Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αργύρης Κουμτζής - Ένας νικητής της ζωής

Αργύρης Κουμτζής - Ένας νικητής της ζωής

Ο τυφλός αριστούχος μαθητής είναι πλέον φοιτητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπως ο ίδιος επιθυμούσε

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την απάντηση του Πανεπιστημιακού Τμήματος ότι οι πόρτες των αμφιθεάτρων και των εργαστηρίων του θα είναι κλειστές γι' αυτόν λόγω... εσωτερικού κανονισμού, ο 18χρονος αριστούχος μαθητής που είναι τυφλός, πληροφορήθηκε ενθουσιασμένος πως το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση και η ευαισθησία του Πατρινού υπουργού παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου και η προώθηση ειδικής διάταξης μέσα στην πρόσφατη τροπολογία για τις μεταγραφές, που παρακάμπτει τον εσωτερικό κανονισμό του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο τελευταίος δεν επέτρεπε την εισαγωγή σε υποψηφίους με αναπηρία στα άνω άκρα ή απώλεια όρασης, παρότι δεν υπήρχαν ανάλογοι περιορισμοί στα αντίστοιχα τμήματα των Πανεπιστημίων Αθήνας και Ιωαννίνων.

Οι διοικούντες του Τμήματος Φυσικής επικαλούνταν την αντικειμενική αδυναμία του φοιτητή να παρακολουθήσει εργαστηριακά μαθήματα. Στον αντίποδα, η οικογένεια και οι καθηγητές του 18χρονου, μαζί με το αναπηρικό κίνημα, αντέτειναν πως «επιστήμονας είναι πρώτα ο εγκέφαλος και έπειτα οι δεξιότητες».

Με την προσδοκία ότι η λύση θα δινόταν σύντομα, όπως γράφει άρθρο της εφημερίδας Έθνος, ο Αργύρης Κουμτζής δίνει κανονικά το «παρών» στα αμφιθέατρα του Φυσικού, από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, προκειμένου να μη χάσει έδαφος. «Καθημερινά πηγαίνει από το πρωί και επιστρέφει το βράδυ. Δεν έχει χάσει ούτε ώρα», δήλωσε στο «Έθνος» ο πατέρας του, Σωτήρης Κουμτζής. Σήμερα επρόκειτο να τον συνοδεύσει στη γραμματεία του Τμήματος, για την επίσημη εγγραφή του ως φοιτητή.

Όταν χρειάζεται, ο φοιτητής έχει τη βοήθεια συμφοιτητών του, οι οποίοι του ψιθυρίζουν τυχόν σημειώσεις των διδασκόντων που δεν θα ειπωθούν προφορικά, για να τις ακούσει. Μέχρι σήμερα δεν έχει παρακολουθήσει κάποιο εργαστηριακό μάθημα ενώ η μελέτη στο σπίτι γίνεται όπως και στο σχολείο: η διδακτέα ύλη μετατρέπεται σε προφορικό λόγο μέσω προγράμματος στον υπολογιστή του.

Με τα «μάτια» της θέλησης

Η σχεδόν ολική τύφλωσή του δεν έχει εμποδίσει μέχρι σήμερα τον 18χρονο Αργύρη να αριστεύει σε ότι καταπιάνεται. Με τα «μάτια» της ατσάλινης θέλησής του έχει κερδίσει διακρίσεις σε μαθητικές ολυμπιάδες, διαγωνισμούς Φυσικής και πανελλαδικούς αγώνες σκακιού ενώ αποφοίτησε από το Λύκειο Πεύκων με βαθμό το απόλυτο 20.

«Είμαι ευτυχής που θα μπορέσω να σπουδάσω αυτό που θέλω και ευχαριστώ τον κύριο Ανδρέα Λοβέρδο. Έχω πολύ δρόμο μπροστά μου, το πανεπιστήμιο έχει δυσκολίες, αλλά είμαι έτοιμος να τις αντιμετωπίσω», ανέφερε μιλώντας στο «Έθνος» ο Αργύρης Κουμτζής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις