Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η Κεντροαριστερά εύφορο έδαφος αυτοδιοικητικών ακροβασιών

Η Κεντροαριστερά εύφορο έδαφος αυτοδιοικ...

Ήρα Κουρή, Απόστολος Βανταράκης - Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Στα πλαίσια του νέου ιδεολογικού αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας η πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων «καινοφανώς» έστησε την πολιτική της πλατφόρμα στα όρια της κεντροαριστεράς, ορίζοντας ως συντεταγμένες της «τη θεσμική και διοικητική αυτονομία και τη χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό».

Παράλληλα, διατύπωσε γενικόλογα τους στόχους της που συνοψίζονται στην προσπάθεια διοικητικής διαχείρισης «χωρίς πελατειακές και προσωποκεντρικές προσεγγίσεις», οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών ώστε «να αποδέχονται την πολύχρωμη πολιτισμική κληρονομιά, της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας… και να επιβεβαιώνουν στην πράξη την ιδεολογική και πολιτική μας αντίθεση στον ρατσισμό, στη βία, στην ξενοφοβία και στον εθνικισμό», προώθησης δράσεων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και μεταρρυθμίσεων ώστε η αυτοδιοίκηση να «αποτελέσει πόλο δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής».

Τα κείμενα που συνυπέγραψαν έδωσαν στον αναγνώστη την εικόνα ενός αυτοδιοικητικού κινήματος ανατρεπτικού και πρωτοπόρου. Μιας κίνησης που θα μας «σώσει» από το κακό. Ακροβατώντας στα όρια να χαρακτηριστεί αντιμνημονιακή, προσπάθησε η κίνηση των 5 να φανεί…το λιγότερο…επαναστατική.

Έχοντας όμως, ως διαχρονικά ενεργοί πολίτες, την εικόνα της δικής μας δημοτικής αρχής και του Δημάρχου που αποτελεί αναπόσπαστο μέλος των 5, είμαστε πεπεισμένοι ότι στην πολιτική πρακτική, οι «5» απέχουν πολύ από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις τους. Πολλά τα παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε και που αποδεικνύουν ότι η δημοτική αρχή Δημαρά δεν είχε κατά τη θητεία της (αντίθετα με τις προεκλογικές της εξαγγελίες που πολλοί από εμάς πιστέψαμε), ούτε τέτοιου είδους αρχές, ούτε προτεραιότητες.

Οι πελατειακές αναξιοκρατικές σχέσεις τόσο στο στενό περιβάλλον του Δημάρχου όσο και στα γραφεία των αντιδημάρχων είναι το μοναδικό κριτήριο για την ικανοποίηση αιτημάτων των πολιτών και τη δρομολόγηση των λύσεων των προβλημάτων των δημοτών. Η έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου, σεβασμού στην ελεύθερη έκφραση, αποδοχής της διαφορετικότητας που χαρακτηρίζει τις ανοικτές κοινωνίες αποδείχθηκε από τα διαδραματισθέντα στην παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» από τον αποκλεισμό διαφωνούντων από όργανα και επιτροπές π.χ. κίνηση μεταναστών στο ΣΕΜ, από τη συστηματική απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου, από την απαξίωση θεσμών όπως ο Συνήγορος του Δημότη και η Επιτροπή Διαβούλευσης, από το ύφος και το ήθος της δημόσιας αντιπαράθεσης, από την περιθωριοποίηση, το στιγματισμό και τη δίωξη των «αιρετικών» ατόμων ή κοινωνικών ομάδων.

Όσο για το κοινωνικό, μεταρρυθμιστικό, αποδεσμευμένο από το κράτος έργο της δημοτικής αρχής έχουμε κατά καιρούς δημοσιεύσει πλήθος ενστάσεων και πολιτικών καταγγελιών που αποδεικνύουν ότι ο κ. Δημαράς υπηρετεί δουλικά και μακροχρόνια όλες τις πολιτικές επιταγές και επιλογές των Κυβερνήσεων, επικαλούμενος μάλιστα σε όποια αδυναμία του την αναγκαιότητα κρατικής στήριξης. Πουθενά μέχρι σήμερα, δεν επέλεξε πολιτικές που να ενισχύουν σταθερά την αυτονομία και αυτοδυναμία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παραδείγματα αυτής της αδύναμης πολιτικής του πάρα πολλά, όπως η ανικανότητα στη διαχείριση απορριμμάτων, στη διεκδίκηση έργων ΕΣΠΑ, στη διεκδίκηση της λιμενικής ζώνης, η υιοθέτηση των απόψεων της κυβέρνησης στο θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του δήμου με αντίστοιχη προφορική δήλωση στο δημοτικό συμβούλιο. Αντίστοιχα «επιτεύγματα» μπορεί κάποιος να βρει πάρα πολλά και σε άλλους της κίνησης των 5.

Δυστυχώς η κίνηση των 5 αποδεικνύεται ένα πολύ καλό επικοινωνιακό «κόλπο» για να θολωθούν τα νερά και για άλλη μια φορά να παραπλανηθούν οι δημότες. Ελπίζουμε οι δημότες στις προσεχείς εκλογές να μην επιτρέψουν την καπήλευση της ψήφου τους και να στείλουν κάποιους εκεί που έπρεπε να έχουν ήδη πάει…στη πολιτική συνταξιοδότηση…

 

Ήρα Κουρή,

Απόστολος Βανταράκης

Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις