Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΔΗΜΑΡ: Τι γίνεται με την απάτη των εταιριών σε βάρος κοινοτικών πόρων;

ΔΗΜΑΡ: Τι γίνεται με την απάτη των εταιρ...

Ο Ν. Τσούκαλης συνυπογράφει την ερώτηση

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας και Ασημίνα Ξηροτύρη σχετικά με τη συστηματική απάτη που αποκαλύφθηκε σε βάρος κοινοτικών πόρων από ελληνικές εταιρείες. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Μετά από έρευνα που διενήργησε η Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέκυψε ότι εταιρείες που σχετίζονταν μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη, χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες, οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.

Πρόκειται για έρευνες που εντάσσονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αφορά επιδοτήσεις που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη, με περισσότερες από 20.000 περιπτώσεις κατάχρησης κοινοτικών κονδυλίων.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα κι έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, πλαστογραφία μετά χρήσεως και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το μεγάλο σκάνδαλο με τις κοινοτικές επιδοτήσεις στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» είχε απασχολήσει και την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την ΕΥΠ λόγω των εγκληματικών ενεργειών που φέρεται να το συνοδεύουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν αποκαλυφθεί ήδη από το 2013, από τους υπεύθυνους της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», επρόκειτο για τεράστια απάτη την οποία παρακολουθούσε και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη είχαν κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος λογαριασμών δεκάδων ατόμων.

Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση για το μέγεθος της απάτης, καθώς είχαν εντοπίσει σειρά παράνομων συναλλαγών, αλλά είχαν πραγματοποιηθεί και εγκληματικές ενέργειες εις βάρος τους.

Ερωτήματα εγείρονται από το γεγονός ότι, αν και τα στοιχεία που συγκέντρωνε εδώ και χρόνια η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, με αντικείμενο, όπως αναφέρεται, «τη συστηματική απάτη σε βάρος κοινοτικών πόρων από ομάδα εταιρειών», ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία μόλις την 1η Οκτωβρίου 2014.

Κατόπιν των ανωτέρω, και δεδομένου ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη τόσο για τους κοινοτικούς ελέγχους όσο και για τις σοβαρές καταγγελίες από την «Κοινωνία της Πληροφορίας», Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Έχει διενεργηθεί αντίστοιχος εσωτερικός έλεγχος και στην Ελλάδα και, αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Πόσες υποθέσεις αφορούν την Ελλάδα;

- Έχουν ελεγχθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί και, αν ναι, ποιες οι συνέπειες; Έχουν γίνει πράξεις καταλογισμού κατά των εμπλεκομένων στην υπόθεση;

- Για ποιο λόγο καθυστέρησε η αποστολή των στοιχείων προς τη δικαιοσύνη;»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις