Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επαφών του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος επαφών του ...

Με ποιους συναντήθηκε

Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στα γραφεία της «Washington Post» και τη συνάντησή του με το δημοσιογραφικό επιτελείο της αμερικανικής εφημερίδας, ξεκίνησε το πρόγραμμα των συναντήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση στα γραφεία της εφημερίδας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με δεκαπέντε σημαίνοντα πρόσωπα του think tank CSIS (Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών).


Ακολούθως ο κ. Σαμαράς μετέβη για λίγες ώρες στη Νέα Υόρκη δείπνησε με 20 ανώτατα στελέχη επενδυτικών ομίλων οι οποίοι διαθέτουν συνολικά επενδυτικά κεφάλαια 850 δισ. ευρώ.
Στόχος της συνάντησης ήταν συζητηθούν οι επενδυτικές προοπτικές που δημιουργούνται στη χώρα μας.


Αρκετές από τις εταιρείες που είχαν προσκληθεί είναι ήδη ενεργές επενδυτικά στην Ελλάδα, ενώ άλλες συζητούν την πιθανότητα να επενδύσουν στο άμεσο μέλλον. Στο δείπνο συμμετείχε και ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον ο οποίος μάλιστα, αν και στο παρελθόν έχασε σημαντικά κεφάλαια καθώς είχε επενδύσει στην έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, ήταν πολύ θετικός για την οικονομική πορεία της Ελλάδας.
Για αυτό το λόγο, «παρών» ήταν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης, προκειμένου να ενημερώσει για τον νέο επενδυτικό νομό. Το κλίμα στο γεύμα ήταν θετικό για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.


Θετική συγκυρία για την Ελλάδα
Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι αυτή η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ γίνεται σε μια ιδιαίτερα θετική για τη χώρα μας συγκυρία.
Παράλληλα, μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας κάνουν λόγο για αναβάθμιση, από την πλευρά των ΗΠΑ, της επίσκεψης της Έλληνα πρωθυπουργού, με αφορμή τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και τη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Οβάλ γραφείο.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιού, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σμιθ, τη σύμβουλο Ασφαλείας Σούζαν Ράις, τη σύμβουλο για θέματα διεθνούς οικονομίας και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Κάρολι Άτκινσον και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα, Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς. Θα συμμετάσχουν επίσης ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ντένις Μακ Ντόναφ και ο Γουίλιαμ Μπέρνς, δεύτερος στην ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η συνάντηση με τον Ομπάμα θα πραγματοποιηθεί στις 22.00 ώρα Ελλάδος ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί με τον Τζον Κέρι.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί εκ νέου στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με τον επικεφαλής του αμερικανοεβραϊκού συμβουλίου Ντέιντ Χάρις.
Επίσης θα επισκεφτεί το Ground Zero, το σημείο όπου κατέπεσαν ο δίδυμοι πύργοι και θα δει τις εργασίες ανέγερσης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Μήνυμα στήριξης, παραμονές των επαφών
«Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ουάσινγκτον υπογραμμίζει την ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκη, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Mega για τις συναντήσεις που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την αμερικανική ηγεσία.
Όπως δήλωσε η Τζεν Ψάκη, η αμερικανική πλευρά «θα επαναβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καθώς αυτή εφαρμόζει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις για να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της».
Σύμφωνα με τα όσα είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι η συνεργασία στον αμυντικό τομέα, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θέματα περιφερειακής συνεργασίας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις