Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Πράσινο σχολείο» και το 1ο Γυμνάσιο Πύργου!

«Πράσινο σχολείο» και το 1ο Γυμνάσιο Πύργου!

Έτσι είναι τα σχολεία του μέλλοντος

Πράσινες στέγες, φυτεμένα δώματα, φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτόματο σύστημα ελέγχου παροχής ρεύματος, δεξαμενές για τα όμβρια που θα ποτίζουν τον πράσινο κήπο, αίθουσες ευάερες και ευήλιες με διπλά τζάμια και οικολογικά υλικά. Τις προδιαγραφές αυτές θα φέρουν μεταξύ άλλων τα ελληνικά δημόσια σχολεία του μέλλοντος που σχεδιάζει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, μεταξύ αυτών βρίσκεται και το 1ο Γυμνάσιο Πύργου.

Οι πρώτες εικόνες από την μελέτη του νέου σχολείου που θα κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο (μεταξύ των οδών Παπαφλέσσα, Τσαλδάρη, Βενιζέλου και Γυμνασιάρχου Δούκα)  είναι εντυπωσιακές.
Θα κατασκευαστεί ένα πρότυπο σχολείο βασισμένο στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός προϋποθέτει κατάλληλη χωροθέτηση, σωστό προσανατολισμό και βιοκλιματικές εφαρμογές – παθητικά και ενεργειακά ηλιακά συστήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συστήματα για την εξοικονόμηση νερού. Το νέο σχολείο  χτίζεται με φωτοβολταϊκά συστήματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, οικολογικά υλικά (τούβλα ή βαφές απαλλαγμένες από ουσίες που ενδέχεται να δημιουργήσουν ρύπους στο κτίριο), διπλά τζάμια, κατάλληλες μονώσεις, αίθουσες με φυσικό αερισμό και φωτισμό.

Φυτεμένες στέγες διατηρούν σταθερή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους. Δεξαμενές ομβρίων υδάτων ανακυκλώνουν το νερό που χρησιμοποιείται για το πότισμα των φυτών στην πράσινη αυλή. Αισθητήρες ελέγχουν τη στάθμη του φωτισμού και βαλβίδες ρυθμίζουν τον χρόνο ροής του νερού στις βρύσες.

«Όλα τα σχολικά συγκροτήματα που πρόκειται να κατασκευαστούν στη χώρα σχεδιάζονται στο εξής με βιοκλιματικές εφαρμογές» επισημαίνει  ο πρόεδρος του ΟΣΚ Α. Ε. κ. Παναγιώτης Κερχουλάς.

Στα υφιστάμενα κτίρια, μια σειρά από βιοκλιματικές επεμβάσεις (αντικατάσταση κουφωμάτων, πράσινες στέγες, εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρήσης φωτοβολταϊκών, αυτόματο σύστημα ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ. ά.) αναμένεται να αναβαθμίσουν αισθητικά τα κτίρια και να βελτιώσουν βασικές δυσλειτουργίες τους.

Η χρηματοδότηση προκύπτει είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είτε από προγράμματα του ΕΣΠΑ ή άλλα της Ε. Ε., καθώς και από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΟΣΚ κ. Π. Κερχουλάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις