Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία:Στον «αέρα» το εργοστάσιο απορριμμάτων!

Ηλεία:Στον «αέρα» το εργοστάσιο απορριμμάτων!

Στην Τριανταφυλλιά

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αναθεώρηση της σύμβασης που αφορά την έναρξη της κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία, στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς.

Διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, το υπάρχον χρηματοοικονομικό μοντέλο των διαγωνισμών ΣΔΙΤ για τα εργοστάσια απορριμμάτων δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο επιτάσσει αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης μέρους των απορριμμάτων.

Ο υπάρχων σχεδιασμός υλοποιήθηκε δίχως να υπολογίσει τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσα από φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες, με συνέπεια να έχει θεσπιστεί η περίφημη «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα» με ποσοτικά δεδομένα εντελώς παρωχημένα σε σχέση με την τωρινή πραγματικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων κάτω από το προβλεπόμενο από τη σύμβαση όριο (100.000 τόνοι σύμφωνα με πληροφορίες), θα πρέπει οι πολίτες της Ηλείας να πληρώνουν τη δυσβάσταχτη «χασούρα» για σκουπίδια που δεν παράγονται.

Ο κ. Τσιρώνης πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ΣΔΙΤ που το 75% έως 80% του όγκου απορριμμάτων πηγαίνουν στα εργοστάσια κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας!

Την ίδια στιγμή, εάν δεν προωθηθεί η ανακύκλωση ως κεντρική λύση, τότε η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει νέα πρόστιμα, τη στιγμή που ήδη «τρέχει» κατ΄αποκοπή πρόστιμο ύψους 10 εκ. ευρώ και πρόστιμο της τάξης των 14,5 εκ. ευρώ ανά εξάμηνο για τους παράνομους ΧΑΔΑ. Το πρόστιμο αυτό που θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον προσεχή Ιούνιο θα μπορούσε να μειωθεί εάν στο μεταξύ κλείσουν ή αποκατασταθούν χωματερές, κάτι που στο υπουργείο έχουν θέσει ως μέγιστη προτεραιότητα.

 

Παράγοντες πάντως της αγοράς, τονίζουν ότι εάν το υπουργείο επιμείνει στην κατάργηση των εγγυημένων ποσοτήτων, τότε οι εταιρείες χάνουν ένα σημαντικό εργαλείο χρηματοοικονομικής διάρθρωσης, ιδιαίτερης αξίας για την χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε επίσης ότι η διαχείριση των αποβλήτων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά το υπουργείο θα έχει τον πρώτο λόγο στο νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο οποίος πρόκειται να δοθεί σε διαβούλευση σύντομα και οι περιφέρειες της χώρας θα είναι αναγκασμένες να προσαρμόσουν τα περιφερειακά σχέδια (ΠΕΣΔΑ).

Με Βούτση

Πάντως επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το μέλλον του εργοστασίου θα υπάρξει την ερχόμενη Τρίτη καθώς έχει προγραμματιστεί σύσκεψη  στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό κ. Νίκο Βούτση, στην οποιά έχουν κληθεί οι βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ  κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη θα αναζητηθεί και λύση στο οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Πύργου. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει επιχορηγήσει με το ποσό των 500.00 ευρώ το δήμο Πύργου για την προμήθεια και λειτουργία Μονάδας Μηχανικής Διαλογής

 

Πηγή:Patrisnews.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις