Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μέλι «τούρμπο» από τη Σητεία ταξιδεύει στον κόσμο

Μέλι «τούρμπο» από τη Σητεία ταξιδεύει στον κόσμο

Ξεχάστε το μέλι με τα καρύδια, τώρα κυκλοφορεί επιπλέον μέλι με ιπποφάες και άλλες υπερτροφές, από τη Σητεία

Το αρχέγονο δυναμωτικό «μέλι με καρύδια» που στην Ελλάδα λατρεύουμε να το περιχύνουμε στο γιαούρτι σίγουρα όλοι το έχετε δοκιμάσει.

Πέρα από τα» κλασικά» δυναμωτικά, όμως, πλέον κυκλοφορεί και θυμαρίσιο βιολογικό μέλι το οποίο εκτός από το μέλι έχει μέσα και τις πιο γνωστές υπερτροφές όπως, ιπποφαές, γκότζι μπέρι, μπλουμπέρι, κρανμπερι και φυσικά καρύδι και αμύγδαλo.

Πρόκειται για μέλι από τη μακρινή Σητεία, που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του στον κόσμο!

Συγκεκριμένα είναι το μέλι Τοπλού της εταιρείας Si-mel του Γιώργου Σαββιδάκη που είναι γνωστό ως το μοναδικό βιολογικό μέλι της Κρήτης και μάλιστα με παγκόσμια αναγνώριση, καθώς ο συγκεκριμένος μελισσοκόμος απέσπασε βραβείο μεταξύ άλλων, στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικού Μελιού, BIOLMIEL, στην επαρχία Βίμπο Βαλέντια στη Καλαβρία της Ιταλίας, πριν δυο χρόνια.

Ο ίδιος ασχολείται με τη μελισσοκομία περισσότερα από 40 χρόνια, όταν ο παππούς του, από τα 13, τον τραβούσε με το ζόρι να πάνε στις μέλισσες.

Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μέλι και να κάνει το δικό του συσκευαστήριο για να δώσει και μια προοπτική στα παιδιά  του, παρά το γεγονός ότι ακόμη σπούδαζαν.

Διακόσιες κυψέλες είχε ο παππούς, 1200 σήμερα o  κ. Γιώργος Σαββιδάκης.

Τα πρώτα  του βήματα προς τα «έξω» τα ξεκίνησε το 2007. Μετά ήρθε η κρίση αλλά δεν πτοήθηκε. Με μοναδικό όπλο την ποιότητα βγήκε στα ανοιχτά.

Η εμπειρία του «ανακατεύτηκε» με τη φρεσκάδα των παιδιών του, του Μάνου και της Σοφίας. Τα παιδιά σκέφτηκαν να δουν τις

 

εναλλακτικές καλλιέργειες και να φυτέψουν τους πρώτους καρπούς υπερτροφών:  ιπποφαές, γκότζι μπέρι, μπλουμπέρι, κρανμπερι, ότι φύτεψαν «έπιασε» και οι καρποί, ξηροί πλέον, αναμείχθηκαν με το μέλι.

Ό,τι δεν «έπιασε» το αγοράζουν. Πέντε είναι οι κωδικοί τους με τις υπερτοφές σε συσκευασίες των 250 γρ.και σε αναλογία, περίπου «μισό- μισό». Το μέλι είναι το βιολογικό θυμαρίσιο, και οι πρώτες παρτίδες συσκευάστηκαν το καλοκαίρι.

Την ημέρα που το MadeinCreta μιλούσε με τον κ. Γιώργο Σαββιδάκη, ετοιμάζονταν φορτία για Σκωτία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστραλία. Το μέλι «Τοπλού» της Si-mel δεν είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει.

Ο μελισσοκόμος έχει 20 κωδικούς που εξάγονται προς Καναδά, Αυστραλία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία. Το 60%  της ποσότητας που παράγει εξάγεται και μόνο το 40% διατίθεται στην εγχώρια αγορά.

Τον ρωτήσαμε να μας δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τί σημαίνει βιολογικό μέλι και καταλάβαμε γιατί είναι δύσκολη η εξεύρεση βιολογικού μελιού. Δεν είναι μόνο ότι απαγορεύεται το τάισμα και τα αντιβιοτικά είναι ότι οι κυψέλες πρέπει να απέχουν 3 χιλιόμετρα από συμβατικές καλλιέργειες.

Και η Σητεία έχει αυτό το πλεονεκτήματα: στη συγκεκριμένη περιοχή όλες οι γύρω καλλιέργειες είναι βιολογικές.

«Στο βιολογικό μέλι απαγορεύεται το τάισμα, τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα και οι κυψέλες πρέπει να απέχουν 3 χιλιόμετρα από τιςσυμβατικές καλλιέργειες. Το κερί που χρησιμοποιείται για τις κερήθρες είναι από τις ίδιες τις μέλισσες οι οποίες είναι στη βιολογική μελισσοκομία.

Για αυτό αφήνουμε περισσότερα αποθέματα σε μέλι μέσα στην κυψέλη για να μην ταΐζουμε.

Το χειμώνα δε συμφέρει να αφήνεις μέλι μέσα για αυτοκατανάλωση. Είναι προτιμότερο να το βγάλεις και να τις ταΐζεις με ζάχαρη. Στη βιολογική  όμως μελισσοκομία αυτά απαγορεύονται . Στη δική μας περιοχή επιπλέον μπορείς να κάνεις  βιολογική μελισσοκομία καθώς όλες  οι καλλιέργειες είναι βιολογικές», σημείωσε στοMadeinCreta o κ. Γιώργος Σαββιδάκης.

Αν και όλο το μέλι είναι βιολογικό, συσκευάζονται οι ποσότητες που τραβάει η αγορά. Το υπόλοιπο, το θυμαρίσιο, συσκευάζεται μόνο του  ή είναι μεικτό 70% θυμαρίσιο και 30% με φασκόμηλο, πεύκο κ.α

Το συσκευασμένο προϊόν είναι πάντα ελεγμένο

 

Όσον αφορά στην νοοτροπία του αγοραστή ο κ. Σαββιδάκης ανέφερε ότι οι ξένοι ξέρουν να ξεχωρίζουν το καλό προϊόν το οποίο περνά και από σειρά ελέγχων. Στην Ελλάδα η επικρατούσα αντίληψη είναι να πας σε «χωριό να βρεις χύμα μέλι».

«Αυτό δεν ισχύει πια, το συσκευασμένο μέλι στο ράφι ελέγχεται ενώ το χύμα δεν ελέγχεται».

Όσον αφορά τις εξαγωγές όπως είπε ο ίδιος δεν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας.

«Είναι δύσκολο να βγεις έξω. Πρέπει να δουν ότι είσαι σοβαρός για να σε εμπιστευτούν, είναι θέμα τιμής και ποιότητας. Στην παγκόσμια αγορά πρέπει να είσαι και ανταγωνιστικός και συνεπής».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις