Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Στους μεγάλους "παίκτες" του REAL ESTATE το "φιλέτο" του πρώην εργοταξίου της Γέφυρας - Προορίζεται για ξενοδοχεία, γραφεία, καταστήματα και μαρίνες!

Πάτρα: Στους μεγάλους "παίκτες"...

Στους ιδιώτες η εκμετάλλευση του οικοπέδου

«Βουτιά» στο χαρτοφυλάκιο των χιλιάδων αναξιοποίητων ακινήτων κάνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει έσοδα από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι μεγάλες εκτάσεις-φιλέτα, στις οποίες θα μπορούσαν να δρομολογηθούν κυρίως τουριστικές επενδύσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα εργαλεία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι η συμμετοχή ιδιωτών σε ενός είδους Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας του Σαββάτου», πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης, καθώς και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξεύρεση των χρηματοδοτικών μοντέλων ώστε να «ξεκολλήσουν» οι επενδύσεις στον τομέα του real estate, και συγκεκριμένα στο πώς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ορισμένα ακίνητα-φιλέτα από τα 70.000 που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου. Πρόκειται κυρίως για εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων οι οποίες δεν έχουν περάσει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, είναι «καθαρές», δηλαδή δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με διεκδικήσεις, άδειες κ.λπ. και μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα.

Στρατόπεδα που ανήκουν στο υπουργείο Αμυνας, μεγάλες εκτάσεις όπως το πρώην εργοτάξιο στο Ρίο - Αντίρριο, οι Γούρνες στο Ηράκλειο Κρήτης, το ακίνητο της πρώην Φωνής της Αμερικής στην Ξάνθη, είναι ορισμένα από τα ακίνητα στα οποία θα μπορούσαν να κτιστούν τουριστικά θέρετρα, εμπορικές χρήσεις, εστιατόρια, αναψυκτήρια κ.λπ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι έπεσε η πρόταση για την αξιοποίηση του εργαλείου των ΣΔΙΤ, δηλαδή ενός είδους «συμμαχία» Δημοσίου και ιδιωτών. Ουσιαστικά το Δημόσιο, αδυνατώντας να βρει χρήματα για να αξιοποιήσει την περιουσία που διαθέτει, θα προχωρεί σε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιώτες οι οποίοι θα βάζουν τα κεφάλαια για τις απαραίτητες υποδομές. Θα κάνουν δηλαδή το development μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Για κάθε ακίνητο ή για «πακέτα» ακινήτων θα συστήνονται εταιρείες συμμετοχών, θα μετοχοποιούνται και ο ιδιώτης θα μπορεί να πάρει ένα ποσοστό.

Η «πληρωμή» των ιδιωτών επενδυτών θα μπορεί να γίνει είτε μέσω της υπεραξίας που θα αποκτήσουν τα ακίνητα μετά την αξιοποίησή τους, είτε μέσω της παραχώρησης εκμετάλλευσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως γίνεται με τους αυτοκινητόδρομους.

Το σχέδιο που εξετάζεται (στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση για την έκδοση ομολόγων τύπου Μπαλαντίρ), έχει προαναγγελθεί από τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος είχε αποκλείσει νέες τιτλοποιήσεις και έκανε λόγο για αναπτύξεις γης. «Θα μπορούσες να κάνεις real estate development με μετόχους και όχι να δανειστείς χρήματα για να αξιοποιήσεις αυτή τη γη. Δηλαδή να γίνεται όχι με νέο δανεισμό, αλλά με equity participation», είχε τονίσει σε συνέντευξή του στην «ΗτΣ» ο κ. Στουρνάρας.

Και ξένοι «παίκτες»

Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή «παικτών» του real estate από την Ελλάδα και το εξωτερικό στην εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται για ένα μοντέλο που είχε εξεταστεί και στο παρελθόν και μάλιστα είχε επιλεγεί σύμβουλος από την τότε Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ο οποίος θα έκανε αξιολόγηση των ακινήτων, θα έθετε τα κριτήρια για την παραχώρησή τους και θα έβαζε τους όρους για την επιλογή των ιδιωτών. Κάτι που θα πρέπει να γίνει φυσικά και σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί κρούσεις από σημαντικούς ξένους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν ακίνητα του Δημοσίου για τουριστικούς κυρίως σκοπούς.

Τουριστικές κατοικίες που θα πουληθούν σε ιδιώτες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κτίρια γραφείων και εμπορικές χρήσεις, είναι ορισμένα από τα έργα που θα μπορούσαν να γίνουν στις υπό ανάπτυξη δημόσιες εκτάσεις. Ανάμεσα πρώτα ακίνητα «φιλέτα» που θα δοθούν για αξιοποίηση σε ιδιώτες είναι η έκταση 270 στρεμμάτων στο πρώην εργοτάξιο της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, στο οποίο οι πληροφορίες θέλουν να δημιουργούνται 5άστερο ξενοδοχείο, καταστήματα, γραφεία και μαρίνες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις