Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο «κόκκινο»για τις πυρκαγιές Αχαΐα και Ηλεία

Στο «κόκκινο»για τις πυρκαγιές Αχαΐα και Ηλεία

Έχουν καταγραφεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Στο «κόκκινο» της επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 575/1980, βρίσκεται ο Νομός Ηλείας, όπως έχει καταγραφεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και απεικονίζεται σε σχετικό χάρτη με περιοχές δασών και δασικών εκτάσεων ευαίσθητων σε πυρκαγιές που έχουν κηρυχθεί ως επικίνδυνες με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα.

 

Σύμφωνα με τον χάρτη απεικόνισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι ΝομοίΗλείας και κάποιες εκτάσεις της Αχαΐας από τη Δυτική Ελλάδα καθώς και οι Νομοί Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και εν μέρει Λακωνίας, καταγράφονται στο κόκκινο των δασικών πυρκαγιών, ενώ ειδικά για την περιοχή της Ηλείας, ο χάρτης αυτός, όπως αναφέρουν πηγές, ενισχύει τους φόβους που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα για εκδηλώσεις πυρκαγιών σε περιοχές του Νομού.

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν πηγές του Πυροσβεστικού Σώματος στο patrisnews.com, έχοντας ως δεδομένο τις πολλές βροχές που έχουν συντελέσει στη μεγάλη βλάστηση στην Ηλεία, αν συνδυαστούν με ένα θερμό καλοκαίρι θα δημιουργήσουν «εκρηκτικό» κλίμα στις δασικές περιοχές.

 

«Έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα του ουσιώδους συντονισμού όλων των εμπλεκομένων κυρίως στην πρόληψη, αλλά και την άμεση αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό τόσο μέσα από το ΣΟΟΠ όσο και τα ΣΤΟ που έχουν γίνει ανά Δήμο, έχουμε επισημάνει στους Δημάρχους και στους προέδρους των Δ.Ε. και Τ.Κ. όλες τις παραμέτρους που αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία μας τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά και έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειες μας στην καλύτερη και κατά το δυνατόν ευρύτερη ενημέρωση του πληθυσμού σε ότι αφορά την πρόληψη. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε και στο θέμα της εξιχνίασης των αιτίων των πυρκαγιών και την παραπομπή στη δικαιοσύνη τυχόν εμπρηστών», αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο αναπληρωτής διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, Ηλίας Μανιάτης, ερωτηθείς για το συγκεκριμένο θέμα.

Επικίνδυνη η καύση απορριμμάτων

 

Πάντως όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο δήμος του Πύργου, εξαιτίας της μεγάλης σώρρευσης απορριμμάτων (ειδικά στις τοπικές κοινότητες) –πολλά από τα οποία βρίσκονται πλησίον δασικών εκτάσεων– καταλαμβάνει την πρώτη θέση της επικινδυνότητας για τη φετινή χρονιά, κάτι που έχει επισημανθεί και κατά τη διάρκεια των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας τόσο της Περιφέρειας όσο και του δήμου Πύργου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου και Πελοποννήσου, Νίκος Νικολακόπουλος, ο οποίος κατάγεται από την Ηλεία και έχει διατελέσει διοικητής στο Νομό, επεσήμανε στο τελευταίο Συντονιστικό Όργανο που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, πως σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά σε δασική έκταση και διαπιστωθεί πως αυτή προέρχεται από καύση απορριμμάτων που είναι σωρευμένα δίπλα από δασικές εκτάσεις, τότε το Πυροσβεστικό Σώμα, μπορεί να προβεί και σε αντίστοιχες κυρρώσεις.

 

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

 

Από την άλλη, όπως επισημαίνει στις δηλώσεις του, ο αναπληρωτής διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, Ηλίας Μανιάτης, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν, το φρόνημα των πυροσβεστών είναι υψηλό και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν κάθε συμβάν που μπορεί να προκύψει.

 

«Παρ’ όλα τα προβλήματα, το φρόνημα των πυροσβεστών είναι όπως πάντα υψηλό, γι’ αυτό και εφέτος είμαι βέβαιος ότι με αυτοθυσία και ηρωισμό στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, θα προστατέψουμε τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών και τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Τέλος κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να δείξουν ευαισθησία και προσοχή στην τήρηση των πυροσβεςτικών διατάξεων κάθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) προς την κατεύθυνση μείωσης του αριθμού των συμβάντων πυρκαγιών αλλα και των ζημιών από αυτές τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας», αναφέρει ο κ.Μανιάτης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις