Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Οι γυναίκες δεν έχουν χρήματα για να πάνε στον γυναικολόγο!

Ηλεία: Οι γυναίκες δεν έχουν χρήματα για...

Tο ποσοστό των γυναικών που σταμάτησαν να κάνουν τον προληπτικό έλεγχο όχι μόνο είναι μεγάλο αλλά βαίνει αυξητικά

«Υπάρχουν πολλές γυναίκες οι οποίες σταμάτησαν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας επειδή πλέον δεν έχουν χρήματα».

Η συγκλονιστική δήλωση ανήκει στον καθηγητή Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κ. Δημήτρη Κούκουρα και έγινε στο περιθώριο της πρόσφατης ημερίδας στη Ζαχάρω που διοργάνωσε η κα Σοφία Χορηγά – Μαλλιοπούλου.

Ερωτηθείς ο καθηγητής από τo patrisnews.com επεσήμανε ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα  το ποσοστό των γυναικών που σταμάτησαν να κάνουν τον προληπτικό έλεγχο όχι μόνο είναι μεγάλο αλλά βαίνει αυξητικά.

Υπάρχουν νέες γυναίκες που αν και θα έπρεπε, δεν έχουν κάνει ούτε μια μαστογραφία. Οπως και άλλες που λόγω των οικονομικών προβλημάτων έχουν αφήσει απροστάτευτο τον εαυτό τους.

Μια  στις οκτώ

Κι όμως ο καθηγητής παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που είναι συγκλονιστικά. Και μάλιστα με παραστατικό τρόπο.

«Εαν  σε μια τάξη Λυκείου φοιτούν οκτώ μαθήτριες είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι η μία από αυτές  έχει υψηλό κίνδυνο να νοσήσει από καρκίνο του μαστού».

Από το στοιχείο αυτό προκύπτει ο βαθμός επικινδυνότητας αυτού του είδους καρκίνου στις γυναίκες.

Δυστυχώς το κράτος ακόμα και στις εποχές των «παχέων αγελάδων» δεν προσέφερε αυτά τα οποία θα έπρεπε. Για παράδειγμα θα μπορούσε  να συνεχίσει το πρόγραμμα της «Ογκολογικής εταιρείας» από το οποίο σώθηκαν εκατοντάδες γυναίκες (συμμετείχε σ’ εκείνο το πρόγραμμα ο κ. Κούκουρας) αλλά δεν το έκανε.

 

Τι γίνεται στις ΗΠΑ

Η αξία της πρόληψης γίνεται φανερή  και από ένα άλλο γεγονός που ανέφερε  ο καθηγητής και συμβαίνει στις ΗΠΑ.

«Εκεί αν πάει μια γυναίκα σε νοσοκομείο  και είναι περασμένης ηλικίας και διαγνωστεί καρκίνος του μαστού  της ζητούν τις μαστογραφίες που έχει κάνει. Στην περίπτωση που δεν έχει κάνει μαστογραφίες τότε το κράτος δεν συμμετέχει στις δαπάνες χημειοθεραπείας κλπ που θα κάνει αυτή η γυναίκα.

Με αυτόν τον τρόπο  την «τιμωρεί»  και ταυτόχρονα παραδειγματίζει τις υπόλοιπες. Διότι στις ΗΠΑ (που επιχορηγούνται οι μαστογραφίες) έχει αποδειχθεί ότι το κόστος για 20 μαστογραφίες είναι κατά πολύ μικρότερο από το κόστος μιας χημειοθεραπείας» ανέφερε  χαρακτηριστικά ο κ. Κούκουρας.

Και  βέβαια ο καθηγητής αναφέρθηκε μόνο στο οικονομικό κόστος χωρίς να συμπεριλάβει το  οικογενειακό, κοινωνικό, ψυχολογικό κόστος, τις απώλειες ωρών εργασίας κλπ.

Ένας γραμμικός επιταχυντής

Ένα ακόμη συγκλονιστικό στοιχείο που ανέφερε είναι  το ότι κάθε χρόνο νοσούν από τον καρκίνο του μαστού 5.000!!!  Ελληνίδες. Αριθμός εκπληκτικός που θα ήταν σαφώς κατά πολύ μικρότερος αν οι προληπτικές εξετάσεις γίνονταν  κανονικά.

Κι όμως για ολόκληρη την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα υπάρχει ένας γραμμικός επιταχυντής για 1.500.000 πληθυσμού!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις