Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα Καλάβρυτα πενθούν τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο – Δήλωση του Δημάρχου Γιώργου Λαζουρά

Τα Καλάβρυτα πενθούν τον Θεόδωρο Σπυρόπο...

Όπως αναφέρει, ο εκλιπών ήταν ένας γνήσιος Καλαβρυτινός, ένας πραγματικός Πατριώτης, ο χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος του απόδημου, οικουμενικού Ελληνισμού

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, με την αναγγελία του θανάτου του Καλαβρυτινού Θεόδωρου Σπυρόπουλου σε ηλικία 75 ετών, δήλωσε τα εξής.

«Ένας γνήσιος Καλαβρυτινός, ένας πραγματικός Πατριώτης, δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Η μεγαλύτερη φυσιογνωμία και ο χαρακτηριστικότερος εκπρόσωπος του απόδημου, του οικουμενικού Ελληνισμού και των απανταχού της γης Καλαβρυτινών, ταξιδεύει στους ουρανούς. Κοντά στο Θεό, που τόσο πίστευε και αγαπούσε.

Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ένα Καλαβρυτινόπουλο, που ξεκίνησε, από το όμορφο και μικρό χωριό, το Δρυμό (Μοστίτσι) των Καλαβρύτων και με τη δουλειά και τον αγώνα του, “κατέκτησε” τον κόσμο όλο, μας αφήνει παρακαταθήκες, μας διαπαιδαγωγεί και μας διδάσκει, την, δίχως όρια, αγάπη για την Πατρίδα, τον Ελληνισμό και τα Καλάβρυτα, την ανιδιοτελή και αφειδώλευτη προσφορά στον τόπο μας και στους ανθρώπους του, την καθημερινή εργασία και τον καθημερινό και δύσκολο αγώνα, για την επαγγελματική αποκατάσταση, τη συνεχή πρόοδο και προκοπή που φέρνουν, τελικώς, την επιτυχία.

Αυτές τις παρακαταθήκες του, εμείς και κυρίως τα νέα Καλαβρυτινόπουλα, που ανοίγουν τα φτερά τους στο μέλλον, υποσχόμαστε να ακολουθήσουμε πιστά και να συνεχίσουμε.

Όλοι οι Καλαβρυτινοί, είμαστε συντετριμμένοι, νοιώθουμε άφατη λύπη, για την αδόκητη απώλειά του και συμμετέχουμε στο βαρύ πένθος της οικογένειάς του, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στη σύζυγό του Έρρικα, την κόρη του Μαριάνα και το σύζυγό της Σταύρο, την αδελφή του Κρίνα Ντακόλια, και τους λοιπούς συγγενείς του.

Ευγνωμονούμε, το Θόδωρο Σπυρόπουλο, για την τεράστια προσφορά του στον τόπο μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις παρακαταθήκες που μας άφησε».

*Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος (στην Αμερική έχει ιδρυθεί και οργανισμός με την επωνυμία Τed & Erika Spyropoulos Foundation) γεννήθηκε στα Καλάβρυτα της Αχαΐας στην Πελοπόννησο, όπου παρακολούθησε και τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου το οποίο τελείωσε στη συνέχεια στην Αθήνα.

H παιδική του ψυχή γνώρισε τον τρόμο κατά τα εφιαλτικά εκείνα χρόνια του πολέμου και την τραγωδία που γνώρισε ολόκληρη η περιοχή από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 που οι αδίστακτοι Γερμανοί εκτέλεσαν τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων άνω των 13 χρονών.

«Την ημέρα εκείνη της κόλασης, ευτυχώς, η οικογένειά μας βρισκόταν έξω από την πόλη κι έτσι δεν είχαμε δικούς μας ανάμεσα στα θύματα», είχε πει ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος. «Θυμάμαι πάντως τις συνεχείς επιδρομές των Γερμανών, λόγω της αντίστασης των Ελλήνων ανταρτών σε όλη την περιοχή. Θυμάμαι, σαν να είναι τώρα, που καιγόντουσαν τα Καλάβρυτα. Έχω ακόμα στη σκέψη μου τους καπνούς που υψώνονταν παντού από τις πυρπολήσεις στην πόλη. Παντού ατέλειωτες φάλαγγες με Γερμανούς Ναζί που είχαν σκορπίσει το φόβο και τον τρόμο στην περιοχή από το 1941 μέχρι το 1944».

Ένα χρόνο μετά την καταστροφή των Καλαβρύτων, μια νύχτα μπήκαν ξαφνικά οι Γερμανοί στο σπίτι της οικογένεια του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, έπιασαν τον πατέρα του και τον πήραν μαζί τους για εκτέλεση. Η κατηγορία ήταν ότι βοηθά τους αντάρτες της περιοχής που είχαν προξενήσει μεγάλες ζημιές στους Γερμανούς.

«Ήμουν μπροστά στην άγρια εκείνη σκηνή, που η μάνα μας σταυροκοπιόταν και έλεγε σε μένα και στα αδέλφια μου να προσευχηθούμε γιατί θα σκοτώσουν τον πατέρα μας και δεν θα γυρίσει πάλι», είχε αναφέρει ο εκλιπών. «Δεν ξεχνιούνται τέτοιες σκηνές, σ’ όλη σου τη ζωή και μάλιστα όταν είσαι μικρό παιδί».

Η ιστορία του πατέρα του και τα γεγονότα εκείνης της εποχής αποτέλεσαν χρήσιμο μάθημα για τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο το οποίο χρησιμοποίησε σε όλη τη μετέπειτα ζωή του. «Διδάχτηκα ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αγωνιζόμαστε να ξεπερνάμε τις δύσκολες καταστάσεις. Γεγονότα σαν εκείνα της καταστροφής των Καλαβρύτων, δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, αλλά να τα θυμόμαστε και να διδασκόμαστε από αυτά, ώστε να εργαζόμαστε για να μην επιτρέψουμε να επαναλαμβάνονται».

Τα χρόνια πέρασαν και ο νεαρός τότε Σπυρόπουλος ενηλικιώθηκε και πήγε στη Σουηδία όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Εκεί γνώρισε και τη συμφοιτήτριά του τότε Έρικα, την οποία και παντρεύτηκε. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και δύο χρόνια αργότερα ήλθε με τη σύζυγό του στο Σικάγο, όπου έμεναν μερικοί συγγενείς του.

Η οικογένεια Σπυρόπουλου έχει μακρά ιστορία στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις