Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο στόχαστρο οι ΤΑΣ Πάτρας και Πύργου - Πρόταση να καταργηθούν και να μετατραπούν σε γραφεία

Στο στόχαστρο οι ΤΑΣ Πάτρας και Πύργου  ...

Στη διάρκεια σύσκεψης

Ακάθεκτη η συγκυβέρνηση συνεχίζει αφενός τη διάλυση του δημόσιου τομέα με μαζικές  καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανικών μονάδων, υπηρεσιών και τμημάτων των υπουργείων και αφετέρου την «σφαγή» χιλιάδων εργαζομένων  για να ικανοποιήσει τις επιταγές του μνημονίου και της τρόϊκας.


Στο στόχαστρο μπαίνει τώρα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του Πύργου και της Πάτρας
, οι γνωστοί σε όλους μας ΤΑΣ, μια υπηρεσία που έχει επιτελέσει και επιτελεί ένα τεράστιο έργο στον τομέα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών σε δύο νομούς που έχουν υποφέρει πολύ εδώ και χρόνια από σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες.

Η συγκυβέρνηση τόλμησε λοιπόν να βάλει «χέρι» και στον ΤΑΣ Πύργου που απασχολεί 33 εργαζόμενους με πρόσχημα τη συγχώνευση οργανισμών και φορέων του δημοσίου, τη στιγμή μάλιστα που το έργο αποκατάστασης δεν έχει ολοκληρωθεί στην Ηλεία και βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Το κλείσιμο του  ΤΑΣ Πύργου και την μετατροπή του σε… γραφείο με μικρή διάρκεια ζωής, 5-6 μηνών,  πρότεινε υπηρεσιακός παράγοντας στην προχθεσινή σύσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, κόντρα στο αρχικό οργανόγραμμα που είχε εκπονήσει  προ διμήνου η Επιτροπή Αξιολόγησης Δομών του εν λόγω Υπουργείου όπου η Πάτρα γινόταν Διεύθυνση και παρέμενε ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Πύργου και θα υπαγόταν στην Αχαία και όχι στην Αθήνα όπως τώρα. 

Ειδικότερα το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να διατηρηθούν οι εξής υπηρεσίες: . 
1.    Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών
2.    Τμήμα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας
3.    Τμήμα Προσωρινής Στέγασης και υποστήριξης
4.    Τομέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Πύργου 
5.    Τομέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Πάτρας 

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση του συγκεκριμένου διοικητικού παράγοντα, οι ΤΑΣ Πάτρας και Πύργου,  μετατρέπονται σε γραφεία. Δηλαδή μια μη θεσμοθετημένη δομή που δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον σημερινό αριθμό υπαλλήλων ( 33 στο σύνολο όσον αφορά τον ΤΑΣ Πύργου και περίπου 200 για την Αχαία) αλλά και την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών προς τους πολίτες, λόγω του σημαντικού έργου αποκατάστασης που υπολείπεται στους συγκεκριμένους τομείς.

Η συγκεκριμένη πρόταση για την κατάργηση του ΤΑΣ Πύργου και Πάτρας, έρχεται να εξυπηρετήσει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για απολύσεις προσωπικού για να καλύψει την… ποσόστωση των απολύσεων εργαζομένων  και στο συγκεκριμένο υπουργείο.  Παράλληλα μπορεί να κρύβει και μια άλλη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου υπηρεσιακού παράγοντα, να… υποδείξει θύματα εργαζομένων προς απόλυση προσωπικού από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου, βάζοντας στο στόχαστρο περιφερειακές δομές!   

Το Υπουργείο Υποδομών κρίνει προφανώς ότι η λειτουργία των ΤΑΣ δεν είναι… απαραίτητη και άρα πρέπει να καταργηθούν! Να σημειώσουμε δε, ότι από την λειτουργία του ΤΑΣ Πύργου, εξαρτώνται  δεκάδες επαγγέλματα του κλάδου της οικοδομής που στην Ηλεία έχει «πεθάνει» προ πολλού, ενώ στις αρμοδιότητες των ΤΑΣ ανάμεσα σε άλλα βρίσκονταν ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος των κτιρίων, οι αποζημιώσεις για επισκευή και ανακατασκευή. 

Μάλιστα η τραγική ειρωνεία της όλης υπόθεσης, είναι ότι ενώ χθες ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη ότι με απόφαση Χατζηδάκη αυξήθηκε ο προϋπολογισμός αποζημιώσεων για επισκευές- ανακατασκευές κτιρίων για τους δικαιούχους της δωρεάν κρατικής αρωγής από το σεισμό του Ιουνίου του 2008 και την επόμενη μέρα μπαίνει θέμα… κατάργησης του ΤΑΣ Πύργου! 

Άγνωστο παραμένει το μέλλον των εργαζομένων στον ΤΑΣ Πύργου, ενώ δεν αποκλείεται οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όπως και άλλοι συνάδελφοί τους σε άλλους ΤΑΣ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Έχει δε ακουστεί- γιατί το θέμα «παίζει» εδώ και λίγο καιρό- ότι το έργο του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων θα αναλάβουν άλλες υπηρεσίες, αλλά και ιδιώτες! 

Να σημειώσουμε ότι για το τεράστιο αυτό θέμα, είναι ήδη ενήμεροι οι βουλευτές της Ηλείας καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χ. Καφύρας και οι οποίοι θα πρέπει να τεθούν πλέον προ των ευθυνών τους και να αναλάβουν δράση για να ανακόψουν τη  πορεία διάλυσης του ΤΑΣ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις