Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σταφίδα Ηλείας: Άρχισε ο τρύγος σε πολλές περιοχές - Μειωμένες αποδόσεις και τιμές

Σταφίδα Ηλείας: Άρχισε ο τρύγος σε πολλέ...

Θα ενταθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας, όσοι απέμειναν,  είτε έχουν ήδη αρχίσει να τρυγούν (Χάβαρι –Σαβάλια κ.α) είτε αναμένεται να αρχίσουν τον τρύγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, τηρώντας την παράδοση σ’ότι αφορά την συγκεκριμένη καλλιέργεια. Και οι μεν και οι δε, συμφωνούν ότι η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη από 15-20%.


Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η καλλιεργήσιμη με σταφίδα έκταση στην Ηλεία είναι περίπου 24χιλ στρέμματα μόλις, ενώ η μέση παραγωγή ανέρχεται σε 6χιλ τόνους. Στις αιτίες για την μείωση αυτή αναφέρονται κυρίως οι καιρικές συνθήκες. Μάλιστα, αναμένεται να γίνουν και  νέες αναγγελίες για ελέγχους και αποζημιώσεις μετά τις τελευταίες ισχυρότατες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, αλλά και χαλαζοπτώσεις σε χωριά  των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

« Στο Λαμπέτι, τον Άγιο Γεώργιο, Ρώμεσι Μαλαπάσι ή σταφίδα που αναμένεται να μαζευτεί μετά τις 15 Αυγούστου, ήδη διαπιστώνονται σαπίσματα» θα μας πει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πύργου Μιχάλης Πλαστουργός. Σταφιδοπαραγωγός ίδιος,  τονίζει ότι η φετινή παραγωγή δεν είναι ικανοποιητική, αλλά επίσης ότι η τιμή που «ακούγεται»  δεν ανταποκρίνεται στις ελπίδες που έχουν επενδύσει οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας. Μετά την περσινή «κακή χρονιά», οι προβλέψεις  για την τύχη του προϊόντος τους δεν είναι ευοίωνες, ούτε  φέτος! Όσοι δεν είχαν δώσει την περσινή σταφίδα στον αναμενόμενο χρόνο, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και πούλησαν τελικά με 60 ακόμα και 55 λεπτά το κιλό!

Πολύ χαμηλές οι τιμές που «ακούγονται»


Οι τιμές που ακούγονται για τη φετινή παραγωγή αρχίζουν από πολύ χαμηλά κάπου στα 63λεπτά το κιλό ως το ανώτερο τα 71 λ! Και αυτά την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι για να υπάρξει κέρδος για τον παραγωγό η τιμή της κορινθιακής σταφίδας πρέπει να ξεπερνά το 1,5 ευρώ ( τα 2 ευρώ λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί).


Το οξύμωρο είναι ότι αυτή η εκτίμηση υπάρχει τόσο στους συνεταιριστές της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, όσο και στους εμπόρους κορινθιακής σταφίδας, αλλά στην ουσία και οι δυο παίζουν στις πλάτες των παραγωγών  το γνωστό «παιχνίδι» του ανταγωνισμού: «Φοβάται ο Γιάννος το θεριό και το θεριό το Γιάννο» κατά τη λαϊκή ρήση με αποτέλεσμα ο χαμένος να είναι πάντα ο παραγωγός κορινθιακής σταφίδας, που δεν έχει από πουθενά στήριξη.


Η αναγκαιότητα δημιουργίας μιας ομάδας στο νομό 
Παρακολουθώντας την φθίνουσα -έως εξαφανίσεως - πορεία των συνεταιριστικών οργανώσεων ( επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια ) δεν εμπιστεύεται ούτε τους μεν, ούτε τους δε.  Για το λόγο αυτό ίσως δεν έχει ακόμα και σήμερα πειστεί, να συμμετάσχει στην δημιουργία μιας Ομάδας Παραγωγών κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία, κατεύθυνση στην οποία κινείται η υπάρχουσα Ο.Π με έδρα την Αμαλιάδα, η μοναδική με αυτό το αντικείμενο στο νομό,  καθώς η ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας έπαψε να συγκεντρώνει σταφίδα για λογαριασμό των μελών της) Ο  εκπρόσωπός της ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος επιμένει ότι η μοναδική διέξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα είναι αυτή : Να δημιουργηθεί μια νέα Ομάδα Παραγωγών σταφίδας για όλο το νομό με αιχμή την συγκέντρωση του  συνόλου της παραγωγής του ( από 5-7 χιλιάδες τόνους), την επεξεργασία του στο υπάρχον σταφιδεργοστάσιο στα Χανάκια και την εμπορία του.


Η Ομάδα παραγωγών σταφίδας στην Αμαλιάδα, έχει ήδη, όπως και πέρυσι,  συμφωνήσει με την Παναιγιάλειο Ένωση για να απορροφήσει όλη την σταφίδα που θα παραγάγουν τα μέλη της και φέτος και με τιμή πέντε λεπτά λιγότερο από αυτήν που θα προκύψει από την εκκαθάριση της σταφίδας της περιοχής Βόστιτσα.


« Η Παναιγιάλειος πολύ καλά κάνει και λειτουργεί κατά τα συμφέροντά της, συγκεντρώνοντας τη δική μας σταφίδα. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε. Με μια ισχυρή Ομάδα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε επιχειρησιακά προγράμματα που επιδοτούν το 60% των καλλιεργητικών εξόδων των παραγωγών, φάρμακα, λιπάσματα, είδη συσκευασίας…» επιμένει, ο κ. Βαλιανάτος. Αλλά, όλοι είναι επιφυλακτικοί, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως από την επόμενη χρονιά, όταν και η επιδότηση της σταφίδας θα μειώνεται δραματικά είναι αδύνατον να «σταθεί» ο μεμονωμένος παραγωγός.


Οι «μεμονωμένοι» που οργανώνονται


Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι υπάρχουν και στην Ηλεία παραγωγοί που βλέποντας μπροστά, προσπαθώντας να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις «προκλήσεις των καιρών» έχουν ήδη κινηθεί, έξω από συνεταιρισμούς και ενώσεις και έχουν συστήσει «εταιρείες» ενώνοντας τα καλλιεργητικά  μερίδιά τους και τις γνώσεις τους, προκειμένου όπως μας λεν χαρακτηριστικά, να «επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον και γιατί όχι να κερδίσουν». «Όσοι νομίζουν ότι με πέντε στρέμματα σταφίδα και δυο γίδες μπορούν να συνεχίσουν να λογίζονται αγρότες, κακό του κεφαλιού τους», θα μας πουν ορισμένοι από αυτούς που μετέχουν στις νέες προσπάθειες.   Ανάμεσά τους,  αρκετοί που  επιμένουν να «επενδύουν» στη σταφίδα και  έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών τους , επιτυγχάνοντας μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις.


Η απαιτητική καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας επιδοτείται ως σήμερα  από την Ευρωπαϊκή Ένωση  με περίπου 300 ευρώ το στρέμμα. Υπολογίζοντας ότι το στρέμμα αποδίδει από 180-350 κιλά σταφίδα, το εισόδημα του παραγωγού διαμορφώνεται  ανάλογα με την τιμή του προϊόντος κατ΄έτος, αλλά βασικά στηρίζεται στην επιδότηση .

Η απειλή μείωσης –αν όχι κατάργησης- της στρεμματικής ενίσχυσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του μισού, μαζί με την έλλειψη σοβαρής παρεμβατικής πολιτικής από πλευράς της ΣΚΟΣ, αλλά και τον ισχυρό ανταγωνισμό που δέχεται από σταφίδες (σουλτανίνα κυρίως) παραγόμενες την Τουρκία, τις ΗΠΑ, το Ιράν, τη Ν. Αφρική κ.α οδηγεί το παραδοσιακό μας προϊόν σε εξαφάνιση, Αν δεν συμβεί στο μεταξύ ένα… θαύμα η σταφίδα της Ηλείας  θα χαθεί οριστικά …

 

ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις