Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τσίπρας στη Βουλή: Δεν κάνουμε πίσω, δεν μας τρομάζουν οι απειλές- Ένταση με Κωνσταντοπούλου

Τσίπρας στη Βουλή: Δεν κάνουμε πίσω, δεν...

Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

16.31 Άναψε φωτιές η διαδικασία για την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ανθρωπιστική Κρίση  εξαιτίας ενός αιτήματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στήριξε και προκάλεσε χάος, διακοπή και την πυροσβεστική παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Εκτός όμως από την πυροσβεστική παρέμβαση του πρωθυπουργού, σε μια μέρα που ο ίδιος ήθελε να περάσει τα δικά του μηνύματα προς τις Βρυξέλλες και να δώσει την εικόνα ενός ενωμένου κοινοβουλίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τη στάση της κατάφερε να προκαλέσει και τη δυσφορία του κ. Τσίπρα και κύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν πως με αυτό το φάουλ η Πρόεδρος της Βουλής κατάφερε να επισκιάσει την ομιλία του πρωθυπουργού, μόλις ένα 24ωρο πριν από το κρίσιμο ραντεβού στις Βρυξέλλες.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Χρυσή Αυγή κατέθεσε αίτημα για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση. Επειδή όμως δεν συγκέντρωναν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (15) για να στηρίξουν το αίτημά τους, αφού απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι (σ.σ. δεν τους είχε δοθεί εισαγγελική άδεια να βρεθούν στη Βουλή), το αίτημα δεν μπορούσε να γίνει δεκτό.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία θα πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον 15 από τους υπογράφοντες βουλευτές. Αλλά από τη στιγμή που δεν είχε δοθεί εισαγγελική άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χ.Α. να πάνε στη Βουλή, αυτός ο αριθμός δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί.

Κάπου εκεί ήρθε η παρέμβαση της κας Κωνσταντοπούλου, με την πρόεδρο της Βουλής να το... "παίρνει πάνω της". Η κα Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το άρθρο 72 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, που δίνει το δικαίωμα στον Πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει σε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο, ανακοίνωσε την απόφασή της να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ανακοίνωσε πως το νομοσχεδίο θα ψηφιζόταν με ονομαστική ψηφοφορία.

Η απόφαση της αυτή προκάλεσε χάος στην αίθουσα της Ολομέλειας, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η διαδικασία για 10 λεπτά! Όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε, συνοδευόταν από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι δυο τους, μάλιστα, βγήκαν μαζί από το διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, γεγονός που ενισχύει τις πληροφορίες πως υπήρξε παρέμβαση του πρωθυπουργού προς την Πρόεδρο της Βουλής.

Ανεβαίνοντας στην έδρα, η κα Κωνσταντοπούλου εξήγησε στους βουλευτές το άρθρο βάσει του οποίου μπορεί ο Πρόεδρος της Βουλής να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία αλλά μετά ανακοίνωσε ότι παίρνει πίσω την προηγούμενη απόφασή της.

«Επειδή κάποιοι επιχειρούν στρεβλώσουν αυτή μου την κρίση και ίσως να πουν και λόγους να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, κρίνω πως δεν είναι αναγκαία η ονομαστική ψηφοφορία. Μπορούμε να ψηφίσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο. Καλώ όσους αποχώρησαν, το επόμενο 10λεπτο να έρθουν και να ψηφίσουν με τον κανονικό τρόπο και να αποδείξουν πως η στήριξη που εξέφρασαν δεν είναι στα λόγια», είπε.

14.00: Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει πίσω και δεν θα υποκύψει στις αξιώσεις των δανειστών - εταίρων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι Πέμπτη και Παρασκευή έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ο δρόμος μας είχε ναρκοθετηθεί και το γνωρίζαμε είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα όμως αρχίζουν να μας γνωρίζουν και οι εταίροι μας, που πίστευαν πως θα είμαστε η συνέχεια των προηγούμενων. «Σίγουρα τους έχουμε απογοητεύσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη» είπε χαρακτηριστικά.

«Διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, θέσαμε τις βάσεις για λύση» είπε, καθώς η Ευρώπη παραδέχεται για πρώτη φορά πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την ανθρωπιστική κρίση, που είναι αποτέλεσμα του προγράμματος που εφαρμόστηκε και απέτυχε παταγωδώς.

Πετύχαμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο λιτότητας είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ακυρώσαμε την αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος και βάλαμε τέλος στο μόρφωμα της τρόικας, που είχε συνηθίσει να κατεβάζει φακέλους, να ανακρίνει και να εξευτελίζει υπουργούς. Το φαινόμενο να περιμένουν μέχρι τις 2 το πρωί να ανακριθούν από τεχνοκράτες εκλεγμένοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, έχει τελειώσει».

Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν κάποιοι που είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών είπε ο κύριος Τσίπρας καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές τους.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός επιτέθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Ντάκλαν Κοστέλο, που με επιστολή του ζήτησε να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, χαρακτηρίζοντας θράσος την ενέργεια αυτή και τόνισε πως «αν το κάνουν για να μας τρομάξουν, δεν τρομάζουμε».

«Στους τεχνοκράτες που έχουν μάθει να δουλεύουν με τελεσίγραφα, απαντάμε με πράξεις, καθώς υψώνουμε στη Βουλή τείχος αξιοπρέπειας. Τις επόμενες ημέρες ψηφίζουμε στη Βουλή και τα δύο νομοσχέδια, για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις. Το μόνο που κατορθώνουν με τη στάση τους είναι να εκθέτουν την Ευρώπη, τι να πει κανείς ότι έχουν το θράσος να γράφουν σε χαρτί πως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερής ενέργεια, μη συμβατή με τις αποφάσεις», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Στην Ευρώπη είμαστε όλοι ισότιμοι εταίροι, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είπε ο κύριος Τσίπρας και τόνισε πως «απαιτούμε, όπως και αυτοί από εμάς, την τήρηση κατά γράμμα της συμφωνίας της 20ής του Φλεβάρη».

Η σκληρή διαπραγμάτευση, στην ουσία, έχει να κάνει με την σύγκρουση των διαφορετικών στρατηγικών για την Ευρώπη, εκτίμησε ο κύριος Τσίπρας

Επιχειρούν να σταματήσουν εν τη γενέσει της την πολιτική αλλαγή που έρχεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά δεν θα τα καταφέρουν, είπε. «Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε έρχεται σαν ποτάμι στην Ευρώπη, στην Ισπανία, την Ιρλανδία και αλλού, δεν μπορεί να σταματήσει γιατί έχει δύναμη την ανάγκη των λαών να αναπνεύσει.

Η Ελλάδα των μνημονίων λιτότητας είναι ήδη παρελθόν, όπως και η Ευρώπη της τιμωρίας, του αυταρχισμού, της συρρίκωνσης της δημοκρατίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσοι υπονομεύουν την διαπραγμάτευση δεν θα τα καταφέρουν διότι ότι και να κάνουν δεν μπορούν να υπονομεύσουν την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του λαού και της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε: «Ας το λάβουν υπόψιν τους και ας σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο κύριος Τσίπρας επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις και προκαλώντας αναταραχή στα έδρανα της αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά πως ήθελαν να εφαρμόσουν την «εργαλειοθήκη Χατζηδάκη και όχι του ΟΟΣΑ». Ακολούθως ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ανχελ Γκουρία, θα εφαρμοστούν καθώς η τωρινή κυβέρνηση δεν είναι δεσμευμένη από οικονομικά συμφέροντα όπως οι προηγούμενες.

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλους τους βουλευτές, «από όποια πτέρυγα κι αν προέρχονται να ψηφίσουν το πρώτο νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας».

13.39: Δεν κάνουμε πίσω από όσα έχουμε εξαγγείλει και από όσα θεωρούμε απαραίτητα ώστε να ανασάνει η κοινωνία, δήλωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατατίθεται στη Boυλή ένα σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε από email, αλλά γράφτηκε εδώ, πρόσθεσε.

 

Όπως ανέφερε, ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου ζήτησε να μπει τέλος στα μνημόνια και τη λιτότητα, να ανακτηθεί η αξιοπρέπειά του και να γίνει πραγματική, σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Υπηρετούμε αυτήν την εντολή» τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι ο δρόμος για την υλοποίησης αυτής της εντολής είχε από πριν ναρκοθετηθεί.

Μάλιστα έκανε λόγο για επιχειρηση οικονομικής ασφυξίας και για πιέσεις «προκειμένου να υποχωρήσουμε από τις δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως αυτά η κυβέρνηση ήξερε ότι θα συμβούν, όμως πρόσθεσε τώρα οι εταίροι μας γνωρίζουν κι εμάς: «Αν νόμιζαν ότι θα είμαστε η συνέχεια των προηγουμενων κυβέρνησεων, σίγουρα τους έχουμε απογοητεύσει».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν ζητάμε ειδική, αλλά ισότιμη μεταχείριση» και υπογράμμισε ότι «προς έκπληξη πολλών στην Ελλάδα δεν απομονωθήκαμε, διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, θέσαμε τις βάσεις μια αμοιβαία επωφελή λύση».

Στη Βουλή, αυτή την ώρα η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπου θα απαντήσει στους δανειστές μετά την αιφνίδια επιδείνωση του κλίματος χθες, για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δείτε live:

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις