Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Forum Ανάπτυξης 2013: Σύμπραξη Επιμελητηρίων και ΣΕΒ για την καινοτομία στις επιχειρήσεις

Forum Ανάπτυξης 2013: Σύμπραξη Επιμελητη...
Σύφαντος Νίκος

Οι προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την διαμόρφωση του αναπτυξιακού παραγωγικού μοντέλου της νέας περιόδου που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να συμπράξει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Κατσιφάρας μιλώντας στην άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Καινοτομία για την Επιχειρηματικότητα στην Δυτική Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2013, στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2013/16ο Money Show Πάτρας, επισήμανε πως η περίοδος που διανύουμε επιβάλλει στοχευμένες δράσεις, ενότητα και συνεργασία όλων προς όφελος της κοινωνίας.

Προτεραιότητες της Περιφέρειας, όπως είπε, είναι η εξωστρέφεια, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ολοκλήρωση των έργων υποδομών ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον που θα εξυπηρετεί τον αναπτυξιακό στόχο. Διεμήνυσε μάλιστα πως «Ολύμπια Οδός χωρίς την Ολυμπία δεν γίνεται και δεν θα συμβιβαστούμε» τονίζοντας πως σύντομα θα αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη διεύρυνση του Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας με την συμμετοχή εκπροσώπων των Επιμελητηρίων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας καθώς επίσης και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος, ενόψει της τελικής πρότασης ένταξης δράσεων στην έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγικότητα. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως είναι αποφασισμένος να μην χαθούν πόροι που έχει ανάγκη ο τόπος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαι κάθετα αντίθετος στους …τιμοκαταλόγους των έργων (!)», επισημαίνοντας πως τα κονδύλια που θα διαχειριστεί η περιφέρεια σε ποσοστό 50% θα διατεθούν σε καινοτόμα επενδυτικά σχέδια με προοπτική.

Τόνισε πως η Περιφέρεια έχει κάνει πολλά βήματα με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων με ταυτότητα ούτως ώστε να είναι ανταγωνιστικά. «Εμείς έχουμε δυνατό χαρτί, την Ολυμπία, που ξεπερνάει όρια και σύνορα. Μπορούμε με μεθοδικότητα να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και να στηρίξουμε την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Δυτική Ελλάδα. Εχουμε ισχυρά πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, έχουμε τη γνώση δίπλα μας και αν βάλουμε στόχο τους παραγωγικούς κλάδους και την εμπιστοσύνη των ερευνητών, θα μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί», υπογράμμισε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Αγγελόπουλος, ανέλυσε τη φιλοσοφία της Περιφέρειας, λέγοντας πως ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση της καινοτομίας και της έρευνας στα προϊόντα ώστε να διευρυνθούν στις παγκόσμιες αγορές, γεγονός που προϋποθέτει κουλτούρα συνεργειών και ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δυτ. Ελλάδος Γεώργιος Κεπενός και οι τρεις πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αχαϊας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής και Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, οι οποίοι ανακοίνωσαν πως ήδη συνεργάζονται με στόχο την εξωστρέφεια της Δυτ. Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδος Γεώργιος Κεπενός στην ομιλία του, επισήμανε την αναγκαιότητα εφαρμογής από τις επιχειρήσεις ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με προσανατολισμό την εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα καθώς όσες στερούνται προοπτικής και επαναπαύονται στην εγχώρια αγορά είναι καταδικασμένες.

«Η καινοτομία αποτελεί βασικό μοχλό της ανάπτυξης και η χώρα μας χρειάζεται να κάνει μεγάλη προσπάθεια. Είναι επιτακτική ανάγκη οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα στερεότυπα και να ανοίξουν τις προοπτικές τους», υπογράμμιζε, τονίζοντας όμως πως η πολιτεία θα πρέπει να δώσει βάρος στην ολοκλήρωση των υποδομών και οι επιχειρηματίες να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται για το πώς θα βγουν έξω από τα σύνορα.

Στο μεγάλο έλλειμμα των υποδομών σ’ όλο τον δυτικό άξονα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας Μαρλαφέκας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να χαραχθεί σφαιρικά η στρατηγική ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδος, παραμερίζοντας τοπικιστικές αντιλήψεις.

Ειδικότερα, για την περιοχή μας ανέφερε πως είναι μονόδρομος ο μετασχηματισμός της επιχειρηματικότητας πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες:, 1) τη νέα καινοτομική τεχνολογία, 2) τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, 3) έξυπνη δικτύωση της Περιφέρειας.

Για την Αχαϊα ανέφερε πως ο πρωτογενής τομέας της είναι η τεχνολογία που παράγει το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ζητούμενο είναι να γίνουν επιχειρήσεις σε αυτά τα καινοτόμα προϊόντα στην περιοχή μας, προσελκύοντας και ξένους επενδυτές. Για να υλοποιηθεί αυτό χρειάζεται όπως είπε, πέραν οδική, σιδηροδρομική σύνδεση, αεροδρόμιο μέχρι και αγγλικά σχολεία, καθώς επίσης κουλτούρα καινοτομίας σ’ όλους τους τομείς.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Παναγιώτης Τσιχριτζής σημείωσε ότι «η καινοτομία είναι απαραίτητη πλέον σήμερα στην επιχειρηματικότητα σ’ όλους τους τομείς της παραγωγής. Χρειάζονται καινοτόμες πρακτικές, απλές αλλά χρήσιμες ιδέες για να δημιουργήσουμε  ανταγωνιστικά προϊόντα και να βγούμε στις αγορές. Βέβαια, καινοτομία χωρίς υποδομές είναι δώρον άδωρον».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος περιέγραψε το δυσμενές τοπίο στον επιχειρηματικό τομέα της Ηλείας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. «Δεν μπορεί να υπάρξει καινοτομία και ανταγωνιστικότητα εάν δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα», είπε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την αγωνία του καθώς τα προϊόντα στερούνται πιστοποιητικών, ταυτότητας και ελληνικού σήματος. Ανέφερε θα πρέπει η έρευνα να διαχυθεί και στην περιφέρεια και να τα παροτρύνουν τους νέους επιστήμονες να επιστρέψουν στον τόπο τους, επενδύοντας σε καινοτόμες δράσεις, ενώ σημείωσε πως επιβάλλεται ενίσχυση της διαδικτυακής πλατφόρμας και ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ πρότεινε και την ίδρυση γραφείο πωλήσεων στο εξωτερικό.

Ακολούθως, παρουσιάστηκαν δύο καινοτόμες εταιρείες που έχουν κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας από την περιοχή μας, Ο Θανάσης Κερασιώτης – δ/ντής παραγωγής της εταιρείας GEA που ιδρύθηκε πριν 18 χρόνια, παρουσίασε πως η ελιά, ένα αγροτικό προϊόν σήμα κατατεθέν της περιοχής μας, μετατράπηκε σε υγιεινό σνακ χωρίς συντηρητικά και γίνεται ανάρπαστο στο εξωτερικό. Η εταιρεία όπως είπε, εξάγει το προϊόν της σε ποσοστό 82% και μόλις το18% διατίθεται στην εγχώρια κατανάλωση.

Ακολούθως, μίλησε ο επιχειρηματίας από την Ηλεία, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε το 1973 να εξάγει στην Αμερική τουρσί και άλλα προϊόντα της ελληνικής γης, ωστόσο μέσα από καινοτόμες μορφές και με την βοήθεια των ερευνητών κατάφερε να απαντήσει στις ανάγκες του καταναλωτή και να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά.

«Αυτήν την Ελλάδα βλέπουμε, με αυτήν θα προχωρήσουμε» ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος, κλείνοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, η οποία κράτησε το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου. Μάλιστα, αναπτύχθηκε στο τέλος των παρουσιάσεων ένας ζωηρός διάλογος με προτάσεις για την πως η καινοτομία με μοχλό τη γνώση και την έρευνα θα περάσει στην παραγωγή δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις