Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Liberation: Επινόηση του Παπανδρέου το πραξικόπημα για να δικαιολογήσει το δημοψήφισμα

Liberation: Επινόηση του Παπανδρέου το π...

Πως η εφημερίδα συνδέει τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού με τα τραπεζικά συμφέροντα

Ο δημοσιογράφος Ζαν Κατρεμέρ, απεσταλμένος της εφημερίδας Liberation στις Κάννες, στη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου, έγραψε στις 5 Νοεμβρίου 2011 άρθρο σύμφωνα με το οποίο το «πραξικόπημα» ήταν επινόηση του Γιώργου Παπανδρέου για να δικαιολογήσει την ατυχή ιδέα που είχε να κάνει δημοψήφισμα προκειμένου να επιβάλει το Μνημόνιο ΙΙ στους Έλληνες. Όλο το άρθρο έχει ως εξής:

«Απειλή για στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα;». Αυτό επικαλέστηκε στους ομολόγους του της ευρωζώνης ο Γιώργος Παπανδρέου, το βράδυ της Τετάρτης, στις Κάννες, για να δικαιολογήσει την απόφασή του να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα σχετικά με το πρόγραμμα σωτηρίας. Είπε, εν ολίγοις, ότι έπρεπε να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των συνωμοτών και να καλέσει τον λαό να μιλήσει.

Προκειμένου να επιβεβαιώσει αυτό το σενάριο, ο Παπανδρέου αποκάλυψε στους ηγέτες ότι το ΚΥΣΕΑ που συγκλήθηκε την προηγούμενη ημέρα, Τρίτη, υπό την προεδρία του, είχε αποτάξει όλη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και μια δωδεκάδα ανώτερων αξιωματικών.

Ολοι είχαν τοποθετηθεί από τη Δεξιά κυβέρνηση και αντικαταστάθηκαν από πρόσωπα προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ.

Η Ελλάδα πέρασε ξυστά από μια νέα δικτατορία των Συνταγματαρχών του 1967; Ούτε η Ανγκελα Μέρκελ, ούτε ο Νικολά Σαρκοζί, ούτε η Κριστίν Λαγκάρντ, ούτε οι άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στο δείπνο πίστεψαν μια λέξη απ'όλα αυτά.

Ολοι έβγαλαν αναστεναγμούς απόγνωσης ακούγοντας αυτά τα λόγια. Και δικαιολογημένα. Ο στρατός είναι αφοσιωμένος και δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για την δημοκρατία. Επιπλέον, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια.

Οσο για την απόταξη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που θεωρήθηκε ύποπτη για μια τέτοια πράξη ήταν προγραμματισμένη από πολλούς μήνες (ο στρατός είναι μια υπόθεση πολιτικών στην Ελλάδα και η εκάστοτε πλειοψηφία βάζει τους δικούς της) και ο Παπανδρέου τη χρησιμοποίησε για να δραματοποιήσει την κατάσταση.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πηγές μας, σέρβιρε στους συνομιλητές του και μια άλλη δικαιολογία : με το δημοψήφισμα ήθελε να εξαναγκάσει την Δεξιά αντιπολίτευση να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Και τέλος, αφού δεν έμεναν πλέον άλλες δικαιολογίες, επικαλέστηκε την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών που «δεν θέλουν να εθνικοποιηθούν».

Και μάλλον εδώ βρισκόταν η πραγματική εξήγηση αυτού του πόκερ που έπαιξε ο Παπανδρέου: μια αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών κατά 30 δισ. ευρώ θα άλλαζε τους συσχετισμούς στους μετόχους. Κι αυτοί οι μέτοχοι είναι οι μεγάλες ελληνικές οικογένειες που θα πλήρωναν, για πρώτη φορά, την οικονομική κρίση.

Η πλευρά Παπανδρέου, αφού διαψεύδει ότι ο τότε Πρωθυπουργός είπε κάτι τέτοιο στη συνάντηση, επισημαίνει ότι ο Κατρεμέρ ήταν «στημένος» από το γραφείο Σαρκοζί.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις