Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δυτική Ελλάδα: Έρχεται μεγάλο... χτύπημα στα κυκλώματα δουλεμπόρων απο το λιμενικό - Τι δείχνουν οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη

Δυτική Ελλάδα: Έρχεται μεγάλο... χτύπημα...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Με αποσπάσεις λιμενικών θα ενισχυθεί ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων

Συγκλονίζει η τραγωδία με τους 12 νεκρούς παράνομους μετανάστες, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά έπειτα από την ανατροπή του πλοιαρίου που θα τους μετέφερε από την Πάλαιρο στη Λευκάδα και από εκεί σύμφωνα με το σχέδιο των σύγχρονων δουλεμπόρων με άλλο πλοίο θα ταξίδευαν για την Ιταλία.

Σύμφωνα με κύκλους του Λιμενικού που μίλησαν στο protothema.gr γίνονται έρευνες σε βάθος και αναμένονται εξελίξεις πολύ σύντομα, αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι μεγάλα κυκλώματα δρουν στη δυτική Ελλάδα προωθώντας έναντι αδράς αμοιβής λαθρομετανάστες προς την Ιταλία και τη δυτική Ευρώπη.

«Σε όλες τις απόκρημνες ακτές της Αιτωλοακαρνανίας πιστεύουμε ότι υπάρχουν κρησφύγετα με λαθρομετανάστες. Οι περιοχές θα χτενιστούν βάσει και πληροφοριών που έχουμε συλλέξει και θα συλλέξουμε» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου: «Οι αυστηρότατοι έλεγχοι των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων έχει περιορίσει τον αριθμό όσων επιχειρούν χωρίς επίσημα έγγραφα να περάσουν στην Ελλάδα, όμως ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών που φεύγουν από τη δυτική Ελλάδα, από ερημικές τοποθεσίες αλλά και από την Πάτρα επιβιβαζόμενοι στα πλοία της γραμμής, μέσα σε φορτηγά» και προσθέτουν: «Πιστεύουμε ότι μετά το τραγικό περιστατικό θα ξετυλίξουμε το κουβάρι των κυκλωμάτων που δρουν στην ευρύτερη περιοχή». Όπως επισημαίνουν οι Λιμενικές Αρχές, η μεταφορά λαθρομεταναστών από τη βόρειο Αφρική προς το Ιόνιο είναι σπάνια, 2-3 περιστατικά τον χρόνο.

Αλλά πρόκειται για μεγάλα πλοία που μεταφέρουν περισσότερα από 100 άτομα το καθένα. Όσοι λαθρομετανάστες εντοπίζονται στη δυτικά Ελλάδα δεν έρχονται από τη βόρειο Αφρική αλλά προσπαθούν να περάσουν στη κεντρική Ευρώπη.

Το Λιμενικό ενισχύεται συνεχώς σε μία προσπάθεια να θωρακιστεί και να μπορεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο τςη φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας.

«Οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνόρων, σε μία περίοδο που δεν περισσεύουν χρήματα από ελληνικής πλευράς, αποτελούν για εμάς ένα χρήσιμο και πολύτιμο εργαλείο για την ανανέωση των επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος. Παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης, η θωράκιση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας συνιστά για εμάς καθήκον αδιαπραγμάτευτο» τόνισε ο ΥΝΑ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Σήμερα μπορούμε να αισθανόμαστε ότι σε αυτή την επιχείρηση, που συμμετέχουν άνω των δύο χιλιάδων ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος, έχουμε δει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Ο ρυθμός εισόδου μεταναστών στη χώρα, ανά χιλιόμετρο, είναι ο ίδιος στην ξηρά -που φρουρείται από φράχτη- με τη θάλασσα, που δεν μπορούμε να στήσουμε κανένα φράχτη».

Την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών και κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία λαμβάνεται διοικητική μέριμνα για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής που αποσπάται και επιχειρεί στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, το προσωπικό του Λ.Σ- ΕΛ. ΑΚΤ. που θα αποσπάται και θα επιχειρεί στις ανωτέρω θαλάσσιες περιοχές, θα λαμβάνει οικονομική ενίσχυση, πριν από την αναχώρησή του, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του (έξοδα μετάβασης και επιστροφής, ημερήσια αποζημίωση, δαπάνες διανυκτέρευσης).

Σημειώνεται, ότι η αποπληρωμή της συγκεκριμένης οικονομικής ενίσχυσης θα γίνεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η χρηματοδότησή της θα προέλθει -κατά το μεγαλύτερο μέρος της- από Ευρωπαϊκούς πόρους.

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν στα θαλάσσια σύνορα επιτελούν καθημερινά μια ύψιστη αποστολή, ευρισκόμενοι διαρκώς στην υπηρεσία της πατρίδας. Η Πολιτεία, με κάθε τρόπο, έχει χρέος να στέκεται στο πλευρό αυτών των ανθρώπων», τόνισε ο ΥΝΑ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις