Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μ. Κυριακοπούλου: «Τα φαινόμενα διαφθοράς τραυματίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη και πλήττουν την εθνική οικονομία»

Μ. Κυριακοπούλου: «Τα φαινόμενα διαφθορά...

Στην κατ΄ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων» μίλησε την Τρίτη 6/3/2012 στην Ολομέλεια της Βουλής, η Βουλευτής Αχαΐας Μαρία Κυριακοπούλου, η οποία υπερψήφισε τα σχετικά άρθρα και επικεντρώθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της διαφθοράς το οποίο όπως επισήμανε, τραυματίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και πλήττει την εθνική οικονομία. Ειδικότερα τόνισε:

«Υπάρχει άμεση ζημία από πιθανό χρηματισμό υπαλλήλου, μη βεβαίωση προστίμων, υπεξαίρεση χρημάτων από το δημόσιο ταμείο κλπ., όπου πρέπει να συνυπολογίζεται και η ζημιά από το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που δημιουργείται και απωθεί τους όποιους πιθανούς επενδυτές, αλλά και το κόστος από την αστική ευθύνη του Δημοσίου»

«………..Η καταστολή των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα δυσχεραίνεται σημαντικά από την απροθυμία των πολιτών να προβούν σε σχετικές καταγγελίες, απογοητευμένοι από τη γενική ατιμωρησία και συγκάλυψη. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατανοητό ότι για την επιτυχία της όποιας προσπάθειας, είναι αναγκαία και η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών».

Όσον αφορά τις βασικές αλλαγές που επέρχονται, αυτές είναι:

- H σύσταση πειθαρχικών συμβουλίων, ανεξάρτητων από τα υπηρεσιακά, ώστε να μη μετέχουν πλέον συνδικαλιστές, η αμερόληπτη κρίση των οποίων τίθεται υπό αμφισβήτηση.

- Η θέσπιση σύντομων προθεσμιών περάτωσης της προκαταρκτικής εξέτασης, της ένορκης διοικητικής εξέτασης, της πειθαρχικής ανάκρισης και της όλης πειθαρχικής διαδικασίας.

- Η αύξηση του χρόνου παραγραφής,

- O εξορθολογισμός των ποινών, με την ευχέρεια επιβολής της αρμόζουσας κάθε φορά ποινής, ανάλογα με τις συνθήκες τέλεσης και την προσωπικότητα του υπαλλήλου.

- Η ενιαία ρύθμιση και για τους υπαλλήλους των δήμων και των νομικών προσώπων τους, για υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κλπ.

Ορθά, επίσης, στις πειθαρχικές ποινές δεν τίθεται πλέον περιορισμός ανώτερης αλλά κατώτατης ποινής για ορισμένα πιο σοβαρά παραπτώματα.

Οι δύο νέες ποινές που προστέθηκαν (η στέρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής προϊσταμένου και η αφαίρεση της άσκησης των καθηκόντων προϊσταμένου) είναι επιβεβλημένες, προκειμένου σε θέσεις ευθύνης να τοποθετούνται άτομα με ικανότητες και ήθος.

Βασικό, επίσης, είναι ότι τίθενται προθεσμίες περάτωσης της πειθαρχικής διαδικασίας και της έκδοσης απόφασης της προκαταρκτικής εξέτασης, της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, της ανακριτικής διαδικασίας προκειμένου να μην χρονίζουν. Διότι η ταχεία εκκαθάριση βοηθά στον παραδειγματισμό των υπαλλήλων, με τον άμεσο συσχετισμό παραπτώματος- τιμωρίας.

Στο σημείο αυτό πρέπει να βρούμε σύμμαχο και τη Δικαιοσύνη, ώστε να εκδικάζονται άμεσα οι σχετικές υποθέσεις που καταλήγουν στα Δικαστήρια, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η ταχεία εκκαθάριση για την εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.»

Κλείνοντας την ομιλία της επισήμανε ότι: «Ο δημόσιος υπάλληλος έχει υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του με επιμέλεια και ευσυνειδησία, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Και αυτό θα πρέπει να το έχουν πάνω απ’ όλους υπόψη τους οι επικεφαλής, οι οποίοι πρέπει να δείχνουν το δρόμο της νομιμότητας και της επαγγελματικής αφοσίωσης, και όχι επικαλούμενοι λόγους πολιτικούς ή άλλους να δρουν χωρίς περιορισμούς και να ασκούν ανέλεγκτα την αποφασιστική τους εξουσία.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις