Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ομπάμα: Ολέθριες οι συνέπειες μιας πιθανής στάσης πληρωμών

Ομπάμα: Ολέθριες οι συνέπειες μιας πιθαν...

Συνέντευξη Τύπου του αμερικανού προέδρου

Μία πιθανή στάση πληρωμών στις ΗΠΑ θα είχε ολέθριες συνέπειες, προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με πολλούς διευθύνοντες συμβούλους και οικονομολόγους, θα ήταν «καταστροφικό» και «χαοτικό», προσθέτοντας ότι θα δημιουργούσε τον κίνδυνο εισόδου σε βαθιά ύφεση και πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιου είδους «κατασκευασμένες» κρίσεις κάθε λίγους μήνες.

«Όποτε κάνουμε τέτοια πράγματα, βλάπτεται η αξιοπιστία μας σε όλο τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου για ο,τιδήποτε, προτρέποντάς τους ωστόσο να αυξήσουν το όριο χρέους χωρίς όρους. Το μήνυμά του προς τους διεθνείς δανειστές ήταν ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάντα τους λογαριασμούς τους στην ώρα τους, ωστόσο πρόσθεσε ότι προκαλούν ανησυχίες οι ισχυρισμοί κάποιων στο Κογκρέσο πως μια στάση πληρωμών ενδεχομένως να μην προκαλούσε μεγάλα προβλήματα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της θέσπισης προτεραιοτήτων στην αποπληρωμή χρεών εάν υπάρξει στάση πληρωμών, είπε πως ο υπουργός Οικονομικών θα προβεί την Πέμπτη σε παρουσίαση ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας σχετικά με τις προετοιμασίες του Λευκού Οίκου. «Σχεδιάζουμε για κάθε ενδεχόμενο» είπε, προσθέτοντας ότι, αν γίνει το χειρότερο σενάριο πραγματικότητα, «υπάρχουν πράγματα τα οποία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια καλή επιλογή».

Όσον αφορά στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν αρκετοί Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στη Βουλή για να εγκριθεί νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Απευθυνόμενος στους αμερικανούς πολίτες, δήλωσε ότι ζητά συγγνώμη που πρέπει να περνούν τέτοιες δοκιμασίες ανά διάστημα μερικών μηνών, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον κάποια στιγμή πρέπει να «κόψει αυτές τις συνήθειες».

Την πάγια θέση του ότι δεν διαπραγματεύεται με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου ούτε για περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ούτε για την αύξηση του ορίου στο ομοσπονδιακό ύψος δανεισμού επανέλαβε την Τρίτη ο Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανό Τζον Μπένερ.

«Ο πρόεδρος της χώρας κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής την Τρίτη για να του επαναλάβει ότι δεν διαπραγματεύεται ούτε υποχωρήσεις στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ούτε σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου κρατικού δανεισμού των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μπένερ, Μπρέντ αν Μπακ, σημειώνοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε στις 17.45 ώρα Ελλάδος (10.45 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον).

Ο κ. Ομπάμα κάλεσε επίσης την πλέον ισχυρή μορφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο να επιτρέψει την έγκαιρη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας, πριν από την ημερομηνία - σταθμό της 17ης Οκτωβρίου, οπότε και το αμερικανικό δημόσιο θα εξαντλήσει τα αποθεματικά του, σε περίπτωση που δεν καταφύγει σε νέο δανεισμό.

Από την πλευρά του, ο Τζον Μπένερ σημείωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα «χωρίς προαπαιτούμενα» και ότι το μόνο που ζητεί είναι «να διεξαχθεί μια συζήτηση και για τα δύο ζητήματα» με τον αμερικανό πρόεδρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις