Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τροχοπέδη στην ανάκαμψη της χώρας οι παράλογες αξιώσεις των τροϊκανών

Τροχοπέδη στην ανάκαμψη της χώρας  οι πα...

Του Θανάση Νταβλούρου, βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ

Μιλώντας στην «Καθημερινή», η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μεγαλύτερες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις απ’ ό, τι οι ασιατικές χώρες στην κρίση της δεκαετίας του ’90.

Και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, καθώς κοινή είναι πλέον η διαπίστωση ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε χρόνο και σε μέγεθος.

Και από την άποψη αυτή, λοιπόν, αξίζει μεγάλος σεβασμός στον ελληνικό λαό, χάρη τις σκληρές θυσίες του οποίου επιτεύχθηκε μια πρωτοφανής οικονομική πρόοδος και η πατρίδα μας έχει εισέλθει πια σε τροχιά ανάκαμψης, διαψεύδοντας μάλιστα όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις και τις «Κασσάνδρες», ακόμη και στο εσωτερικό, που προεξοφλούσαν την κατάρρευση της.

Δυστυχώς, όμως, ο σεβασμός που θα πρέπει να εκφραστεί εμπράκτως στον ελληνικό λαό από τους δανειστές μας, δεν αποτυπώνεται στην ακαμψία που επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στις νέες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην καθοριστική συγκυρία που διανύουμε, σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή, οι εκπρόσωποι των τροϊκανών προβάλλουν παράλογες αξιώσεις και σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Τις ανεβάζουν στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που η γνωστή σε όλους μας Blackrock τις εκτιμά στα έξι δισεκατομμύρια.

Μέσα στο κλίμα αυτό, και η «Financial Times» έγραψε πρόσφατα ότι, σύμφωνα με την τρόικα, (το ΔΝΤ, δηλαδή) «οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι πολλαπλάσιες όσων αναμένει η ελληνική αγορά»!

Διερωτώμαι από την πλευρά μου, ωστόσο, από πότε το ΔΝΤ έχει  αρμοδιότητα να υπολογίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Και διερωτώμαι, επίσης, (ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι έχει αυτή την αρμοδιότητα) με ποια τεχνογνωσία και με βάση ποιες μελέτες και ποια στοιχεία το ΔΝΤ προχωρά στην προαναφερόμενη εκτίμηση.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την ίδια ώρα, οι τροϊκανοί εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των αγορών του γάλακτος, του ψωμιού, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ακόμη και των βιβλίων, με τη στρεβλή θεώρηση ότι αυτή θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών.

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, έχοντας ήδη λάβει σκληρές και επώδυνες αποφάσεις για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, βρισκόμενη πια στον απολύτως σωστό δρόμο, έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αντοχής και ανοχής του ελληνικού λαού.

Ως εκ τούτου, πιθανή υιοθέτηση των παράλογων απαιτήσεων των τροικανών θα συνιστά τροχοπέδη στη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει έως τώρα και θα αποτελέσει ένα οδυνηρό πισωγύρισμα, σε μια περίοδο κατά την οποία τα πρώτα αποτελέσματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της οικονομικής ανάκαμψης είναι πλέον ορατά στον ορίζοντα.

Συνεπώς, πριν η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνωρίσει στο μέλλον για μια ακόμη φορά τη μεγάλη και πετυχημένη προσπάθεια που έχει καταβάλλει η Ελλάδα, καλό θα ήταν να σκεφτεί μήπως θα ήταν πρέπον να βάλει «χαλινάρι» στις παράλογες αξιώσεις των υφισταμένων της.

Κι αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, για να μην πάει χαμένο το αίμα που έχει χύσει ο ελληνικός λαός και η τιτάνια προσπάθεια που έχει καταβάλει η πατρίδα μας μείνει για πάντα στα χαρτιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις