Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς επίκειται στην πολιτεία της Ν. Υόρκης

Νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ιατρικο...

Η Ν. Υόρκη θα γίνει η 21η πολιτεία των ΗΠΑ που θα χαλαρώσει τη νομοθεσία για την κάνναβη

Η Νέα Υόρκη αναμένεται να γίνει η 21η Πολιτεία των ΗΠΑ που θα χαλαρώσει τη νομοθεσία για την κάνναβη, νομιμοποιώντας τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου 2014, ο κυβερνήτης Μάριο Κουόμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο κυβερνήτης εξήγγειλε πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοσθεί σε 20 νοσοκομεία της Πολιτείας η οποία αριθμεί 19,5 εκατομμύρια κατοίκους. «Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου και στη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών και 20 πολιτείες την έχουν επιτρέψει.

Θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου 20 νοσοκομεία θα μπορούν να την συνταγογραφούν», δήλωσε ο Μάριο Κουόμο, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης που είχε αντιταχθεί επί σειρά ετών στην εφαρμογή του μέτρου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας, με έντονα προεκλογικό χαρακτήρα, ομιλίας του στο Όλμπανι.

«Θα παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα για να αποτιμήσουμε την αποτελεσματικότητα της ιατρικής μαριχουάνας», πρόσθεσε.

Ο Μάριο Κουόμο θα εκδώσει νομοθετικό διάταγμα για την εφαρμογή του μέτρου καθώς η πρόταση έχει καταψηφισθεί 4 φορές από το τοπικό κοινοβούλιο.

Μαζί με την πολιτεία της Νέας Υόρκης, η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, σε ποσότητες και πλαίσια λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά, επιτρέπεται σε 21 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες και στην Περιφέρεια της Ουάσινγκτον (Washington DC).

Πρωτοπόρος όπως θυμίζουν τα «Νέα» υπήρξε η πολιτεία της Καλιφόρνια, όπου η χρήση της μαριχουάνας εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 1996. Εκεί η μαριχουάνα συνταγογραφείται ακόμη και για απλούς πόνους της μέσης.

Στη Μασαχουσέτη, όπου το μέτρο εγκρίθηκε με δημοψήφισμα το 2012, οι ασθενείς μπορούν να κατέχουν την αναγκαία για ιατρική χρήση 60 ημερών ποσότητα, στο πλαίσιο αγωγής καταπολέμησης του καρκίνου, για γλαύκωμα, AIDS, νόσο του Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας. Η πολιτεία του Όρεγκον επιτρέπει την κατοχή 680 γραμμαρίων για άτομα που πάσχουν από μετατραυματικό στρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup τον Οκτώβριο 2013, το 58% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ τη νομιμοποίησης της μαριχουάνας και 14 πολιτείες αποποινικοποίησαν τα τελευταία χρόνια την κατοχή μικρής ποσότητας κάνναβης.

Το Κολοράντο προχώρησε ακόμη περισσότερο. Νομιμοποίησε πλήρως τη μαριχουάνα. Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι καταναλωτές ηλικίας άνω των 21 ετών μπορούν να αγοράζουν νομίμως μέχρι 28 γραμμάρια κάνναβης.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον ψήφισε αντίστοιχο μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη.Οι αρχές των δύο αυτών πολιτειών αναλαμβάνουν να εποπτεύουν την καλλιέργεια, την διάθεση και το μάρκετινγκ της κάνναβης.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τόσο η πώληση, όσο και η κατοχή παραμένουν απαγορευμένες. Όμως τον Οκτώβριο 2009, η κυβέρνηση Ομπάμα έστειλε εγκύκλιο στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς ζητώντας τους να μην προβαίνουν στη δίωξη ατόμων που προμηθεύουν κάνναβη για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις