Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αιγιάλεια: Αντιδρά «Η ΑΛΚΥΩΝ» στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην θέση Παπανικολού

Αιγιάλεια: Αντιδρά «Η ΑΛΚΥΩΝ» στην κατασ...

Επιστολή της Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου στον Περιφερειάρχη

Επιστολή παρέμβασης, προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, σχετικά με το θέμα της κατασκευής ΧΥΤΑ στην θέση Παπανικολού, έστειλε η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ», παρουσιάζοντας μια σειρά προβλημάτων και κινδύνων που ελλοχεύουν, εφόσον προχωρήσει η κατασκευή στην συγκεκριμένη θέση. Σύμφωνα με το www.aigialeianews.gr, στην επιστολή παρέμβασης, η οποία κοινοποιείται στον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, στο Τμήμα Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στο Δήμο Αιγιαλείας, η Ομοσπονδία, που περιμένει απάντηση από τον

Περιφερειάρχη, αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Κε Περιφερειάρχη,

Η Ομοσπονδία μας θέλοντας να παρέμβει στο θέμα της κατασκευής ΧΥΤΑ στην θέση ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΥ του πρώην Δήμου Ερινεού Αχαΐας και νυν Αιγιάλειας, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω. Οι ίδιοι οι Μελετητές στην έκθεσή τους με τίτλο "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" συμπεραίνουν μεταξύ άλλων στο Κεφ 4.5 με τίτλο "Οι συνθήκες του Γηπέδου έδρασης του ΧΥΤΑ" (αντιγραφή κειμένου Μελετητών-η διάκριση με αριθμούς δική μας):

1. "Το βόρειο τμήμα του γηπέδου και ειδικότερα κυρίως το τμήμα που αποτελεί δασική έκταση και χαρακτηρίζεται από έντονες κλίσεις καλύπτεται από ασβεστόλιθους του κρητιδικού, δηλαδή από γενικώς υδροπερατούς σχηματισμούς."

2. "Στη συμβολή της περιοχής των λεπτομερών ιζημάτων της περιοχής των κρητιδικών ασβεστόλιθων, δηλαδή στη συμβολή της επιφάνειας των έντονων κλίσεων με την επιφάνεια των εξομαλυμένων κλίσεων παρατηρήθηκε επιφανειακή εμφάνιση υδάτων που πιθανότατα αποτελούν εκτόνωση του υδροφορέα που αναπτύσσεται στους υδροπερατούς ασβεστολιθικούς σχηματισμούς στη θέση που απαντά τους υδατοστεγείς σχηματισμούς."

3. "Ως προς τις τεκτονικές συνθήκες, στην ευρύτερη ερευνηθείσα περιοχή και σε απόσταση περίπου 700m από το νότιο όριο του γηπέδου εντοπίζεται ενεργό ρήγμα."

4. "Τέλος στην ευρύτερη κατάντη περιοχή και ειδικότερα στην ευρεία κοίτη του Φοίνικα έχουν εντοπιστεί πέντε υδρευτικές και αρδευτικές γεωτρήσεις ουδεμία εκ των οποίων ευρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σχεδιαζόμενο ΧΥΤΑ, δηλαδή απόσταση που αποτέλεσε βαθμολογικό κριτήριο στις επιλογές των χώρων.

Παρά το γεγονός ότι η απόσταση αυτή σε συνδυασμό με τη μορφή και το ρυθμό διασποράς των ρύπων αλλά και τη γεωλογική δομή του κατάντη υποβάθρου (ιζήματα λεπτομερή) παρέχει πλήρη ασφάλεια στους αξιοποιούμενους υδροφορείς, τα μέτρα υψίστης ασφαλείας που λαμβάνονται για τη στεγάνωση του υποβάθρου και καθιστούν την περιοχή του απορριμματικού ανάγλυφου του ΧΥΤΑ πλήρως κλειστή περιοχή, αποκλείουν την οποιανδήποτε σκέψη για ενδεχόμενους κινδύνους επί των υφιστάμενων υδροληψιών. Πάντως και για αποκλειστικούς λόγους ψυχολογικής ασφάλειας θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της μετατόπισης ανάντη των γεωτρήσεων που αφορούν αποκλειστικά πόσιμο νερό."

Το συμπέρασμα που βγάζουμε εμείς από αυτά είναι ότι ένα μέρος της προτεινόμενης για ΧΥΤΑ περιοχής θα εδρασθεί σε μη στεγανούς σχηματισμούς με δυνητικά πιθανό κίνδυνο μόλυνσης  του υπόγειου υδροφόρου και πιθανή μόλυνση του υδρευτικού νερού των κατάντη γεωτρήσεων. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα εάν σκεφθούμε και τα εξής:

α. Την τυχόν ενεργοποίηση του ρήγματος που είναι ορατό νότια σε απόσταση700 μ και το οποίο ασφαλώς διατέμνει και την προτεινόμενη για ΧΥΤΑ περιοχή.

β. Δεν έχει εξετασθεί το βάθος ύπαρξης του υπόγειου καρστικού (ασβεστολιθικού) υδροφόρου - κάτω από τα λεπτομερή πλειοπλειστοκαινικά ιζήματα και ο δυνητικός κίνδυνος μόλυνσης του από κατασταλάξεις.

γ. Δεν έχει εξετασθεί ο δυνητικός κίνδυνος απορροής των υγρών απολυμάτων καταστάλαξης των στερεών ΧΥΤΑ στο επίπεδο της μεμβράνης απομόνωσης και ο δυνητικός κίνδυνος μόλυνσης επιφανειακών και υπόγειων νερών (οι πλημμύρες της 6ης Φεβρουαρίου έδειξαν καθαρά ότι μεγάλες ποσότητες νερού μπορούν να διέλθουν μέσα από το ΧΥΤΑ).
Βέβαια οι Μελετητές καταθέτουν σε αντιπαράθεση την άποψή τους ότι τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν με τεχνικές λύσεις και ρυθμίσεις.

Σε όλους όμως εμάς γεννάται το εύλογο ερώτημα: Δεν θα έπρεπε πρώτα να εξετασθούν περιοχές με λιγότερα προβλήματα-προτού επαναπαυθούμε σε τεχνικές λύσεις και ρυθμίσεις και πιθανά σε κάποιο από μηχανής θεό που θα σώσει εμάς και το περιβάλλον; Αναμένουμε εγγράφως τις απαντήσεις σας στις παρατηρήσεις μας».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις