Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Τα Καλάβρυτα, το κέντρο της γης»- Παγκόσμια συνέλευση της Διεθνούς Κίνησης Εθελοντών

«Τα Καλάβρυτα, το κέντρο της γης»- Παγκό...

Συμμετείχαν 60 εθελοντές απο 30 χώρες

Από τις 11 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα η Παγκόσμια συνέλευση της Διεθνούς Κίνησης Εθελοντών (Service civil international – SCI), με τη συμμετοχή 60 εθελοντών, νέων, από τριάντα (30) χώρες του κόσμου, από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική.

Η παγκόσμια αυτή συνέλευση των νέων, εθελοντών, έγινε στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων, για τα 70 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και αποτέλεσε την αφορμή, να γίνουν τα Καλάβρυτα, έστω και για λίγες ημέρες, «το κέντρο της γης», αφού 60 νέοι, από 30 χώρες του κόσμου, γνώρισαν τα Καλάβρυτα, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα και συνεδρίασαν, αναπτύσσοντας γόνιμους προβληματισμούς για την περαιτέρω εξέλιξη, ανάπτυξη και προώθηση του εθελοντικού κινήματος και του εθελοντισμού, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη οργάνωση του, με στόχο την προώθηση της ειρήνης.

Οι νέοι εθελοντές, απ’ όλο τον κόσμο, φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις (κατασκηνώσεις) του Κέντρου Φιλοξενίας Νέων «ΤΟ ΟΡΑΜΑ», στην Αγία Λαύρα και η γενική της συνέλευση, διεξήχθη στο ιστορικό κτίριο, το «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας», στα Καλάβρυτα.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Γιώργος Λαζουράς, μιλώντας στην παγκόσμια συνέλευση της S.C.I., ανέφερε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι:

«Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, που βίωσαν τη φρίκη του ναζισμού, με το Ολοκαύτωμα της 13-12-1943, στέλνουν, σ’ όλο τον κόσμο και μέσω της Διεθνούς Κίνησης Εθελοντών (S.C.I.), και των νέων, από τις 30 χώρες του κόσμου, που μας επισκέφθηκαν, το μήνυμα της ειρήνης, της καταδίκης του πολέμου και του ναζισμού, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, το μήνυμα του εθελοντισμού και της προσφοράς, αναδεικνύοντας τη πόλη και το Δήμο Καλαβρύτων, σε πόλη και Δήμο της ειρήνης».

Το Ελληνικό Τμήμα της S.C.I., μάλιστα, συμπλήρωσε, εφέτος, τα 30 χρόνια ζωής και η πρώτη δράση με την οποία, ουσιαστικά, ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ελλάδα, ήταν μια κατασκήνωση (workcamp) εθελοντικής συνεργασίας στα Καλάβρυτα, το έτος 1983.

Η Διεθνής Κίνηση Εθελοντών (Service Civil International -  S.C.I.), ξεκίνησε ως ένα διεθνές κίνημα ειρήνης και αλληλεγγύης το 1920 ως απάντηση στην τραγωδία, την καταστροφή και τη βία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ομάδα ακτιβιστών εργάσθηκε εθελοντικά για την ανοικοδόμηση ενός χωριού, κοντά στο Βερντέν, στη Γαλλία, το σκηνικό μίας από τις πιο αιματηρές μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σκοπός των εθελοντών ήταν, εκτός από το να προσφέρουν πρακτική κοινωφελή εργασία, να δείξουν ότι οι άνθρωποι, που στο παρελθόν ήταν «εχθροί», μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και να εργασθούν από κοινού για έναν κοινό στόχο, παρά τις διαφορές των σχετικά με την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την τάξη. Στο πρώτο αυτό workcamp της S.C.I. συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, Γάλλοι, Άγγλοι και Γερμανοί, γεγονός αδιανόητο για την εποχή.

Η S.C.I. σήμερα, είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση, που εργάζεται για την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης, μέσω εθελοντικών δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες αυτές συνίστανται, κατά κύριο λόγο, σε διεθνή προγράμματα εθελοντικής υπηρεσίας διάρκειας 2 - 3 εβδομάδων, που συμμετέχουν εθελοντές από όλο τον κόσμο. Τα θέματά τους αφορούν προγράμματα που ασχολούνται με τον κοινωνικό αποκλεισμό, την οικολογία, τις τέχνες, τον πολιτισμό, τα άτομα με αναπηρία κ.α.

Διεθνώς, η S.C.I. έχει συμβουλευτικό καθεστώς με την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διεθνή Εθελοντική Εργασία (CCIVS) και το Φόρουμ Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ βραβεύθηκε το 1987 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με το Βραβείο «Αγγελιοφόρος της Ειρήνης». Σήμερα η S.C.I. έχει 46 «κλάδους» και «ομάδες» στην Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 10.000 ενεργά μέλη και εθελοντές. Συνεργάζεται επίσης με πολυάριθμους οργανισμούς - εταίρους από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Το όραμά της S.C.I. είναι, ένας κόσμος της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης, όπου όλοι οι άνθρωποι ζουν μαζί με τον αμοιβαίο σεβασμό και χωρίς προσφυγή σε οποιαδήποτε μορφή βίας για να λύσουν τις συγκρούσεις. Η αποστολή της είναι να προωθήσει την ειρήνη και τη διαπολιτισμική κατανόηση, μέσω διεθνών εθελοντικών προγραμμάτων.

Οι αρχές της Διεθνής Κίνησης Εθελοντών είναι:

Ο εθελοντισμός - από την άποψη της δράσης από την ατομική πρωτοβουλία, χωρίς επιδίωξη της υλικής ανταμοιβής και προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών, ως μέθοδος και δήλωση για την κοινωνική αλλαγή. Ποτέ δεν υποκαθιστά αυτή η δράση πληρωμένη εργασία, ούτε συμβάλει στο σπάσιμο απεργιών.

Η πολιτική της μη βίας - ως αρχή και μέθοδος.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα – σεβασμός των ατόμων, όπως δηλώνεται στην Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αλληλεγγύη - διεθνής αλληλεγγύη για έναν δικαιότερο κόσμο και αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα.

Ο σεβασμός του περιβάλλοντος – και του οικοσυστήματος του οποίου, είμαστε ένα μέρος και από το οποίο είμαστε εξαρτώμενοι.

Η ενσωμάτωση - να είναι ανοικτή και να συμπεριλαμβάνει όλα τα άτομα που μοιράζονται τους στόχους και τους σκοπούς του Κινήματος, αδιαφορώντας για το φύλο, τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την υπηκοότητα, την κοινωνική θέση ή τις πολιτικές απόψεις και οποιουσδήποτε άλλους πιθανούς λόγους για διακρίσεις.

Η ενδυνάμωση - ενδυναμώνει τους ανθρώπους για να κατανοήσουν και να ενεργήσουν για το μετασχηματισμό των κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών δομών που έχουν επιπτώσεις στις ζωές τους σε όλα τα επίπεδα.

Η συνεργασία - με τις τοπικές κοινότητες καθώς επίσης και άλλους τοπικές, εθνικές και διεθνείς οργανώσεις για την ενίσχυση και ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων.

Η S.C.I. πιστεύει ότι, όλοι οι άνθρωποι είναι σε θέση μαζί με τον αμοιβαίο σεβασμό και χωρίς προσφυγή σε οποιαδήποτε μορφή βίας να λύσουν τις συγκρούσεις. Οργανώνουμε τα διεθνή εθελοντικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο επειδή ξέρουμε ότι η ειρήνη μπορεί να χτιστεί μόνο εάν οι άνθρωποι με διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς μάθουν να συνεργάζονται και να εργάζονται από κοινού.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις