Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Το αντι-γκράφιτι ήρθε να βάλει τέλος στα συνθήματα σε κτίρια - Ελάχιστα όμως το διαθέτουν - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Πάτρα: Το αντι-γκράφιτι ήρθε να βάλει τέ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Ο δήμος θα επενδύσει κι άλλα κτίρια με αυτό το υλικό;

Η αισθητική των κτιρίων και στην Πάτρα έχει βρει έναν σύμμαχο εδώ και λίγο καιρό κι αυτό δεν είναι άλλο από το βερνίκι-χρώμα αντι γκράφιτι. Πρόκειται για ένα μείγμα δύο ειδικών διάφανων βερνικιών τα οποία προσθέτουν μια πλαστική κρούστα πάνω από το φυσικό χρώμα του κτιρίου στο οποίο γίνεται η βαφή. Στόχος, να μην "ποτίζουν" σε βάθος οι προσόψεις των κτιρίων από τα σπρέυ με τα οποία κάποιοι επιλέγουν να εκφράσουν τις απόψεις ή άλλες ανησυχίες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και πρώτο κτήριο στο οποίο εφαρμόστηκε η νέα τεχνική είναι τα δικαστήρια της Πάτρας. Ακολούθησε το πρώην ΚΕΠ του δήμου, με πρωτοβουλία του ιδιώτη ιδιοκτήτη ωστόσο πολλά ακόμη ακίνητα -και του δήμου- παραμένουν εκτεθειμένα στο έλεος και τις ορέξεις εκείνων που με ένα σπρέυ γράφουν ότι και όπως θέλουν. Το thebest.gr μίλησε με τον πατρινό επιχειρηματία Γιώργο Μπάκα που δραστηριοποιείται στον χώρο των χρωμάτων και άλλων ειδικών βερνικιων, ο οποίος μας εξήγησε πως χρησιμοποιείται και εν τέλει πως αποδίδει το anti-grafiti.

Κι αν στην περίπτωση των καλαίσθητων γκράφιτι η εικαστική παρέμβαση γίνεται δεκτή, ωστόσο κάποια οπαδικά συνθήματα και άλλες υπογραφές περισσότερο βρωμίζουν και προσβάλουν την αισθητική εικόνα της πόλης και αναγκάζουν τόσο τον δήμο (όταν πρόκειται για δημοτικά κτήρια) όσο και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες να ξοδεύουν διαρκώς χρήματα βάφοντας εκ νέου τις προσόψεις τους για να καλύψουν τα συνθήματα.

Ωστόσο παρά την συνεχώς αυξανόμενη χρήση του βερνικιού σε εμβληματικά κτήρια της πόλης, (το εντοπίσαμε σε κτήρια της Αγίου Ανδρέου, στο υπέροχο ανακαινισμένο νεοκλασσικό επί της Ρήγα Φεραίου και Φιλοποίμενος κ.α.) μήπως θα έπρεπε ο Δήμος να το εφαρμόσει και στο Δημαρχείο της πόλης; Η πρόσοψη του οποίου όχι μόνο είναι κατεστραμμένη από τα συνθήματα, αλλά χρειάζεται επειγόντως λίφτινγκ, καθώς τελευταία φορά που είχε ανακαινιστεί ήταν επί δημαρχείας Ευάγγελου Φλωράτου.

Πάνω σε τοίχο επενδυμένο με αντι γκραφιτι, μπορείς να γράψεις ότι θες και την άλλη μέρα με ένα πανί μπορείς να το σβήσεις, όσο σπρέι και αν έχει επιστρατευτεί!

Η ιστορία της τεχνολογίας αντι-graffiti δεν είναι τωρινή: Πριν από 15 περίπου χρόνια εφαρμόστηκε στην πολιτεία του Happy Valley στην Αυστραλία ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα αντιμετώπισης του Graffiti με την ονομασία Grafsol, ενώ το πρόγραμμα αυτό με την ονομασία ΕΛΓΚ (Έλεγχος Γκράφιτι) με τις απαραίτητες προσαρμογές δοκιμάστηκε και στην Αττική με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα άρχισε αν εφαρμόζεται τον Μάιο του 2002 στον Δήμο Ζωγράφου με τη συμμετοχή τριών παραγόντων : τον Δήμο Ζωγράφου, την εταιρεία ελέγχου και την εταιρεία εφαρμογής του προγράμματος.

Στην Πάτρα δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα παρά μεμονωμένες πρωτοβουλίες. Και σίγουρα πολλά ακόμα κτίρια τα οποία χρίζουν της προστασίας μέσω του ειδικού βερνικιού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις