Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Τη θέσπιση αντιδημαρχίας αλληλεγγύης ανακοίνωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Οικονομόπουλος - ΦΩΤΟ

Πάτρα: Τη θέσπιση αντιδημαρχίας αλληλεγγ...

Εκδήλωση χθες για την επιχειρηματικότητα και τους νέους

Την θέσπιση αντιδημαρχίας αλληλεγγύης, που θα αποτελέσει το στήριγμα του Δήμου στην επιχειρηματική κοινότητα της πόλης, εξήγγειλε χθες μιλώντας σε θεματική εκδήλωση του συνδυασμού Πάτρα Δυνατή με θέμα νέοι και επιχειρηματικότητα «ρυθμίζω σχεδιάζω προοδεύω ζω» ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Νίκος Οικονομόπουλος.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα Σεμέλη ενώπιον ακροατηρίου νέων και επιχειρηματιών, ο κ. Οικονομόπουλος ανέφερε ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο Δήμος θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στήριξης των τοπικών επιχειρηματικών δράσεων και παράλληλα να σταθεί αρωγός στις τοπικές επιχειρήσεις παρέχοντας  μέσω της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας στήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα κατασχέσεων λόγω οφειλών.

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ  ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι βαριές συνέπειες της κρίσης, απορρυθμίζουν τον έμπορο και τον επιχειρηματία που εκ των πραγμάτων αδυνατεί να είναι συνεπής στις ασφαλιστικές και τις δανειακές του υποχρεώσεις.

«Καμία κατάσχεση κανένας πλειστηριασμός για οφειλές που εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να εξυπηρετηθούν» είπε

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ
Απευθυνόμενους στους νέους που είτε ήδη κινούνται στην τροχιά της επιχειρηματικότητας, είτε βρίσκονται στην εκκίνηση του εγχειρήματός τους, ο κ. Οικονομόπουλος εξήγγειλε τη δημιουργία κα ενίσχυση του  Τοπικού Συμβουλίου Νέων που θα λειτουργεί αποκλειστικά ως ένας ανοιχτός και ζωντανός υποδοχέας των νεανικών δραστηριοτήτων και απόψεων χωρίς τον σφιχτό εναγκαλισμό των κομμάτων και των πολιτικών νεολαιών.

«Φυσικά και δεχόμαστε την λειτουργία των πολιτικών κομμάτων ως βασικών συνταγματικών πυλώνων της δημοκρατίας, αλλά πιστεύουμε ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, αυτόνομη και σε διαρκή τριβή διεκδίκησης με την εκάστοτε Κυβέρνηση και παράλληλα, σε συνεχή και  χωρίς όρους συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις», είπε ο κ. Οικονομόπουλος.

ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων δεσμεύτηκε επίσης για ανάπτυξη κέντρου στήριξης της επιχειρηματικότητας που θα αφορά στο σύνολο των επιχειρηματικών δράσεων που εξελίσσονται ή βρίσκονται στο στάδιο της εκκίνησης στην Πάτρα.

Μέσω του Κέντρου τόνισε ότι θα δοθεί στήριξη σε όλες τις δράσεις με έμφαση στους νέους που αποτελούν τον άξονα της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

ΔΗΜΟΣ-ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο κ. Οικονομόπουλος επιτέθηκε στη σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά και σε όσες αυτοδιοικητικές δυνάμεις σηκώνουν τείχη στην έλευση επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Δήμος θα πρέπει να μην είναι εχθρικός απέναντι στο όποιο επενδυτικό εγχείρημα σχεδιάζεται και εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ
Ο κ. Οικονομόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι με τον Μητροπολιτικό Δήμο που ονειρευόμαστε κινούμαστε στον άξονα της εξωστρέφειας και της διαφάνειας μέσα από συνθέσεις και συνεργασίες δίνοντας αφενός προτεραιότητα στα προβλήματα της καθημερινότητας και αφετέρου εκφράζοντας την κοινωνική αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο.

Στις τοποθετήσεις τους οι προσκεκλημένοι ομιλητές  τόνισαν μεταξύ άλλων:

Ο κ. Γεώργιος Καμπουρίδης, πρόεδρος του Τμήματος μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του:

«Η υγιής επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα της κρίσης και του διογκωμένου χρέους δεν μπορεί να είναι μία επανάληψη ενός αποτυχημένου μοντέλου επιχειρήσεων. Η μοναδική λύση της εξόδου από την κρίση είναι η δημιουργία σύγχρονων, αποδοτικών επιχειρήσεων που προσφέρουν επαναστατικές υπηρεσίες και προϊόντα άγνωστα στη πλειονότητα των καταναλωτών.

Μία νέα επιχείρηση –ιδιαίτερα στην πόλη μας με τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα της ανεργίας μεταξύ των νέων- αποτελεί όχι απλά μια ευκαιρία για τον ιδρυτή της ή τους ιδρυτές της αλλά δίνει και ένα αισιόδοξο μήνυμα:
Ναι, οι νέοι μας μπορούν να τα καταφέρουν και να δημιουργήσουν ιδιωτικό και κοινωνικό πλούτο σε νέους πρωτόγνωρους τομείς και γιατί όχι να μας αποδείξουν ότι αξίζουν περισσότερο από αυτό που τους προσάπτουμε.»

Ο κ. Αθανάσιος Κούστας ειδικός σύμβουλος Επιμελητηρίου Αχαΐας  αναφέρθηκε σε παθογένειες του παρελθόντος που οδήγησαν στην μεγάλη αποβιομηχάνιση της Πάτρας την περίοδο 1975-1995 που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο 80 μεγάλων και μεσαίων βιομηχανιών και οδήγησε στην ανεργία 30.000 εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως εκτός των άλλων συνθηκών που αφορούσαν τον μετασχηματισμό της μεταποιητικής δραστηριότητας  και σαν αιτία ήταν οι κρατικίστικες αντιλήψεις, ο αρνητισμός, οι αντιπαλότητα των φορέων που ήταν μόνο για το θεαθήναι χωρίς να παράγουν αποτέλεσμα και ο άκρατος συνδικαλισμός. Παράλληλα με την δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας και το μη φιλικό περιβάλλον.

Αντιλήψεις που ακόμη και σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις  επικρατούν στην περιοχή μας.
Στην συνέχεια παρουσίασε με στοιχεία το οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον που ισχύει σήμερα με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους, την συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και άλλα.
Υπερασπίσθηκε σαν λύση προτεραιότητας την επιχειρηματικότητα για τους νέους, παρουσιάζοντας αναλυτικά τους τομείς δραστηριότητας που συγκεντρώνει η περιοχή μας όπως ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση σε συγκεκριμένους κλάδους, η έρευνα και η καινοτομία, οι μεταφορές και ο τουρισμός ιδιαίτερα ο θεματικός κ.α.
Κατέληξε ότι η Δημοτική αρχή πρέπει να είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα, να δημιουργεί ελκυστικό περιβάλλον για τις ιδιωτικές επενδύσεις αλλά και για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων παρουσιάζοντας παραδείγματα από αντίστοιχες δραστηριότητες.

Όπως επίσης να συνεργάζεται με όλους τους φορείς της περιοχής που παράγουν οικονομικό αποτέλεσμα, να συμμετέχει σε συμπράξεις και να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που προσφέρονται για την άντληση πόρων με τελικό στόχο την προσέλκυση νέων στο επιχειρείν.

Ο  κ. Πάνος Σακελλαρόπουλος αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο θέμα της επαγγελματικής αβεβαιότητας, εργασία-ανεργία τόνισε ότι στην εποχή μας μία από τις κυρίαρχες αιτίες της ανεργίας είναι οι νέες τεχνολογίες και οι πολιτικές της παγκοσμιοποίησης.

«Να αγωνίζεσαι να ψάχνεις, να μην βρίσκεις αλλά να μην υποχωρείς» είναι το μήνυμα που στέλνει η σημερινή πραγματικότητα τόνισε ο κ. Σακελλαρόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί σήμερα το πρόβλημα της ανεργίας μόνο με τις κλασσικές μεθόδους του παρελθόντος δηλαδή, αποκλειστικά με την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας

Η αντιμετώπιση της ανεργίας, έσχει ανάγκη από μία ισορροπημένη στρατηγική η οποία θα έχει ως στόχο την παγκόσμια και αειφόρο ανάπτυξη
Στις δεκαετίες του ΄70 και του ’80 οι επιχειρήσεις θεωρούνταν ιερές και η παραγωγή πλούτου ήταν πολύ σοβαρή υπόθεση, είπε ο κ. Σακελλαρόπουλος και πρόσθεσε με έμφαση ότι η ανεργία ξεσπάει όταν οι καμινάδες των εργοστασίων πάψουν να καπνίζουν

Κλείνοντας και απευθυνόμενος στους νέους υπογράμμισε:
Η ουσία όλων αυτών που είπα είναι ότι εσείς οι νέοι και νέες έχετε τη δυνατότητα να είστε συμμέτοχοι στις μεγάλες αλλαγές που θα υπάρξουν σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Η ελπίδα είστε εσείς για να γίνει η Πάτρα δυνατή, κατέληξε ο κ. Σακελλαρόπουλος.


Ο κ. Γιώργος Κοντογιάννης δημοσιογράφος και πρώην δημοτικός σύμβουλος, επικέντρωσε στην τοποθέτησή του σε δύο προτάσεις:

Στην σύσταση του Κοινωνικού Συμβουλίου που θα συνδέει το Δημοτικό Συμβούλιο με το Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ και το Επιμελητήριο, με σκοπό την εύρεση ευκαιριών για τους νέους στην τεχνολογία την επιστήμη και την επιχειρηματικότητα
Στην σύσταση γραφείου της πόλης στις Βρυξέλλες με έμμισθους επιστήμονες που για λογαριασμό του Δήμου θα εργάζονται με στόχο την ανακάλυψη προγραμμάτων για Αστικά Κέντρα και Περιφέρειες χωρίς την μεσολάβηση της Κυβέρνησης

Ο κ Βαλεντίνος Αθανασόπουλος φοιτητής τόνισε ότι οι νέοι βιώνουν τα προβλήματα της κρίσης και της ανεργίας όπως όλοι και τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη ανάγκη να αποτελούν τον βασικό μοχλό σε όλους τους σχεδιασμούς για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου και της Αυτοδιοίκησης

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Βασιλοπούλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις