Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σιλένα: Από την ιατρική της Πάτρας στην Αστυπάλαια μαζί με την Κυβέλη

Σιλένα: Από την ιατρική της Πάτρας στην ...

Ιστορίες από την άγονη γραμμή

Από ένα απλό τσίμπημα που θα κάνει έναν περαστικό τουρίστα να ανησυχήσει μέχρι ένα σοβαρό περιστατικό κάποιου ντόπιου κατά τη διάρκεια του χειμώνα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, οι γιατροί που κάνουν τα αγροτικά τους στις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας σηκώνουν το βάρος ολόκληρου του συστήματος υγείας.

Η Κυβέλη Αγγέλου και η Σιλένα Λάγκα είναι 25 και 26 ετών αντίστοιχα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Αστυπάλαια για το αγροτικό τους, όπου μαζί με μία ακόμα γιατρό η οποία βρίσκεται μόνιμα στο νησί, καλούνται να φέρουν εις πέρας κάτω από δύσκολες συνθήκες, όλα τα περιστατικά. Τα κορίτσια από τη μία παλεύουν με τις ελλείψεις και τους ασθενείς κι από την άλλη απολαμβάνουν όμορφες στιγμές σε ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου.

Η Κυβέλη βρίσκεται στο ιατρικό κέντρο της Αστυπάλαιας ήδη 10 μήνες, ενώ η Σιλένα μερικές εβδομάδες. Τι τους έφερε όμως στην Αστυπάλαια;

Μερικοί Κάτοικοι της Άγονης Γραμμής Ζουν στην Σκιά μιας Σοβαρής Ασθένειας.

Σας άρεσε; Δείτε και το βίντεο για το "ηφαίστειο" στην Κάλυμνο που δεν είναι αυτό που νομίζετε.

VICE: Πώς βρέθηκες στην Αστυπάλαια;
Σιλένα: Εγώ τελειώσα την Ιατρική στην Πάτρα και ήθελα να πάω σε ένα μικρό ελληνικό νησί που να είναι ήρεμο, να βρίσκεται στην άγονη γραμμή. Είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για την Αστυπάλαια γενικά. Πήρα τηλέφωνο την Κυβέλη, με πόρωσε, μου είπε πάρα πολύ καλά λόγια και έτσι ήρθα. Ήταν η πρώτη μου επιλογή, και με πήραν. Θα κάτσω για ένα χρόνο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Κυβέλη: Εγώ ήρθα εκ του ασφαλούς. Έχω σπίτι εδώ. Μεγάλωσα καλοκαίρια και Πάσχα από μωρό στην Αστυπάλαια. Τελείωσα την ιατρική στην Αθήνα και το δήλωσα μονοκούκι. Είμαι 10 μήνες εδώ.

Πώς τα περνάτε λοιπόν;
Σιλένα: Εγώ είμαι φρέσκια ακόμα στο νησί. Έχω μόνο τρεις εβδομάδες. Προς το παρόν λοιπόν εξερευνώ ακόμα. Το πρωί είμαι στο κέντρο υγείας και μετά σε παραλίες. Πιο μακρινές αν είμαι ελεύθερη και στις πιο κοντινές όταν πρέπει να είμαι σε ετοιμότητα. Βέβαια, η Αστυπάλαια έχει και πολύ ζωντανή νυχτερινή ζωή την οποία εξερευνώ επίσης.

Κυβέλη: Η Αστυπάλαια είναι ένα υπέροχο νησί και δεδομένου ότι έχω σπίτι εδώ και έρχομαι από μικρή είναι σαν να είμαι στο σπίτι μου. Βέβαια δεν έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι που μέχρι τώρα ήξερα

Κυβέλη πώς ήταν ο χειμώνας;
Κυβέλη: Ιατρικά ήταν δύσκολος ο χειμώνας. Είχαμε ελλείψεις και ήμασταν μόνο 2 άτομα και είχαμε 15μέρες σερί τις εφημερίες η καθεμία. Βέβαια δεν κοιμόμασταν στο ιατρείο, αλλά το τηλέφωνό σου είναι συνεχώς διαθέσιμο κι αν κάποιος σε καλέσει και υπάρχει ανάγκη είσαι υποχρεωμένος να πας. Ό, τι ώρα και να είναι. Τον χειμώνα μείζον θέμα είναι η μεταφορά των ασθενών όταν είναι ανάγκη, αλλά κυρίως η σωστή προσέγγιση της διάγνωσης, ειδικά με την απουσία παρακλινικών εξετάσεων. Κάποιες φορές καλείσαι να δώσεις αγωγή σε κάποιον που υποπτεύεσαι τι έχει γιατί απλά δεν μπορείς να το τεκμηριώσεις επειδή δεν έχεις τα κατάλληλα μέσα.

Η Αστυπάλαια τον χειμώνα

Γενικά στο νησί είναι ήρεμα κι έχεις τη δυνατότητα να δεθείς με τους ανθρώπους αλλά και να κάνεις πράγματα που υπό άλλες συνθήκες σε μια μεγάλη πόλη δεν θα έκανες. Τα περισσότερα που γίνονται στο νησί τον χειμώνα είναι εθελοντικά και δρομολογούνται από συγκεκριμένους ανθρώπους Έχει πολλά πράγματα να κάνεις, διαφορετικά από αυτά της μεγαλούπολης, αρκεί να έχεις διάθεση. Εγώ ας πούμε έκανα μαθήματα χορού σε παιδάκια αλλά επεδιώξα να ασχοληθώ και με πράγματα τελείως ξένα σε εμένα. Όπως σφαγείο, ζαφορά, σταμναγκάθι, μελίσσια, ψάρεμα που σε καμία περίπτωση δεν θα έκανα στην Αθήνα. Αυτά τα πράγματα γεμίζουν την καθημερινότητα σου και δεν σου κρύβω πως πολλές φορές ήθελα να έχει παραπάνω ώρες το 24ωρο για να κάνω κι άλλα.

Είναι στελεχωμένο το ιατρείο;
Σιλένα: Είμαστε τρεις γιατροί, έχουμε δύο νοσηλευτές, τον τραυματιοφορέα και μία βοηθό μικροβιολόγου.

Κυβέλη: Η επικοινωνία και η συνεργασία με διάφορους ειδικευόμενους γιατρούς τόσο στην Κάλυμνο όσο και με κάποιους καθηγητές μου στάθηκε πολύ σημαντική και πραγματικά τους ευχαριστώ. Με ό, τι μέσο είχα τηλέφωνο, viber, skype έπαιρνα συμβουλές και έστελνα μέχρι και φωτογραφίες από δερματικά προβλήματα π.χ. για να με βοηθήσουν. Αυτές είναι οι πατέντες όταν υπάρχουν ελλείψεις.

Τι ελλείψεις έχετε σε υλικά και μηχανήματα;
Σιλένα: Τις γάζες ακόμα τις περιμένουμε. Σε σχέση με τα μηχανήματα είμαστε αρκετά καλά, αλλά λόγω ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έχουν γίνει κάποιες δωρεές. Γενικά ζητάμε κι άλλα...

Κυβέλη: Είχαμε ένα πρόβλημα με τις γάζες. Τις έχουμε παραγγείλει από τον Μάρτιο. Κάναμε οικονομία και βρήκαμε μία χορηγία κι έτσι πάνω στην ώρα μας ήρθαν γάζες.

Τι σας λείπει περισσότερο από την πόλη;
Σιλένα: Η Αθήνα, στην οποία μεγάλωσα σου προσφέρει όπως και να το κάνουμε περισσότερες επιλογές. Μέρη να βγεις, πάρτυ, underground σκηνή, μαθήματα χορού. Επίσης εκεί βρίσκονται πολλοί καλοί μου φίλοι. Αλλά ακριβώς επειδή η πόλη είναι το κέντρο σε βάζει στο τρυπάκι να πιστέψεις ότι μόνο εκεί μπορείς να υπάρχεις γιατί τα έχεις "όλα". Αλλά τελικά τα πράγματα που μπορείς να βρεις στα νησάκια για κανέναν λόγο δεν μπορεί να στα προσφέρει η Αθήνα.

Κυβέλη: Από την πόλη μου λείπουν περισσότερο τα πολιτιστικά δρώμενα και το γεγονός ότι δεν σε ξέρει κανείς και δεν σε κριτικάρουν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο VICE.COM

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις