Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Από χρηματοκιβώτια εώς κοτέτσια χτυπούσε η σπείρα με εγκέφαλο από την Αμαλιάδα

Ηλεία: Από χρηματοκιβώτια εώς κοτέτσια χ...

Το τελευταίο χτύπημά τους, στο Λάνθι του δήμου Πύργου

Το τελευταίο χτύπημά τους στη διάρρηξη της Ιεράς Μονής Κρεμαστής στο Λάνθι του δήμου Πύργου, έμελλε να είναι και το μοιραίο για τη σπείρα που είχε ως εγκέφαλο πολύ γνωστό εγκληματία της Ηλείας από την περιοχή της Αμαλιάδας που καιρό κατάφερνε να διαφεύγει, ενώ βρισκόταν στο στόχαστρο των Αρχών. Η δράση της σπείρας είχε μεγάλη ποικιλία από χρηματοκιβώτια έως και κοτέτσια…

Ωστόσο η εξάρθρωσή της, η σύλληψη του εγκεφάλου και αρκετών μελών της, συνιστά πολύ μεγάλη επιτυχία των αρχών στην Ηλεία και συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, καθώς διενεργήθηκε η μεγαλύτερη αστυνομική έρευνα των τελευταίων ετών στο νομό, με τη χρήση του «κοριού» της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων μέσων, που αποκάλυψαν όχι μόνο την ταυτότητα των δραστών και τα σχέδιά τους, αλλά οδήγησαν και στη σύλληψή τους.

Τα χτυπήματα
Η δράση της σπείρας ξεκίνησε το περασμένο Πάσχα. Το πρώτο χτύπημα στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται είναι η διάρρηξη στο φούρνο του Δημήτρη Γουργούλη τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα. Οι δράστες γνώριζαν πως ήταν η μοναδική ημέρα πως ο ιδιοκτήτης του εργαστηρίου αρτοποιίας δεν θα ξυπνούσε τα ξημερώματα για να εργαστεί, αλλά θα πήγαινε αργότερα εκεί. Γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα οι δράστες μπήκαν στο κτίριο από την πίσω πόρτα των γραφείων με στόχο το χρηματοκιβώτιο. Κατάφεραν να βγάλουν από τον τοίχο το πακτωμένο χρηματοκιβώτιο που περιείχε το χρηματικό ποσό των 21.000 ευρώ, κοσμήματα αξίας 20.000 ευρώ και ακόμα ένα κουτί με 5.000 ευρώ. Το επόμενο χτύπημά τους ήταν μετά από ένα μήνα στην περιοχή του Σκουροχωρίου.

Εκεί στις 22 Μαΐου, μπήκαν σε οικία, με τη μέθοδο της θραύσης του αφαλού της κλειδαριάς και πήραν μια γυναικεία τσάντα με κοσμήματα και ένα τάμπλετ, συνολικής αξίας 1500 ευρώ. Τρεις ημέρες αργότερα η σπείρα διέρρηξε οικία στην Αμαλιάδα. Πήραν από την ντουλάπα του υπνοδωματίου το ποσό των 15.000 ευρώ, καθώς επίσης χρυσά κοσμήματα αξίας περίπου 130.000 ευρώ, δύο τηλεοράσεις, εικόνες και πέντε κινητά τηλέφωνα.

Για λίγο καιρό μέσα στο καλοκαίρι η σπείρα φαίνεται πως «χαλάρωσε» τη δράση της και στα μέσα Σεπτέμβρη «επέστρεψε». Από τα ψηλά στα χαμηλά όμως, γιατί οι κλέφτες χρηματοκιβωτίων, έγιναν… κλεφτοκοτάδες. Σε δύο περιπτώσεις στην Αμαλιάδα, έκλεψαν από κοτέτσια 50 και 30 κότες συνολικής αξίας 1000 ευρώ, στις 11 Σεπτέμβρη. Δύο ημέρες αργότερα «χτύπησαν» μέσα στη νύχτα σε σπίτι στο Βαρθολομιό. Απενεργοποίησαν το συναγερμό και αφού παραβίασαν παράθυρο, μπήκαν μέσα στο σπίτι, όπου δεν βρήκαν κάτι αξιόλογο για να κλέψουν. Όμως βρήκαν στη διπλανή αποθήκη δύο αλυσοπρίονα αξίας 1000 ευρώ.

Το μοιραίο χτύπημα και η σύλληψη
Η ιδέα να «χτυπήσουν» την Ιερά Μονή Κρεμαστής στο Λάνθι, αποδείχθηκε μοιραία για τους δράστες. Τα ξημερώματα της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου, οι δράστες εισέβαλαν στο μοναστήρι, καταφέρνοντας να πηδήξουν από τη μάντρα των τριών μέτρων και περάσουν στην αυλή.

Στη συνέχεια διέρρηξαν την πόρτα του μοναστηριού και αφαίρεσαν από το Θρόνο της εικόνας της Παναγίας τα τάματα που είχαν αφιερώσει εκεί οι πιστοί. Όπως προέκυψε αργότερα οι δράστες είχαν αφαιρέσει 33 χρυσά δακτυλίδια, 15 χρυσούς σταυρούς, 14 χρυσές αλυσίδες λαιμού, 6 χρυσά σκουλαρίκια, 5 χρυσά μενταγιόν, 3 αλυσίδες λαιμού από λευκόχρυσο, 4 χρυσές αλυσίδες χειρός, 1 χρυσή καρφίτσα πέτου και 3 σταυρούς από λευκόχρυσο, συνολικής αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, τους τελευταίους μήνες, βρίσκονταν σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Από την έρευνα που έκαναν εδώ και καιρό με τη χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και κυρίως του «κοριού» της ΕΛ.ΑΣ. είχαν καταφέρει να μάθουν την ταυτότητα των δραστών, αλλά και τη δραστηριότητά τους. Απέμενε να εντοπιστούν τα ίχνη τους στο επόμενο χτύπημα για να συλληφθούν.

Έτσι μόλις έγινε η διάρρηξη στην Κρεμαστή και υπήρξαν τα στοιχεία εκείνα που συνέδεαν τη σπείρα με την υπόθεση αυτή, πολυμελής ομάδα της Ασφάλειας Πύργου, πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στην Αθήνα, όπου και συνέλαβε τους τέσσερις από τους έντεκα που εμπλέκονται στη σπείρα, ανάμεσά τους τον 45χρονο Ηλείο «εγκέφαλο» της σπείρας, τον 38χρονο Αλβανό υπαρχηγό στα Μέγαρα, δύο μέλη στην Αμαλιάδα και επίσης τον 61χρονο ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίου στην Αθήνα, όπου αγόρασε τα τάματα από το μοναστήρι προχθές το πρωί, έναντι του ποσού των 4200 ευρώ. Αναζητούνται ακόμα πέντε άτομα από την Ηλεία και την Αχαΐα. Όπως προέκυψε από την προανάκριση το όφελος της σπείρας από τις εφτά περιπτώσεις ξεπερνά τις 220.000 ευρώ. Σε βάρος των εννέα μελών της σπείρας, σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες κλοπές.

Ο ιδιοκτήτης του ενεχυροδανειστηρίου σε περιοχή της Αθήνας, αντιμετωπίζει την κατηγορία της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, ενώ τέλος περιλαμβάνονται στη δικογραφία ακόμη δύο ημεδαποί άνδρες ηλικίας 27 και 34 ετών που αντιμετωπίζουν τη κατηγορία της διακεκριμένης κλοπής.

Ο τρόπος δράσης και ο εντοπισμός
Τα μέλη της σπείρας λειτουργούσαν με συγκεκριμένη τρόπο δράσης και διακριτούς ρόλους. Ο 45χρονος «εγκέφαλος» από την Αμαλιάδα οργάνωνε τις κλοπές συγκεντρώνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες από τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας για τους πιθανούς στόχους. Ο 38χρονος υπήκοος Αλβανίας είχε επιχειρησιακό ρόλο και είχε λάβει μέρος σε όλες τις κλοπές κατά τις οποίες παραβίαζε θύρες και παράθυρα και αφαιρούσε τα κλοπιμαία. Τα  υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας συμμετείχαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά στις κλοπές  και παρείχαν στον 45χρονο τις απαραίτητες πληροφορίες για τους πιθανούς στόχους.

Στην τελευταία περίπτωση στην Ιερά Μονή Κρεμαστής, σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες είχαν επισκεφθεί τουλάχιστον τρεις φορές το χώρο, προκειμένου να επεξεργαστούν το σχέδιο δράσης τους. Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου, τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί είχαν αναλάβει ρόλους στην υπόθεση και βρίσκονταν σε απόλυτη ετοιμότητα για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες όπως και έγινε. Η χρήση του «κοριού» της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων τεχνολογικών μέσων, έδωσαν πολλές πληροφορίες για τους δράστες και τις κινήσεις τους και με τη σωστή χρήση τους, συνέβαλαν σε καίρια στιγμή να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες. Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των δραστών οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:

Πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων, το ποσό των 3.680 ευρώ, πλήρης συσκευή κοπής μετάλλων (φιάλες οξυγόνου, φλόγιστρο), ηλεκτρικές συσκευές, τρία αλυσοπρίονα, διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία, κουκούλες  full face και γάντια. Επιπλέον, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν το αυτοκίνητο του 45χρονου και του 38χρονου ως μέσα τέλεσης των παράνομων πράξεων τους. Σημειώνεται ότι ο 45χρονος και ο 38χρονος έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών και κλοπών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας όπου παραπέμφθηκαν ενώπιον του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ηλείας και κρατούνται προκείμενου να οδηγηθούν σήμερα και τη Δευτέρα. Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου.

ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις