιούμορ…. Όχι το «χάχανο». Το «χάχανο» είναι πολύ ακριβό και κάποια στιγμή πληρώνεται.

Ποια ήταν η πρόκληση σε αυτό το εγχείρημα;

Είναι ένα έργο που αν δεν πετύχει απόλυτα, μπορεί να σε καταστρέψει…

Εκτός από την πρωταγωνιστικό ρόλο, έχετε την σκηνοθετική και την μουσική επιμέλεια… Αυτό κάνει τα πράγματα πιο εύκολα ή πιο δύσκολα;

Αν πετύχουν όλα και γίνουν όπως πρέπει κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας μια παράστασης ακούω μουσική. Ακόμα κι αν δεν έχω την επιμέλεια της λέω στον υπεύθυνο πώς θα ήθελα να είναι και μπορεί να διαλέξω και μέσα από τριάντα  κομμάτια.

Υπάρχουν ρόλοι που περιμένετε;

Αν δεν υπήρχαν θα είχα πάθει  κατάθλιψη. Θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με την αρχαία τραγωδία σε μια πιο συμβατή φόρμα για το κοινό. Βέβαια το μοντέρνο δεν πρέπει να γίνεται για το μοντέρνο . Μου λείπει να ασχοληθώ με τον Σαίξπηρ και η μεγαλύτερη φιλοδοξία μου είναι να ψάχνω καινούργια έργα που θα φέρω στην πατρίδα μου και θα αφορούν τον κόσμο.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας;

Καταρχήν επειδή υπάρχει ήδη προπώληση χιλίων εισιτηρίων θα ήθελα να πω στους πατρινούς  ένα  μεγάλο ευχαριστώ και ότι δεν θα τους απογοητεύσουμε.

Ώρες Παραστάσεων :


Παρασκευή 05/02 βραδινή παράσταση στις 21.00,

Σάββατο 06/02 απογευματινή στις 18.00 και βραδινή στις 21.00

Κυριακή 07/02 ώρα 20.00

Πληροφορίες για τα εισιτήρια στο τηλ. του ταμείου του Πάνθεον, 2610 325778.

Κείμενο: Ρενέ Τέιλορ και Τζόζεφ Μπολόνια

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Γρηγόρης Βαλτινός

Σκηνικά: Διονύσης Χριστοφυλογιάννης

Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χαρά Μπαλτά

Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη

Διαφημιστικό σποτ παράστασης: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος, Νικηφόρος Βαλτινός

Παίζουν οι: Γρηγόρης Βαλτινός, Ζέτα Μακρυπούλια.

Συμμετέχει ο: Στάθης Νικολαΐδης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight