Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ορατός ο κίνδυνος να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους – Στο «κόκκινο» η Ξερόλακκα

Πάτρα: Ορατός ο κίνδυνος να μείνουν τα σ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Σε αδιέξοδο οι προσπάθειες της δημοτικής Αρχής για εξεύρεση λύσης

"Η Ξερόλακκα έχει υπερβεί την αντοχή της σε όλες τις διαστάσεις". Αυτό δηλώνει στο thebest.gr o αντιδήμαρχος Καθαριότητας της Πάτρας Χρήστος Κορδάς, ο οποίος παραδέχεται πως: "Λύση μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί εκτός από το περίφημο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων των 150 ευρώ ο τόνος. Το εργοστάσιο πάγωσε. Με σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρατάξεων. Ήταν ασύμφορο και μακροπρόθεσμα θα μας έβαζε σε περιπέτειες με τους ιδιώτες".

Η παραπάνω κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι όμοροι Δήμοι της Πάτρας, δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα της δημοτικής Αρχής να δεχθούν μέρος των απορριμμάτων της αχαϊκής πρωτεύουσας, σημαίνει ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να μείνουν στα σκουπίδια στους δρόμους.

Και όλα αυτά μπορεί να συμβούν άμεσα, σε διάστημα 20 ημερών σύμφωνα με τους περίοικους της Ξερόλακκας, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά το θέμα και αναφέρουν πως τότε λήγει ο χρόνος ζωής και του τελευταίου μέρους του ΧΥΤΑ.

Αυτή την στιγμή σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας της Πάτρας, αναζητείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και η συναίνεση περιφέρειας και των αρμόδιων υπουργείων ώστε να γίνει ένας περιφερειακός σχεδιασμός.

"Θέλουμε να φτιάξουμε σταθμό μεταφόρτωσης στην Ξερόλακκα. Χρειάζεται μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ένας τοίχος αντιστήριξης εκεί.

Ήδη έχουν γίνει ενέργειες για να δεχτούν μέρος των σκουπιδιών της Πάτρας στου Φλόκα (προφορική αίτηση). Το απέρριψαν σε πρώτη φάση.

Έχουμε ζητήσει επίσης να δεχτούν σκουπίδια μας η Ναύπακτος, το Αγρίνιο, και αν ολοκληρωθεί και ο ΧΥΤΑ Παπανικολού.

Αναζητούνται διαδικασίες fast track γιατί οι κλασικές διαδικασίες διαρκούν 5 - 6 μήνες. Μετά θα αναζητηθεί χρηματοδότηση για να αγοραστούν μεγάλα φορτηγά για την μεταφόρτωση. Το μείζον θέμα είναι ο περιφερειακός σχεδιασμός. Δεν μπορεί ο κάθε δήμος να διαχειρίζεται τα σκουπίδια μόνος του γιατι αργά ή γρήγορα θα πνιγεί", λέει στο thebest.gr ο κ. Κορδάς.

Σύμφωνα με τον κ. Κορδά, βάσει τ.μ κανονικά ο δήμος έπρεπε να εισπράτει 25.000.000 ευρώ τον χρόνο για τα σκουπίδια και τον ηλεκτροφωτισμό. Κι όμως τα χρήματα που έχουν μπει στα ταμεία του είναι μόνο 18.000.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή που ο δήμος Πατρεών "μπαίνει μέσα" ακόμη και απο τα δημοτικά τέλη οι πόροι απο την "Αθήνα" είναι μειωμένοι κατά 60%. Είναι δεδομένα τα οποία μας παρέθεσε ο κ. Κορδάς θέλοντας να αιτιολογήσει το ασύμφορο του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

"Το κόστος για το εργοστάσιο κρίθηκε απαγορευτικό. Αλλά ακόμη τίθενται και περιβαλλοντικοί λόγοι, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις