Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με θετικό πρόσημο και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από πέρυσι έκλεισε η λουτρική περίοδος στον Καϊάφα

Με θετικό πρόσημο και μεγαλύτερη επισκεψ...

Η πισίνα με το ιαματικό ζεστό νερό που έρχεται κατευθείαν από τις πηγές και έχει μια θερμοκρασία 28-30ο

Με θετικό πρόσημο, με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από πέρυσι σε μια  δύσκολη οικονομική συγκυρία, κλείνει η λουτρική περίοδος στα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα, αφού σήμερα είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας τους για φέτος.

Η πισίνα με το ιαματικό ζεστό νερό που έρχεται κατευθείαν από τις πηγές και έχει μια θερμοκρασία 28-30ο ανάλογα με τον καιρό, ήταν αυτή που κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό των λουομένων, προσελκύοντας άτομα όλων των ηλικιών, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα Ιαματικά Λουτρά που παλιότερα ήταν παρεξηγημένη κατάσταση και αφορούσε μόνο τους ηλικιωμένους, σήμερα  ως θεραπευτική και χαλαρωτική «συνταγή», έχει αποκτήσει ένα διαφορετικό κοινό.

Το γεγονός αυτό, θα πρέπει να κάνει τους αρμόδιους των ΕΤΑ στα οποία ανήκουν τα Ιαματικά Λουτρά του Καϊάφα, να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να επενδύσουν στον Καϊάφα, να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν τα ίδια τα Λουτρά και όχι μόνο τις εγκαταστάσεις ( ξενοδοχεία, χώρους περιπάτου κ.λ.π) όπως προβλέπει το μαστερ πλαν, η μελέτη που έχουν εκπονήσει. Διότι είναι γεγονός ότι και οι λουτρικές εγκαταστάσεις και όλες οι υπόλοιπες βρίσκονται σε άθλιο χάλι, με υποτυπώδεις συντηρήσεις κάθε Ιούνιο που ανοίγει η σεζόν και δουλεύουν στον… αυτόματο πιλότο!

Τα παλιά ξενοδοχεία, όπως το ξενοδοχείο ΑΡΗΝΗ έχουν κτιστεί μεταξύ 1913-1920 και έκτοτε δεν μπήκε ούτε… βίδα, πέρα από κάποιες υποτυπώδεις μικροσυντηρήσεις στο εσωτερικό τους! Τα παράθυρα που έχουν έναν αιώνα ζωής, έχουν καταρρεύσει, τα κτίσματα είναι σε άθλια κατάσταση, γι αυτό και φέτος είχαν ελάχιστες διανυκτερεύσεις, ενώ το ΟΛΥΜΠΙΑ, το μόνο ανακαινισμένο πριν χρόνια από τον ΕΟΤ, είναι εκείνο που σώζει την κατάσταση, με 16 μόνο δίκλινα δωμάτια, ενώ το εστιατόριο δεν λειτουργεί.

Τα σπήλια παραμένουν κλειστά μετά τις φωτιές μετά το πόρισμα του ΙΓΜΕ κι ενώ υπάρχει μια μελέτη αναστήλωσης, για την ίδια την αναστήλωση υπάρχει… σιγήν ιχθύος! Τα αποδυτήρια και οι χώροι που εξυπηρετούσαν τους λουόμενους στα σπήλαια, είναι πλήρως κατεστραμμένα και σε πιάνει η ψυχή σου με την εικόνα που αντικρίζεις!

Γι αυτό και ο Σύνδεσμος δήμων με Ιαματικά Λουτρά που το Δ.Σ του είχε επισκεφθεί πρόσφατα τον Καϊάφα, τόνισε ότι δεν μπορεί να μένει ανεκμετάλλευτος αυτός ο μέγας θησαυρός και γι αυτό είναι σε επαφή με τα ΕΤΑ σε μια πρώτη φάση αναζητώντας αρμονική συνεργασία για την αναβάθμιση και των λουτρικών εγκαταστάσεων, με διακαή όμως πόθο, να περάσουν στα χέρια των δήμων και στην προκειμένη περίπτωση του δήμου Ζαχάρως.

Με λίγα λόγια, στον Καϊάφα έχουμε έναν ανεκμετάλλευτο ιαματικό θησαυρό που η φύση δώρισε απλόχερα στην περιοχή μας, με ένα φυσικό κάλλος ατελείωτο σε εγκαταστάσεις τριτοκοσμικές! Κι αν θέλετε, ένα τουριστικό προϊόν που μπορεί να αιμοδοτήσει οικονομικά όλη την ευρύτερη περιοχή, αν τα Λουτρά αναβαθμιστούν και συνεχίσουν να λειτουργούν όλο το χρόνο και 4 μήνες με το ζόρι.    

Η πισίνα με τα θερμά ιαματικά λουτρά κέρδισε τον κόσμο

Ο Δ/ντής των Ιαματικών Λουτρών και εγκαταστάσεων του Καϊάφα κ. Λευκαδίτης, μιλώντας στην «Πρωϊνή» για το πώς εξελίχθηκε η φετινή λουτρική περίοδος, τόνισε ότι παρά την κρίση, η σεζόν κλείνει με θετικό πρόσημα, με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από πέρυσι επειδή αφενός άλλαξε η αντίληψη για τις θεραπευτικές ιδιότητες των Ιαματικών Λουτρών και μπήκαν και πιο νέες ηλικίες στο κομμάτι αυτό και αφετέρου βο0ήθησαν τα εκπτωτικά πακέτα. Ωστόσο οι διανυκτερεύσεις ήταν πολύ λιγότερες, σχεδόν μηδαμινές στις παλιές εγκαταστάσεις ( όπως στο ξενοδοχείο «Αρήνη») και ικανοποιητικές στο ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Ολύμπια».

«Η φετινή σεζόν μπορώ να πω χωρίς να έχουμε πάρει ακόμα τα αποτελέσματα του Οκτωβρίου, ότι πήγε καλύτερα από πέρυσι. Μέχρι τον Σεπτέμβρη, χρήση των Ιαματικών λουτρών του Καϊάφα για ένα τρίμηνο περίπου, έκαναν 1500 άτομα και αν προσθέσουμε και την επισκεψιμότητα του τρέχοντος μήνα που δεν την γνωρίζουμε ακόμα αλλά λόγω του καλού καιρού ήταν καλή, η σεζόν κλείνει με θετικό πρόσημο.

Πέρυσι, όλη η λουτρική περίοδος έκλεισε με 1478 άτομα. Κι όταν λέμε 1500 άτομα, δεν εννοούμε ότι κόπηκαν μόνο τόσα εισιτήρια, είναι οι ατομικές καρτέλες που εκδόθηκαν γιατί το καθένα γιατί το κάθε άτομο  μπορεί να έκανε 10-20 μπάνια αλλά μπορεί και ένα από περιέργεια ή για εμπειρία. Τα πιο πολλά άτομα, το 90% δηλαδή,  έκανε  σειρά από μπάνια. Άρα, ο αριθμός της επισκεψιμότητας, εισπρακτικά να το πούμε έτσι,  πολλαπλασιάζεται ανάλογα με το πόσα μπάνια έκανε ο καθένας.»

Βοήθησαν και τα εκπτωτικά πακέτα

Ο κ. Λευκαδίτης τονίζει ακόμα ότι οι πιο πολλοί λουόμενοι ήταν διερχόμενα άτομα που έκαναν ας πούμε ένα τουριστικό μπάνιο όπως λέμε, αλλά και άτομα που έκαναν σειρά λούσεων ή μπάνια στην πισίνα και που δεν έμεναν στις εγκαταστάσεις του Καϊάφα και πηγαινόερχονταν από κοντινές περιοχές, γιατί και τα ταμεία φέτος δεν τους δικαιολογούσαν όπως άλλα χρόνια το επίδομα λουτροθεραπείας, ένας στους δέκα είχε έγκριση με τις περικοπές λόγω κρίσης, οπότε δεν είχαν διαμονή.

«Είχαμε πολύ κόσμο από Ηλεία, Αχαία, Μεσσηνία που μπορούσε να πηγαινοέρχεται, ακόμα και από Κρήτη είχαμε λουόμενους που ήρθαν ειδικά για τα Ιαματικά λουτρά του Καϊάφα, όπως και αρκετούς τουρίστες, ένα 10%. Φέτος είχαμε κάνει και κάποια ειδικά εκπτωτικά πακέτα λόγω κρίσης, τα είχαμε στείλει με ανακοινώσεις και στην Αχαϊα, στην Μεσσηνία, στα ΚΕΠ και εδώ στους δήμους και αυτό ήταν ένα σοβαρό κίνητρο πέρα από το ίδιο το θεραπευτικό κομμάτι που είναι ξεχωριστό, για να προσελκύσουμε κόσμο.

Επίσης η εξωτερική πισίνα δούλευε μέχρι τις 7 το απόγευμα, οπότε υπήρχαν και εργαζόμενοι που τέλειωναν τη δουλειά τους και ερχόταν για μπάνιο. Δηλαδή τις απογευματινές ώρες μέχρι να κλείσουμε είχαμε καθημερινά 40-40 άτομα στην πισίνα με το ιαματικό ζεστό νερό. Το εισιτήριο για την πισίνα είναι 5,70 ευρώ για 20 λεπτά, αλλά στα εκπτωτικά πακέτα οι άνω των 65 ετών και οι άνεργοι πλήρωνα μισό, δηλαδή με 2,85 ευρώ την ημέρα μπορούσε ο άλλος να κάνει ένα ιαματικό μπάνιο γιατί δεν είναι απαγορευτική η τιμή.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία εδώ στις εγκαταστάσεις, το Ολύμπια που είναι το μόνο ανακαινισμένο από τον τότε ΕΟΤ, ήταν εκείνο που σήκωσε το βάρος των διανυκτερεύσεων και πήγε καλύτερα από πέρυσι. Τα παλιά πήγανε χειρότερα, γιατί δεν πάει άλλο, είναι παλιά, χτίστηκαν μεταξύ 1913-1920 και η κατάστασή τους δεν είναι πλέον καλή. Το Ολύμπια διαθέτει 16 δίκλινα και 2 μονόκλινα. Τα παλιά έχουν συνολικά 40 δωμάτια, αλλά δεν πήγαν καλά, γιατί όπως σας είπα τα περισσότερα άτομα ερχόταν μόνο για μπάνια και έφευγαν.»

Οι νέοι εκτιμούν τις θεραπευτικές ιδιότητες των λουτρών Καϊάφα

Αναφορικά με τα σπήλαια που μετά τις φωτιές παραμένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας μετά από πόρισμα του ΙΓΜΕ, μαζί με τον γύρω χώρο των εγκαταστάσεων που είναι διαλυμένος πλέον και βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ο κ. Λευκαδίτης τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, αν και υπάρχει μια μελέτη αναστήλωσής της, αλλά ως εκεί.

« Ο περισσότερος κόσμος όμως τώρα, θέλει καλύτερα την πισίνα, γιατί έχει αλλάξει το ηλικιακό κομμάτι των ανθρώπων που έρχονται για μπάνια. Παλιότερα είχαμε κυρίως συνταξιούχους που από τα ταμεία τους έπαιρναν το επίδομα λουτροθεραπείας και έρχονταν για τα  σπήλια. Τώρα, έχουμε και πολλούς νέους ανθρώπους που εκτιμούν τις θεραπευτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες των Ιαματικών Λουτρών και έρχονται για την πισίνα, υπάρχει δηλαδή μια διαφορετική πλέον αντίληψη όσον αφορά τον Ιαματικό τουρισμό.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις