Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νέα παρέμβαση Γιούνκερ- Τι ζητά, τι δίνει - Τσίπρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης μετά από ένα "ναι"

Νέα παρέμβαση Γιούνκερ- Τι ζητά, τι δίνε...

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους εταίρους ότι υπέβαλαν στην Ελλάδα πρόταση-τελεσίγραφο,

08.05 Νέα πρόταση έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την εξεύρεση λύσης, γεγονός που επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Η πρόταση εξετάστηκε αλλά απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το μήνυμα Γιούνκερ καλούσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση των Θεσμών με μία αλλαγή στο κείμενό τους και ο Αλέξης Τσίπρας να ψηφίσει ΝΑΙ την Κυριακή. Παράλληλα η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η «Αυγή» ο κ. Γιούνκερ «δωρίζει» το ΕΚΑΣ. Ο κ. Γιούνκερ πρότεινε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος, με την εξής πρόβλεψη: Στη νέα συμφωνία θα υπάρχει η δέσμευση ότι οι δανειστές θα υλοποιήσουν την απόφαση του Eurogroup  του 2012, τον ερχόμενο Νοέμβριο – αυτή την τελευταία πληροφορία για το χρέος δεν την επιβεβαίωναν από το Μαξίμου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, περιλαμβάνει τους εξής όρους:

1.να γίνει αποδεκτό το κείμενο των Θεσμών
2. Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα
3. Οι Θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους
4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup

 

01:02 ΌΠως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου ο κ. Γιούνκερ έστειλε μήνυμα στην Ελληνική κυβέρνηση απόψε προτείνοντας να υιοθετήσει το κείμενο την θεσμών, η κυβέρνηση να ταχθεί υπέρ του "Ναι" και εν συνεχεία οι θεσμοί να κάνουν μία ακόμα αλλαγή, χωρίς να διευλρινίζεται ποια ακριβώς. Η πρόταση αυτή κατ' αρχήν απορρίπτεται από την κυβέρνηση

00:35 Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ πριν λίγο, ο Γιούνκερ αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Πάντως το Μαξίμου δεν επιβεβαίωνει την πληροφορία, μέχρι στιγμής.

Nεώτερη ενημέρωση: Οι Έλληνες και Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του παραχώρησε στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι το κυρίαρχο στοιχείο στις εξελίξεις είναι ότι θα βάλει τη σφραγίδα του ο ελληνικός λαός.

«Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει από την ανατολή, οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε», τόνισε και εξήγησε ότι οι τράπεζες έκλεισαν γιατί αποφάσισαν κάποιοι να μην δώσουν παράταση, θέλοντας να αποτρέψουν τον ελληνικό λαό από το να αποφασίσει.

Νεώτερη ενημέρωση: "Είμαι ανοικτός στο debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στην ΕΡΤ" είπε ο Αλέξης Τσίπτας τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν έχουμε εκλογές, αλλά δημοψήφισμα. Επεσήμανε δε ερωτώμενος,  ότι είχε και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Γιάνη Βαρουφάκη.

 

"Δεν θέλουνε να πετάξουνε την Ελλάδα έξω, θέλουνε να μειώσουνε το πολιτικό κεφάλαιο μιας κυβέρνησης που μάχεται για τη δημοκρατία" είπε ο Πρωθυπουργός ενώ ερωτώμενος σχετικά με το αν υπάρχει plan b, είπε ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι μας να διασφαλίσουμε ό,τι μπορούμε" είπε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα είναι ανοικτά καθώς οι λαοί επιβιώνουν, φράση που παρέπεμψε σε υπόνοιες περί πιθανού σεναρίου δραχμής, σε περίπτωση που οι δανειστές δεν θα υποχωρήσουν. "Την επόμενη μέρα, αν το όχι είναι δυνατό, θα γίνει σεισμός στην Ευρώπη" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να δίνει σαφή απάντηση για το τι ακριβώς  θα σημαίνει το "οχι".

Είπε ότι «δεν θα ενταφιάσουμε τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε, επειδή τελειώνει ένα πρόγραμμα», ενώ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έκλεισαν, επειδή οι θεσμοί αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση του προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι στο Eurogroup δεν υπήρξε άλλο κείμενο και την επόμενη  μέρα, αφότου η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το αίτημα γα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι θεσμοί παρουσίασαν μία πρόταση, η οποία ήταν διαφορετική μόνο στο σημείο του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση της Κομισιόν στην ουσία δεν ήταν δική της, αλλά του ΔΝΤ, ενώ επισήμανε ότι καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, οι τρεις Θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), είχαν διαφωνίες μεταξύ τους, αλλά υπερίσχυσαν οι προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, ο ίδιος ενημέρωσε τους θεσμούς για την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών.

Δεν θέλησε, ωστόσο, να αποκαλύψει ποια ήταν η απάντηση των δανειστών εκείνη τη νύχτα, αρκούμενος να δηλώσει ότι «δεν ήταν αρνητική» και ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Αποκάλυψε ακόμη ότι τότε ζήτησε και την παράταση του προγράμματος και ότι αποτέλεσε αρνητική έκπληξη η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου να απορρίψει το ελληνικό αίτημα.

Παράλληλα, επέμεινε να καλεί τους εταίρους να προσχωρήσουν στη λογική του ρεαλισμού και εξήγησε ότι η Αθήνα κάλυψε τις απαιτήσεις τους με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία παραδέχθηκε ότι είναι υφεσιακά, αλλά επιχειρηματολόγησε ότι η κυβέρνηση τα υιοθέτησε, επιδιώκοντας να φτάσει σε συμφωνία.

«Δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας, θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε να αλλάξει τα πράγματα» εκτίμησε ακόμη ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση γιατί οι δανειστές ζητούσαν συνεχώς νέα μέτρα.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή την έξοδο ή τη διάλυση της ευρωζώνης» τόνισε, «αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να διασφαλίσουμε την επιβίωση του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν χρεοκοπούν οι λαοί ή η χώρα, αλλά χρεοκοπούν οι τράπεζες» και επέμεινε ότι ο λαός θα επιβιώσει.

«Αυτό που μας προτείνουν είναι κάτι άσχημο» είπε, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μια ανεκδοτολογικού περιεχομένου στιχομυθία του Ουίνστον Τσόρτσιλ με Βρετανίδα βουλευτή.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η ψυχραιμία του κόσμου είναι παραδειγματική», αναφερόμενος σε όσα ακολούθησαν την απόφαση για τραπεζική αργία και στην επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις, μετά την κίνηση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Ακόμη, εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου, τις επόμενες ώρες μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Νεώτερη ενημέρωση: "Δεν είμαι πολιτικός παντός καιρού" είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει αν κερδίσει το "ναι". Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι το ¨ναι" θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.

 

«Με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε συνεντευξή του στην ΕΡΤ, εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους εταίρους ότι υπέβαλαν στην Ελλάδα πρόταση-τελεσίγραφο, επί της οποίας ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει

«Σε καλούμε να την απορρίψεις με όλη τη δύναμη της ψυχής σου» είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαο και αναφερόμενος στη συμφωνία που προτείνουν οι Θεσμοί, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμη.

«Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δεν θα το κάνουν» εκτίμησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το κόστος ενός Grexit είναι τεράστιο.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ακόμα και οι εταίροι είναι «μπερδεμένοι» μετά την απόφαση της Ελλάδας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει το «ΟΧΙ» ως διαπραγματευτικό όπλο.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη της Κυριακής. Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ενταφιάσουμε τη Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε, επειδή τελειώνει ένα πρόγραμμα», ενώ υπογράμμισε ότι οι τράπεζες έκλεισαν, επειδή οι Θεσμοί αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση του προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ακόμη ότι στο Eurogroup δεν υπήρξε άλλο κείμενο και την επόμεηνη μέρα, αφότου η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το αίτημα γα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι Θεσμοί παρουσίασαν μία πρόταση, η οποία ήταν διαφορετική μόνο στο σημείο του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρόταση της Κομισιόν στην ουσία δεν ήταν δική της, αλλά του ΔΝΤ, ενώ επισήμανε ότι καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, οι τρεις Θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), είχαν διαφωνίες μεταξύ τους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρέμβαση Γιούνκερ για την Ελλάδα - "Οι Έλληνες να ψηφίσουν ναι στο δημοψήφισμα, το όχι θα είναι αυτοκτονία"

Το non paper του Μαξίμου: Αυτά είναι τα ψέματα που είπε ο Γιούνκερ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις