Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο προσκήνιο η ασφάλεια και η υγιεινή των κρατητηρίων στην ΔΑ Ηλείας

Στο προσκήνιο η ασφάλεια και η υγιεινή τ...

Στην Ηλεία ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος

Το θέμα των κρατητηρίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων να επισκεφθεί τον Πύργο και να πραγματοποιήσει αυτοψία για το θέμα. Ο πρόεδρος Χρήστος Φωτόπουλος, μαζί με τον αντιπρόεδρο Γρηγόρη Γερακαράκο, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Θανάση Αθανασόπουλο και τα μέλη του ΔΣ Γιάννη Αδαμόπουλο και Βασίλη Κωνσταντόπουλο, συναντήθηκαν με τους ηλείους συναδέλφους τους όπου συζήτησαν συνολικά το θέμα. Τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Ηλίας Παναγούλης και ο εκπρόσωπος της Ηλείας στην ΠΟΑΣΥ στην Ηλεία για θέματα υγιεινής και ασφάλειας Μαρίνος Αχτύπης, μαζί με μέλη του συμβουλίου της Ένωσης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παναγούλης ανέφερε πως «οι έλληνες αστυνομικοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, την ώρα που μοναδικό σκοπό έχουμε να παράγουμε το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας για το οποίο πασχίζουμε συνεχώς. Έχουμε διάφορα προβλήματα τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και στα οικονομικά μας. Σήμερα (σ.σ. χθες) όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, Χρήστος Φωτόπουλος, μαζί με συνεργάτες του, ήρθε στην Ηλεία μετά από τα τελευταία προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κυρίως στους χώρους κράτησης. Οι χώροι αυτοί εκτός από τα θέματα ασφάλειας έχουν και θέματα υγιεινής. Είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους μας που εκτελούν υπηρεσία εκεί, αλλά και τους πολίτες που προσέρχονται στα αστυνομικά τμήματα και τα κρατητήρια βρίσκονται στους χώρους αυτούς και έρχονται σε επαφή ακόμα και με τους κρατούμενους. Πολλοί συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει από διάφορα μεταδοτικά νοσήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα , τα οποία μεταδόθηκαν από κρατούμενους. Ο πρόεδρος επισκέφθηκε την Ηλεία για δεύτερη φορά ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα».

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της για το πρόβλημα που υπάρχει στην Ηλεία με τους χώρους κράτησης, ενδιαφέρον που επιβεβαιώνεται με την δεύτερη επίσκεψη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα του κ. Φωτόπουλου και των συνεργατών του. Τόνισε πως δεν πρόκειται για ένα συντεχνιακό ενδιαφέρον, αλλά ευρύτερα για την κοινωνία.

«Σε αυτούς τους χώρους προσέρχονται καθημερινά πολλοί πολίτες για να εξυπηρετηθούν. Άρα αυτοί οι χώροι θα έπρεπε να είναι βιτρίνα για την αστυνομία. Δυστυχώς όμως είναι αυτό που μας εκθέτει και στην κοινωνία και στους άλλους οργανισμούς που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα εκφράσω το παράπονό μου, διότι βλέπω να εστιάζεται περισσότερο σε θεωρητικό επίπεδο το ενδιαφέρον, αυτών των οργανισμών, σε πρακτικό επίπεδο γνωρίζουν τα προβλήματα, που όμως εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα γιατί δεν ασκείται όση πίεση θα έπρεπε προς τη συντεταγμένη πολιτεία. Έχουμε καταγγείλει τόσο η ΠΟΑΣΥ, όσο και οι πρωτοβάθμιες ενώσεις σε όλη τη χώρα, ότι δεν μπορεί σε έναν αστυνομικό χώρο, που είναι προορίζεται να φιλοξενείται ένας αριθμός συνανθρώπων μας, εκεί να φιλοξενείται τριπλάσιος αριθμός. Χώρος που είναι δομημένος για να κρατείται ένας συνάνθρωπος μας για μια ή δύο ημέρες, εκεί να κρατείται για μήνες ή να παίρνει αποφυλακιστήριο από εκεί. Υγιεινή και ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει σε αυτούς τους χώρους όσες προσπάθειες και να καταβάλλονται από τους συναδέλφους».

Ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε πως υπάρχει καταγγελία για τα κρατητήρια της ΔΑ Ηλείας, σχετικά με τη μη απολύμανση του χώρου σε μεγάλο χρονικό διάστημα, για τους προληπτικούς ελέγχους που δεν γίνονται στους κρατούμενους για πιθανή ασθένειά τους. «Θα πρέπει να έχει γίνει ένας προληπτικός έλεγχος στους κρατούμενους και να μην κρατούνται πέραν συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Είναι κρατητήρια και όχι φυλακές. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το δικαίωμα της άρνησης να μη δεχτούν κρατουμένους οι διευθυντές των φυλακών. Γιατί να μην μπορούν κάτι τέτοιο να πράξουν και οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων» αναρωτήθηκε ο κ. Φωτόπουλος. Παράλληλα έθεσε και το ζήτημα του έργου κατασκευής των κρατητηρίων και τις παραλαβής τους, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί βασικές προϋποθέσεις και όροι στην κατασκευή τους. Ο κ. Φωτόπουλος πρότεινε να επισημανθούν και από τη διοίκηση προς το αρχηγείο οι ελλείψεις και τα προβλήματα, ενώ και η τοπική Ένωση με την ΠΟΑΣΥ θα αναδείξουν το θέμα κεντρικά ώστε να δοθεί λύση. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως δέχθηκε οξεία κριτική από τους συναδέλφους του για το θέμα.


Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Φωτόπουλο για δύο ακόμα θέματα που έχουν άμεση σχέση με το θέμα, της υγιεινής και της ασφάλειας, για τον ιό έμπολα και την έλλειψη προσωπικού. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ για τον ιό ανέφερε πως έχουν γίνει επαφές σε κεντρικό επίπεδο, ενώ η επιτροπή ασφάλειας και υγιεινής της Ομοσπονδίας χειρίζεται το θέμα. «Θέλουμε την σωστή ενημέρωση του προσωπικού που εμπλέκεται άμεσα με το θέμα. Υπάρχει έλλειμμα, έγινε μια πρώτη προσέγγιση αλλά δεν αρκεί. Θέλουμε συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις και ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού» σχολίασε ο κ. Φωτόπουλος που ζήτησε χειρισμούς με υπευθυνότητα των εμπλεκόμενων φορέων, χωρίς πανικό. Σε ότι αφορά με τις ελλείψεις προσωπικού δήλωσε πως είναι μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και σε περιφερειακό επίπεδο. «Δικαιωθήκαμε με την αντίθεσή μας σε όσα επιχείρησε να κάνει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, καθώς επισημάναμε πως θα υπάρξει διάλυση. Η νέα ηγεσία, δρομολόγησε λύσεις με την κατάργηση του προηγούμενου καθεστώτος και τώρα έχουν δοθεί νέες κατευθύνσεις. Όμως οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από μεγάλες περιφέρειες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Φωτόπουλος, τίμησε με τον θυρεό της ομοσπονδίας τον Πυργιώτη Γιάννη Τσεπενέκα για την συγγραφή ποιήματος σχετικά με τους αστυνομικούς που παρουσιάστηκε σε πρόσφατη εκδήλωση αστυνομικών που έγινε στον Πύργο.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις