Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τα ψέματα τελείωσαν, ώρα να φτιάξουμε κράτος

Τα ψέματα τελείωσαν, ώρα να φτιάξουμε κράτος

Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΥ (Βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ.)

Η ψήφιση του περιβόητου πολυνομοσχεδίου αντιμετωπίστηκε (και είναι έτσι, έως ένα βαθμό) ως η αναγκαία συνθήκη για την εκταμίευση της πρώτης δόσης της… δόσης που θα λάβουμε το προσεχές διάστημα.

Μόνο που η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται μονομερώς , αποκλειστικά δηλαδή υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας της χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές μας.

Το πολυνομοσχέδιο έρχεται να βάλει τάξη μια σειρά, επί δικαίους και αδίκους, (είναι η αλήθεια) στο δημόσιο τομέα και να αντιμετωπίσει χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες, αγκυλώσεις και συμπλέγματα του παρελθόντος.

Η δρομολογημένη κινητικότητα στο δημόσιο τομέα είναι η πρώτη από τις παρεμβάσεις που επιβάλλεται να γίνουν ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο φαύλο, πελατειακό, κράτος που οικοδομήθηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Δεν θα ισχυριστώ ότι είναι απολύτως δίκαιες οι οριζόντιες παρεμβάσεις. Επιπλέον, σε κανέναν δεν αρέσει να παίρνει αποφάσεις που στερούν την εργασία σε συμπολίτες μας και προσωπικά δεν μού είναι καθόλου ευχάριστο να βλέπω παραγωγικούς ανθρώπους να μπαίνουν στο περιθώριο, όπως έχει ήδη συμβεί με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως, από τη στιγμή που δεν έγιναν επί χρόνια τα απαραίτητα βήματα που έπρεπε να γίνουν για την αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής, και καθώς συνεχώς κρύβαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή τα ψέματα θα τελείωναν. Και τώρα, απλώς, τα ψέματα τελείωσαν.

Διότι, πέρα από την τρόικα και τα Μνημόνια, θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια παραδοχή. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να θρέφει μια ζωή έναν υπερτροφικό και αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα. Αυτό ήταν πάνω από τις δυνάμεις της και η συντήρηση ενός γιγάντιου και αναποτελεσματικού κράτους ήταν, ούτως ή άλλως, μια επώδυνη υπέρβαση, η οποία κάποια στιγμή, νομοτελειακά, θα έπαυε να υφίσταται.

Κατά την άποψη μου,  η παροχή κινήτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ήταν  αυτονόητη ενέργεια που έπρεπε να δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, ώστε να έχουμε σήμερα ένα κράτος αποτελεσματικό και πραγματικά πιστό στην υπηρεσία του πολίτη.

Δυστυχώς, όμως, τα αυτονόητα δεν δρομολογήθηκαν, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε ένα τελματωμένο δημόσιο τομέα, στον οποίο κυριαρχούσαν η διαφθορά, η αναξιοκρατία και η αναποτελεσματικότητα, έννοιες απόλυτα συνυφασμένες με τη γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία του πολίτη και σε τελική ανάλυση το «λάδωμα» στο οποίο κατέφευγε για να κάνει χωρίς προσκόμματα τη δουλειά του.

Συνεπώς, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτή την περίοδο γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να οικοδομηθεί ένα κράτος αποτελεσματικό και πλήρως λειτουργικό.

Ως εκ τούτου, κάθε κριτική που θα ασκηθεί από δω και πέρα θα πρέπει να είναι αυστηρή και να επικεντρωθεί στην προαναφερόμενη κατεύθυνση.

Με άλλα λόγια, προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να φτιάξουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, που θα σέβεται τον πολίτη, ένα κράτος που ο πολίτης δεν θα το… βρίζει,  με βασικούς άξονες την αξιοκρατία και τη διαφάνεια.

Ασφαλώς, το κτίσιμο μιας αποτελεσματικής κι εύρυθμης κρατικής μηχανής δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να γίνει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις