Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στην άνω πόλη της Πάτρας - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμο...

Στην λιτανεία της εικόνας που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ ήταν έντονη η παρουσία και πολλών νέων ανθρώπων

Με επίκεντρο τον περικαλλή ιστορικό Ναό του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, στην άνω πόλη, γιόρτασε και τίμησε η Πάτρα την μνήμη του καλλινίκου στρατιώτου του Χριστού.

Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου μάλιστα όπως θυμίζει το σάιτ της Μητροπόλεως Πατρών, ήταν παλαιός Μητροπολιτικός της πόλης της Πάτρας, καθέδρα του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Πίσω από το ιερό του ναού ήταν η επισκοπική κατοικία του Εθνεγέρτου Δεσπότη της Πάτρας, Γερμανού, ανδριάντας του οποίου δεσπόζει στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία το πρωί της Κυριακής 26 Οκτωβρίου 2014 τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, πλαισιωμένος από πολλούς Κληρικούς της ιεράς Μητροπόλεως. Να θυμίσουμε πως την παραμονή της εορτής, το Σάββατο το απόγευμα, στον εσπερινό λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης, Βοηθός Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρύσανθος Στελλάτος.

Πλήθη πιστών κατέκλυσαν τον ιερό ναό, το προαύλιο και τις γύρω οδούς και ανέμεναν με υπομονή και ευλάβεια να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα του γενναίου έφιππου αγίου Δημητρίου, από τους πιο αγαπητούς στην Ορθόδοξη Χριστιανική μας παράδοση και να κοινωνήσουν των Θείων και αχράντων Μυστηρίων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στον βίο του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου και στην ομολογία και την εν παρρησία μαρτυρία του καθώς και στο μαρτύριο του Αγίου, ο οποίος δεν πρόδωσε την αγάπη, πίστη και αφοσίωση του στον Ιησού Χριστό.

Επίσης όπως αναφέρεται στο σάιτ της Μητρόπολης Πατρών, ο κ.κ. Χρυσόστομος κάλεσε τούς γονείς να προσφέρουν ως πρότυπο ζωής στα παιδιά τους, τους Αγίους, διότι όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς «τα συναξάρια των Αγίων είναι η ωραιότερη εγκυκλοπαίδεια για να μορφώσουμε τα παιδιά μας».

Ο κ.κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την μεγάλη χαρά και συγκίνησή του για τον Πατραϊκό Λαό, ο οποίος κατά χιλιάδες εκκλησιάζεται ενώ ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα από καρδιάς και ιδιαιτέρως σε όσους και όσες γιόρταζαν χθες του Αγίου Δημητρίου.

Τέλος κάλεσε όλους να μετέχουν στους εορτασμούς για την Εθνική Εορτή της 28ης  Οκτωβρίου 1940 που συμπίπτει με την εορτή της Αγίας Σκέπης ενώ υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρχει κατά την ημέρα αυτή, ούτε ένα μπαλκόνι χωρίς την Ελληνική σημαία.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι πολύς ήταν ο κόσμος και μάλιστα με έντονη παρουσία της νεολαίας και στην λιτανεία της εικόνας του Αγίου Δημητρίου που έλαβε χώρα χθες Κυριακή το βράδυ στους γύρω δρόμους της εκκλησίας (η λιτανεία βγήκε και στην οδό Δημητρίου Γούναρη).

Σήμερα Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 στην πρωινή Θεία λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Νέστορος που ήταν μαθητής του Αγίου Δημητρίου (υπάρχει και η σχετική αναφορά στο όνομα του στο απολυτίκιο του Αγίου), στο ναό Αγίου Δημητρίου Πατρών (όπου φυλάσσεται παλαιά μεγάλη εικόνα του Αγ. Νέστορος) προεξήρχε ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος.

Στο ναό του Αγ. Δημητρίου λειτουργεί και προίσταται ο ηγούμενος της ιεράς Μονής Ομπλού αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κωτσάκης.

*Ο Μητροπολιτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος να σημειωθεί πως την Κυριακή το απόγευμα παρέστη στον πανηγυρικό εσπερινό και λιτανεία στο ναό του Αγίου Δημητρίου στα Μποζαίτικα.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις