Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στην Αθήνα οι δήμαρχοι της Ηλείας σε αναζήτηση λύσης για τα σκουπίδια

Στην Αθήνα οι δήμαρχοι της Ηλείας σε ανα...

Άμεσα απαιτητά τα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ από την ΕΕ από τις 2 Ιουνίου!

Την ώρα που στην Ηλεία ακόμα ψάχνουμε  λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων μας, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία αναζητούν λύσεις για να αποφύγουμε να πληρώσουμε υπέρογκα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας, γιατί δεν φροντίσαμε να κλείσουμε τις ανοιχτές χωματερές στις οποίες αποθέταμε τα σκουπίδια μας. Οι καταδικαστικές αποφάσεις έχουν επιβληθεί από το 2005 (!) και τα πρόστιμα σύμφωνα με την απόφαση του  Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται στις 2-6-2015!

Η δεκαετία που μεσολάβησε από την ώρα της καταδίκης της χώρας μας ως σήμερα, αποδείχθηκε μη επαρκής χρόνος για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να προχωρήσουμε στους σχεδιασμούς εκείνους που θα απέτρεπαν την καταβολή των προστίμων, λύνοντας ταυτόχρονα το θέμα της διαχείρισης με μεθόδους σύγχρονες που εφαρμόζονται δεκαετίες τώρα στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Η σημερινή κυβέρνηση καλείται να λύσει το «γρίφο» της διαχείρισης των απορριμμάτων και ταυτόχρονα να αποτρέψει την συνέχιση λειτουργίας των ΧΑΔΑ, να αποκαταστήσει όσους είναι ανενεργοί με στόχο να μειώσει τα ποσά τα οποία θα πρέπει να καταβάλλουμε ως πρόστιμο.  Και σε αυτή την προσπάθεια, προφανώς θέλει να συμπεριλάβει τους άμεσα εμπλεκόμενους ΟΤΑ και υπηρεσίες, χωρίς την ενεργή συμβολή των οποίων δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει οποιαδήποτε απόφαση.

Έτσι την προσεχή Τετάρτη, 27 Μαΐου συγκαλεί σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Σταδίου  27, (  στον 4ο όροφο στην  αίθουσα συσκέψεων) στην οποία καλούνται όλοι οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας και των Ιόνιων Νησιών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλούνται να παραβρεθούν και οι επτά δήμαρχοι της Ηλείας, δεκατρείς από τις δυο Περιφέρειες, στους οποίους έχει κοινοποιηθεί η σχετική πρόσκληση.

Υπάρχει λύση ;
Ο κύριος στόχος της σύσκεψης  είναι να κλείσουν οι ενεργοί  Χ.Α.Δ.Α και να αποκατασταθούν ενεργοί και ανενεργοί Χ.Α.Δ.Α, ώστε να μειωθούν τα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί στη χώρα μας, με την απόφαση 2/12/2014 - υπόθεση C-378/13 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και που θα ξεκινήσουν να επιβάλλονται στις 2-6-2015, ύστερα από την καταδίκη της χώρας μας τον Οκτώβριο του 2005.
Σκοπός της σύσκεψης είναι η εξεύρεση λύσης. Εξ ού και ο εύλογος τίτλος « Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των ΧΑΔΑ στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων»


Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω «ασκήσεις επί χάρτου», σε ο,τι αφορά τις ανοιχτές πληγές της Ηλείας. Το πρόβλημα που έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί δεκαετίες πριν ή θα λυθεί τώρα (και οι ΧΑΔΑ δεν αποτελούν αποδεκτή λύση) ή διαφορετικά θα κληθούν οι ΟΤΑ του νομού μας και κατ΄επέκταση οι πολίτες τούτου του τόπου, να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην άδεια τους τσέπη και να πληρώσουν τα σπασμένα μιας αδιέξοδης και ανεύθυνης όπως αποδεικνύεται πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια για την διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε. Και σαν να μην είναι αρκετός ο εφιάλτης που ζούμε επί μήνες με τα σκουπίδια στους δρόμους, ένας ακριβοπληρωμένος εφιάλτης, ακόμα και η ενδιάμεση λύση που προσφάτως αποφασίστηκε από το Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ Ηλείας φαίνεται να τορπιλίζεται εκ των έσω, πριν καν κατατεθεί επίσημα ως σχέδιο προς υλοποίηση στο υπ. Εσωτερικών.


Το ιστορικό της καταδίκης μας για τους ΧΑΔΑ

Τον Οκτώβριο του 2005 η Ελλάδα καταδικάσθηκε από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη διάθεση αστικών αποβλήτων σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) (1128 ενεργοί ΧΑΔΑ) και έδωσε προθεσμία για την αποκατάστασή τους έως το τέλος του 2008. 
Τον Απρίλιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε προδικαστική διαδικασία για επιβολή χρηματικών κυρώσεων και τον Ιούνιο του 2013 ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφαση του 2005. Είχαν απομείνει 396 ΧΑΔΑ (90 ενεργοί και 306 ανενεργοί) από τους 3.036 ΧΑΔΑ που καταγράφτηκαν διαχρονικά.
Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε τον Ιούνιο του 2014 και επειδή είχαν ήδη αποκατασταθεί πλήρως στο μεταξύ 103 ΧΑΔΑ, τη μέρα της εκδίκασης υπήρχαν συνολικά 293 ΧΑΔΑ (70 ενεργοί και 223 ανενεργοί).
Στην απόφαση 2/12/2014 - υπόθεση C-378/13 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου   για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αναφέρονται συνολικά δώδεκα (12) Χ.Α.Δ.Α από τους οποίους οι δυο (2) έχουν αποκατασταθεί. Από τους υπόλοιπους δέκα (10) Χ.Α.Δ.Α οι πέντε (5) είναι ενεργοί και οι πέντε (5) ανενεργοί. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναφέρονται συνολικά δέκα (10) Χ.Α.Δ.Α από τους οποίους οι τρεις (3) έχουν αποκατασταθεί. Από τους υπόλοιπους επτά (7) Χ.Α.Δ.Α οι τρεις (3) είναι ενεργοί και οι τέσσερεις (4) είναι ανενεργοί.
Ποιοι θα συμμετέχουν 
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με την πρόσκληση του  Γ. Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος θα συμμετέχουν εκτός από τον ίδιο :
Α.  Από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: κ. Κώστας Πουλάκης.
Η Επιστημονική Σύμβουλος του Υπουργού κ. Αγγελική Παπάζογλου 
Η Γενική Διευθύντρια Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Βασιλική Γιαβή
Ο ασκών καθήκοντα Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Διονύσιος Παναγιωτόπουλος

Β.Από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ο  Αναπληρωτής Υπουργός  κ. Γιάννης Τσιρώνης και οι Σύμβουλοι και οι συνεργάτες του:
κ.  Δ.  Πολιτόπουλος
κ. Β. Λιόγκας
κ.  Μ. Ζήφου

Γ.Από το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών και Τουρισμού
Η Ειδική  Γραμματέας  Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ε.Τ.Π.Α.  και Τ.Σ. του Υπουργείου κ. Ευγενία Φωτονιάτα και οι συνεργάτες της.
κ. Ελ. Παπαβασιλόπουλος
κ. Β. Στοιλόπουλος
κ. Θ. Ξανθόπουλος

Δ.  Από τη Βουλή των Ελλήνων η επικεφαλής της Ε.Π.Ε.Ε.Κ.Ε Εσωτερικών   Βουλευτής  κ.  Μαρία Θελερίτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλεία: Κλειστά λόγω σκουπιδιών τα σχολεία Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας


 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή -ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις