Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στερνό αντίο στον μακρονησιώτη αγωνιστή Ηλία Αντωνόπουλο που έφυγε στα 90 του χρόνια

Στερνό αντίο στον μακρονησιώτη αγωνιστή ...

Πλήθος κόσμου σήμερα στην κηδεία του από το Ι.Ν. Σωτήρος Εγλυκάδας

Στερνό αντίο στον αγωνιστή της αριστεράς και  της Εθνικής Αντίστασης Ηλία Αντωνόπουλο, που πέθανε χθες τη 2η πρωινή ώρα της 24-11-2015 στην Πάτρα, σε ηλικία 90 χρόνων, απηύθυνε πλήθος κόσμου σήμερα στις 3 μμ, που παραβρέθηκε στην κηδεία του από το Ι.Ν. Σωτήρος Εγλυκάδας και τον συνόδευσε υπό βροχή στην τελευταία κατοικία του, στο κοιμητήριο της Ενορίας.
Επικήδειο για την στάση ζωής του εκλιπόντος, απηύθυνε εκ μέρους της Επιτροπής του Ανατολικού Διαμερίσματος του κόμματος ο Γ. Μόσχος, οποίος μεταξύ άλλων είπε:
«Σύντροφε Ηλία, πέρασες εννέα δεκαετίες σε αυτή τη γωνιά της Γης μας, αφιερώνοντας τις επτά στον αγώνα για την προκοπή του τόπου μέσα από την πορεία στην Αριστερά. Και σήμερα που ήρθες το τέλος, μαζευτήκαμε εδώ για να σου απευθύνουμε ύστατο χαιρετισμό».
Και αφού ανέφερε την πορεία του αείμνηστου από στρατόπεδο σε στρατόπεδο εξορίας και από κει σε νέους τόπους εξορίας με την επιβολή του πραξικοπήματος των Δεξιών αξιωματικών το 1967, κατέληξε:
«Ο αείμνηστος ήταν βαθιά ανανεωτικός στις ιδέες του, γι αυτό και ακολούθησε την πορεία που περιγράψαμε ως το τέλος της ζωής του».      Στη συνέχεια η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γηροκομειού, «Παναγία Γηροκομίτισσα» Ντίνα Παπάκου, αποχαιρέτισε τον αείμνηστο εκ μέρους του Συλλόγου, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό και δραστήριο μέλος, αν και δεν ήταν Γηροκομίτης.
Ένοιωσε το προσφυγικό στοιχείο του Γηρκομειού, παρόλο που γεννήθηκε στην Εγλυκάδα. Ήρθε και εγκαταστάθηκε και ένοιωσε μαζί μας τους Γηροκομίτες, είπε μεταξύ άλλων στον επικήδειο, που εκφώνησε. 
ΣΥΡΙΖΑ: Για την απώλεια του αγωνιστή Ηλία Αντωνόπουλου

Για την απώλεια του Ηλία Αντωνόπουλου, η ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα παρακάτω:
«Σήμερα αποχαιρετήσαμε έναν αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και της Αριστεράς στην πόλη της Πάτρας, τον Ηλία Αντωνόπουλο. Ο Ηλίας Αντωνόπουλος γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών, συμμετείχε στο αριστερό κίνημα από νεαρή ηλικία, με το ξέσπασμα της αντίστασης κατά του γερμανού καταχτητή συμμετέχει στις τάξεις του αντιφασιστικού αγώνα ως νεαρός ΕΠΟΝίτης. Με την έναρξη του διωγμού των αγωνιστών της αντιφασιστικής αντίστασης συλλαμβάνεται και στέλνεται εξορία αρχικά στην Ικαρία, στην συνέχεια στον Αη Στράτη και από εκεί στην Μακρόνησο. Απελευθερώνεται με τα μέτρα ειρηνεύσεως του Πλαστήρα και επιστρέφοντας στην Πάτρα, δραστηριοποιείται πολιτικά μέσα από τις γραμμές της ΕΔΑ. Με το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών συλλαμβάνεται και πάλι και τον εξορίζουν στα Γιούρα και από κει στο Παρθένι της Λέρου, απ' όπου απολύεται το 1970 με το κλείσιμο του στρατοπέδου. Ο Ηλίας Αντωνόπουλος ήταν στέλεχος της ΕΔΑ, του ΚΚΕ, του ΚΚΕ Εσωτερικού,  του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε μια από τις σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Αριστεράς στην Πάτρα και ήταν ενεργό μέλος της ιστορίας της από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά. Έφυγε από κοντά μας, στα 90 του χρόνια. Καλό σου ταξίδι σύντροφε». Στον κατάμεστο πιστών Ι.Ν. του Σωτήρος, προσήλθαν και έστειλαν το δικό νοητό χαιρετισμό ο Γηροκομίτης αντιδήμαρχος Πατρέων Χρ. Κορδάς, ο γραμματέας του Δημ. Συμβουλίου Πατρέων Ηλίας Γρηγόρης, ο πρ. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καλαβρύτων Σπ. Σοκορέλης, ο πρ. Αντδήμαρχος Πατρέων επί δημαρχίας Δημαρά Αντ. Κότσαλης, ο Συντονιστής της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος των «Πέτρινων Χρόνων» Θαν. Κολλιτσίδας με αντιπροσωπεία του συλλόγου, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ και του Συλλόγου πολεμιστών Κύπρου 1974, μέλη της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και απλοί ψηφοφόροι, παλαιοί σύντροφοι από το ΚΚΕ Εσ. φίλοι, σύντροφοι και γείτονες του αείμνηστου αγωνιστή.

istologio Giorgos Mosxos

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις