Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γιατί η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό- Η επιδίωξη της Άγκυρας

Γιατί η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχη...

Πολιτική απόφαση με στόχο να ανακατέψει την τράπουλα στη Μέση Ανατολή

Πολιτική απόφαση της Άγκυρας, με στόχο να ανακατέψει την τράπουλα στη Μέση Ανατολή, βλέπουν αναλυτές των διεθνών σχέσεων πίσω από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η οποία περιπλέκει ακόμη περισσότερο το σκηνικό στην περιοχή. Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, η «Ν» προβαίνει σε μια πρώτη ανάλυση των εξελίξεων με τη βοήθεια του διευθυντή στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Χαράλαμπου Τσαρδανίδη.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξηγεί ότι εδώ και καιρό η Τουρκία αντιδρά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στη Συρία καθώς ανησυχεί για το ενδεχόμενο μέσω των ρωσικών παρεμβάσεων να συνενωθούν οι κουρδικοί θύλακες που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη. Είναι ένα ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για την Άγκυρα, η οποία έχει μάλιστα διαμηνύσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα προβεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας».

Υπό αυτήν την έννοια, η δραστηριοποίηση του ISIS στην περιοχή και μόνο εκ του αποτελέσματος εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα. «Είναι άλλωστε γνωστός ο ρόλος της Τουρκίας στο λαθρεμπόριο πετρελαίου το οποίο έχει διασφαλίσει και εμπορεύεται για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες η τρομοκρατική οργάνωση».

Στο πλαίσιο αυτό η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, η οποία θα πρέπει να θεωρείται αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης, καθώς αντίστοιχα περιστατικά παραβιάσεων του εναέριου χώρου συμβαίνουν συχνά, σηματοδοτεί την πρόθεση της Άγκυρας να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί περαιτέρω παρεμβάσεις στην περιοχή που την αφορά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσαρδανίδης, η Ρωσία δεν θα πρέπει να περίμενε ότι η Τουρκία θα έφτανε στο σημείο να καταρρίψει αεροσκάφος της. Στη Μόσχα δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα το γεγονός ότι οι εικόνες που μεταδόθηκαν αμέσως μετά το περιστατικό δείχνουν τον έναν από τους δύο πιλότους της να περιβάλλεται όχι από μέλη του ISIS αλλά από Τουρκμένιους αντάρτες, γεγονός που έχει και «ψυχολογική» σημασία για τον ρωσικό παράγοντα.

Ως καθοριστική αναμένεται τις επόμενες ώρες η αντίδραση των χωρών του ΝΑΤΟ, η οποία πάντως «ενδέχεται να γυρίσει και μπούμπερανγκ στην Τουρκία», καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας συντονισμός ΗΠΑ και Ρωσίας στο πεδίο της καταπολέμησης του ISIS.

Ζητούμενα λοιπόν αποτελούν αφενός σε ποιον βαθμό το ΝΑΤΟ θα καλύψει ή δεν θα καλύψει την Τουρκία, αφετέρου ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει στις εξελίξεις η Μόσχα.

naftemporiki

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις