Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τον χειμώνα του 2016-2017 η πρώτη γεώτρηση στην περιοχή του Κατακόλου

Τον χειμώνα του 2016-2017  η πρώτη γεώτρ...

Ηλεία

Τον χειμώνα του 2016-2017 – αν οι διαδικασίες προχωρήσουν κανονικά χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της γραφειοκρατίας – αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση στην περιοχή του Κατακόλου από την ανάδοχο εταιρεία Energean Oil & Gas, που έχει αναλάβει την διερεύνηση και εξαγωγή του κοιτάσματος πετρελαίου, το οποίο φαίνεται να υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή στο Κατάκολο, ύστερα από έρευνες που έγιναν, μεταξύ και άλλων περιοχών ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «ΠΑΤΡΙΣ», αυτήν την περίοδο, έχει ήδη ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) η πρώτη φάση της μελέτης καταγραφής της περιβαλλοντικής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης της περιοχής (Baseline Study) ενώ ξεκινά η 2η φάση και θα ακολουθήσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα περάσει προς έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο, την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η Energean εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα από παλαιότερες έρευνες που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΑΠΕΝ, όπως άλλωστε προβλέπει η σύμβαση που εγκρίθηκε πέρσι τον Οκτώβριο από την Βουλή. Η όλη διαδικασία, όμως, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά, καθώς σχεδόν έναν χρόνο μετά από την κύρωση της σύμβασης, υπάρχουν ακόμη δεδομένα που δεν έχουν τεθεί στην διάθεση της εταιρείας, λόγω της γνωστής ελληνικής γραφειοκρατίας.

 

Πρωτοπόρα γεώτρηση

Όπως αναφέρεται από την εταιρεία Energean Oil & Gas, η γεώτρηση που προγραμματίζεται για τον χειμώνα 2016-2017, θα είναι οριζόντια (Extended Reach Drill) και θα έρθει από τη στεριά, από την περιοχή που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, προσεγγίζοντας το κοίτασμα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και σε βάθος έως 3 χιλ. μέτρων.

«Την ίδια τεχνική έχουμε επαναλάβει στο κοίτασμα «Έψιλον» στον Κόλπο της Καβάλας, όπου το 2010 η Energean πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη σε μήκος (πάνω από 5 χιλιόμετρα) γεώτρηση στην έως τότε ιστορία της Μεσογείου, καθώς και στο τουριστικό θέρετρο El Gouna στην Αίγυπτο», αναφέρουν στην εφ, «ΠΑΤΡΙΣ», στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα.

 

Εξετάζονται δυνατότητες μεταφοράς του πετρελαίου

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, «η εταιρεία εξετάζει τις δυνατότητες μεταφοράς του πετρελαίου, εφόσον φυσικά προκύψει παραγωγή από την περιοχή. Θυμίζω ότι το κοίτασμα του Κατακόλου ανακαλύφθηκε το 1981 και οι αρχικές εκτιμήσεις το προσδιόριζαν μεταξύ 3 και 6 εκατ. βαρελιών». Επίσης σημαντικά στοιχεία για την καλύτερη κατανόηση του κοιτάσματος, πέραν φυσικά της σαφώς πιο προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται σε σχέση με την δεκαετία του ‘80, προκύπτουν και από τις ερευνητικές εξορμήσεις του γεωφυσικού τμήματος της Energean που πραγματοποιούνται ανά τακτά διαστήματα στην ύπαιθρο των Ιωαννίνων με σκοπό τη συγκέντρωση πετρωμάτων από περιοχές στις οποίες υπάρχουν εμφανίσεις πετρελαίου.

 

«Συνέχεια της Αδριατικής το Κατάκολο»

Παράλληλα στέλεχος της εταιρείας, αναφερόμενο στην περιοχή του Κατακόλου, την χαρακτηρίζει ως την «συνέχεια της Αδριατικής Λεκάνης» και τονίζει συγκεκριμένα ότι: «Η Energean θεωρεί το Κατάκολο και, γενικότερα, τη Δυτική Ελλάδα ως γεωλογική συνέχεια της Αδριατικής Λεκάνης, όπου υπάρχουν ήδη σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων καθώς και παραγωγή υδρογονανθράκων σε χώρες όπως η Ιταλία, η Αλβανία και η Κροατία. Γι’ αυτό άλλωστε και ενεργοποιείται ήδη σε Ιωάννινα/Θεσπρωτία, μετά την ανακήρυξή της ως αναδόχου στον σχετικό διαγωνισμό».

 

patrisnews.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις