Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Χόρεψαν για την Κύπρο

Πάτρα: Χόρεψαν για την Κύπρο

Με επιτυχία το Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών

Ένα ενθουσιώδες κοινό κατέκλυσε το «Θεατράκι» της μαρίνας της Πάτρας το Σάββατο, 30 Μαΐου 2015, και απόλαυσε τους ρυθμούς και τους χορούς του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο».

Οι θεατές είχαν φέτος την ξεχωριστή ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φορεσιών των χορευτικών συγκροτημάτων με αναλυτικές περιγραφές και επίδειξη των φορεσιών από τους χορευτές.

Το Φεστιβάλ οργανώθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά από την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας (Ε.Κ.Ν.Α. – Νεολαία Ε.Κ.Ν.Α.) και τη Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Νεολαία Ο.Κ.Ο.Ε.) με τη βοήθεια και τη συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων, τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου και του «Σπιτιού της Κύπρου» και την ευγενική χορηγία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και της εταιρίας αναψυκτικών και χυμών Λουξ. Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον τηλεοπτικό σταθμό «Λύχνος».

Στη μεγάλη γιορτή της παράδοσης συμμετείχαν τα Χορευτικά Συγκροτήματα της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, του «Φάρου» Ποντίων Πατρών, του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Αχαΐας «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», του  Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων «Ο Άγιος Γεράσιμος», του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη» και η Χορευτική Ομάδα «Ακρίτες του Αιγαίου».

Ο Οργανωτικός Υπεύθυνος του Φεστιβάλ, κ. Σταύρος Πολυβίου, σημείωσε την εξαιρετική σημασία των πολιτιστικών συλλόγων, χαρακτηρίζοντάς τους «στυλοβάτες του πολιτισμού», «το αλατοπίπερο της ζωής μας, τη δημιουργική – και ίσως λυτρωτική – διέξοδο από την καθημερινότητα». «Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να κρατάμε άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας για την Κύπρο. Την προσμονή για ελευθερία και ειρήνη.»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, κ. Μιχάλης Σαμμούτης, τόνισε πόσο «συγκινητική είναι η συμμετοχη των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτηματων με άτομα από όλες τις ηλικίες, που κάθε χρόνο προσφέρονται να ζωντανέψουν τις μνήμες μας μέσα από τους χορούς της κληρονομιάς μας, προβάλλοντας άοκνα την παράδοση από όλες τις γειτονιές της  Ελλάδας».

«Η Νεολαία ΟΚΟΕ δίνει δυναμικό παρόν στον αγώνα και σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας, έναν από τους πιο δραστήριους Συλλόγους Κυπρίων της Ελλάδας, εκφράζουμε τις ελπίδες και τους πόθους μας μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοση της Κύπρου», είπε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε., κ. Ευάγγελος Πολυβίου. «Χορεύουμε και βροντοφωνάζουμε Ελευθερία μέσα από τη μουσική και χορευτική μας παράδοση. Κινητοποιούμε τους νέους – και όχι μόνο – για ένα καλύτερο αύριο.».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμολογιότατος πατήρ Παναγιώτης Θωμάς ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων κ. Οδυσσέας Κουφοπαύλου, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων κ. Ανδρέας Καράβολας, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταμάτης Αλαχιώτης και οι Πρόεδροι όλων των προσκεκλημένων Συλλόγων και Χορευτικών Ομάδων ή εκπρόσωποί τους: οι κ. Κωνσταντίνος Κωτσαλίδης («Φάρος» Ποντίων Πατρών), Κωνσταντίνος Τσίρης (Πανηπειρωτικός Σύλλογος), Ιωάννης Τοπάλης (Νεολαία Βορειοηπειρωτών) Ιωάννης Σίδερης (Σύλλογος Λευκαδίων), Λαμπρινή Αβδελά (Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων) (και ο Επίτιμος Πρόεδρος Ιωάννης Πορφύρης), Φραγκίσκος Βόμβυρας («Ακρίτες του Αιγαίου»), Μιχάλης Τσομπανίδης (Παμμικρασιατικός Συνδέσμος) και Τζόγια Καππάτου (Σύλλογος Κεφαλλήνων) (εκπροσωπούμενη από την Αντιπρόεδρο κ. Κέλλυ Ρασσιά).

Το μαγιάτικο ραντεβού της παράδοσης και του πολιτισμού ανανεώθηκε από χορευτές, μουσικούς, τραγουδιστές, διοργανωτές και εθελοντές για του χρόνου με έκδηλη την προσμονή για το 8ο Φεστιβάλ Ελληνικών και Κυπριακών Χορών «Χορεύουμε για την Κύπρο» το 2016.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις