Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο «Πενηντάρης» στην Ζάκυνθο

Ο «Πενηντάρης» στην Ζάκυνθο

Γράφει ο θείος Άκης

Αντράκο μου,τι φτιάνεις;

 

Εγώ  ήμουνα Ζάκυνθο το τριήμερο. Δύσκολες εποχές για μεγάλα ταξίδια και τριγυρνάω γύρω –γύρω από την Πάτρα. Αν και ήμουν σε ξένο μέρος, έβλεπα γνωστές φυσιογνωμίες. Πρόσωπα γνώριμα,  λεβεντάκους να δει το μάτι σου!  Ήταν ντυμένοι αποκριάτικα, για τα καρναβάλια που λέμε. Ρώτησα από περιέργεια τι τρέχει.

Πατρινοί ήταν, είχα δίκιο λοιπόν. Είχε έρθει το Πλήρωμα 94 να διοργανώσει τον Κρυμμένο Θησαυρό στην Ζάκυνθο. Αυτό γίνεται εδώ και τρία χρόνια μου εξήγησαν.  Στην Ζάκυνθο είναι ο τρίτος χρόνος, στην Πάτρα πάμε για πενήντα. Μισό αιώνα θα συμπληρώσει του χρόνου. Σκέψου τον πλάτανο στην πλατεία που είναι 50 ετών. Οι ρίζες του είναι πολύ βαθιές.  Και απλώνονται και στις γύρω περιοχές. Κάπως έτσι συμβαίνει και με τον θησαυρό.

Παλιό οδηγός, είπα να βάλω ένα χεράκι. Η πρώτη φάση ήταν την Παρασκευή το βράδυ. Ερωτική η μέρα, οι διαγωνιζόμενοι πραγματοποίησαν καντάδες στην αγαπημένη τους, που τους περίμενε στο μπαλκόνι. Το αποτέλεσμα, ένα κράμα   παλιού λαϊκού θεάματος με πινελιές σύγχρονης σάτυρας, ενθουσίασε τους πάντες. Άλλωστε με τέτοια μουσική παράδοση το νησί πως να μην τα πάει καλά.

Το Σάββατο ο καλός καιρός βοήθησε για τα παιχνίδια στην κεντρική πλατεία. Η ζωή έτρεχε ασυγκράτητα όπως και οι μικροί στους σταθμούς των παιχνιδιών. Το μεσημέρι είχε το παιχνίδι πλοήγησης στην πόλη. Οι ομάδες έψαχναν να βρούνε μπαλκόνια στην παλιά πόλη της Ζακύνθου. Η εικόνα των μικρών παιδιών να κοιτάνε τα κτίρια σαν φτασμένοι αρχιτέκτονες, ήταν τουλάχιστον ενθαρρυντική για την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Το βράδυ έγινε η κλασσική βράβευση των νικητών. Δύο ημέρες γεμάτες με έντονη φόρτιση και συναισθήματα έφτασαν στην κορύφωσή τους. Όλοι τις απόλαυσαν, μα οι μικροί το έδειξαν περισσότερο. Στα πρόσωπα των παιδιών είδαμε την ευγνωμοσύνη και την ικανοποίηση για τις στιγμές που τους χαρίσαμε. Το ευχαριστώ  που είδαν την πόλη τους με άλλο μάτι, που έγιναν και αυτοί κανταδόροι έστω για λίγο. Μπορεί μία ομάδα να βρήκε το θησαυρό αλλά όλοι ανακάλυψαν κάτι άλλο. Την χαρά πως η ζωή δεν ταιριάζει πάντα με τις επιθυμίες  μας,  αλλά την ικανοποίηση  πως απλώς υπάρχει.  Πως κάθε φορά εκρήγνυται μπροστά μας και πρέπει να την γευτούμε.

Ότι σχεδιασμοί και να γίνουν δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη διαφήμιση για το θησαυρό. Το καρναβαλικό πνεύμα πλημμύρισε αυτόματα όλο το νησί. Τι να φτουρίσουν οι μερίδες και οι ημερίδες με τους εκπρόσωπους-έρημους και απρόσωπους. Τα πληρώματα είναι οι πρωταγωνιστές και οι πρέσβεις του θεσμού.

Να πάμε του χρόνου αντράκο μου στον Κρυμμένο. Καλή η παρέλαση της Κυριακής αλλά να μάθουμε και τίποτα.  Δε βαρέθηκες, να ψάχνεις στη δουλειά συνέχεια, ποιά είναι η Μπενιζέλου και ποιά η Βασιλείου Ρούφου; Νισάφι Ανδρέα μου, Νισάφι! Καλά το GPS αλλά αν δεν κάνεις το σουλάτσο σου, πάλι σαν τουρίστας θα ψάχνεις. Δεν καταλαβαίνεις τι παίζει αν δεν παίξεις στο κρυμμένο…

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις