Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Σωσίβιο» για τις ακτές του Κορινθιακού-Καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί από τη διάβρωση

«Σωσίβιο» για τις ακτές του Κορινθιακού-...

Υπεγράφη η σύμβαση με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας-Ξεκίνησαν ήδη τη «δουλειά» οι ερευνητές

Ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά θέματα των τελευταίων ετών φαίνεται ότι βρίσκει τη λύση του, στο βαθμό βεβαίως που αυτό είναι… εφικτό.

Η διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κατοίκους και φορείς που βεβαίως δεν είναι άμοιροι ευθυνών αφού σε πολλές περιπτώσεις οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη διάβρωση των ακτών…

Μετά από μια σειρά παρεμβάσεων στα αρμόδια υπουργεία τόσο από πλευράς Περιφέρειας και δήμων όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις που έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους το πρόβλημα, λίγο πριν τις γιορτές διασφαλίστηκε από Εθνικούς Πόρους κονδύλι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να γίνει από τον Ισθμό της Κορίνθου και μέχρι την Πάτρα καταγραφή του μεγέθους της διάβρωσης των ακτών αλλά και δημοπράτηση των μελετών αποκατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρεται στον «Ημερήσιο της Αχαϊας» υπεγράφη μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Πανεπιστημίου Πατρών Προγραμματική Σύμβαση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καταγραφή/αξιολόγηση της διάβρωσης και χθες ο καθηγητής κ΄.Δήμας με την ερευνητική του ομάδα επισκέφθηκαν το δήμο Αιγιαλείας όπου συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο και τον αντιδήμαρχο Βασίλη Χριστόπουλο ξεκίνησαν από τα όρια του δήμου Αιγιαλείας ανατολικά και «περπάτησαν» την ακτογραμμή της Αιγιάλειας μέχρι το Λαμπίρι.

Βεβαίως η χθεσινή ημέρα ήταν μια πρώτη «γνωριμία» των ερευνητών με την περιοχή αφού θα ακολουθήσουν αρκετές μέρες δουλειάς προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνά τους και να «χαρτογραφήσουν» τα σημεία που απαιτούν παρέμβαση.

Σ`ότι αφορά την Αιγιάλεια είναι γνωστό πως αρκετές παραλίες απαιτούν άμεση παρέμβαση προκειμένου να μην τις «καταπιεί» το κύμα και στο πλαίσιο αυτό εφόσον ολοκληρωθεί η έρευνα θα υπάρξει προφανώς αξιολόγηση για τα σημεία που θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι ερευνητές θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους περί τα τέλη Απριλίου οπότε και θα παραδοθεί στο υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση των μελετών και εν συνεχεία τα έργα αποκατάστασης.

Μιλώντας στον «Ημερήσιο της Αχαϊας» ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραπάνω εξέλιξη, υπενθύμισε τις οχλήσεις που έχουν γίνει από τον ίδιο στους αρμόδιους υπουργούς για το συγκεκριμένο θέμα κρούοντας κώδωνα κινδύνου για αρκετές περιοχές της Αιγιάλειας και τόνισε πως εάν όλα προχωρήσουν βάσει προγραμματισμού μέσα στην επόμενη διετία θα μπορούν να ξεκινήσουν έργα αποκατάστασης.

Τόνισε δε ο κ΄.Παναγόπουλος ότι το Πανεπιστήμιο θα είναι και ο τεχνικός σύμβουλος στην εκπόνηση των μελετών και δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τον δήμο Αιγιαλείας.

Άλλωστε όπως ανέφερε από διερεύνηση που είχε κάνει σε μελετητικά γραφεία η εκτίμηση ήταν πως οι μελέτες για το δήμο Αιγιάλειας θα άγγιζαν το ένα εκατομμύριο ευρώ και ήταν δυστυχώς αδύνατο να καλυφθούν τέτοια κόστη κι αυτό όπως είπε ο κ΄.Παναγόπουλος είχε επισημανθεί στα συναρμόδια υπουργεία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με τα ψάρια στον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό; Ο καθηγητής Θαλάσσιας Οικολογίας Κ. Κουτσικόπουλος μας απαντά

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις