Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Π. Σακελλαρόπουλος: Το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ως ένα ακόμη ΕΣΠΑ

Π. Σακελλαρόπουλος: Το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορ...

«Απαιτεί να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις. Απαιτεί συνεργασία»

Ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Παράταξης «Ζούμε Δυτικά» Π. Σακελλαρόπουλος, για το 1ο πρώτο Περιφερειακό Συνέδριο για την νέα αναπτυξιακή προγραμματική περίοδο 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, δήλωσε τα εξής:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σχεδιάζει την ανάπτυξη για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.Με στόχο λοιπόν την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ανάπτυξης ενόψει του νέου ΕΣΠΑ και με την καινοτομία της ενεργής συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στον όλο σχεδιασμό και διαμόρφωση των προτάσεων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, διοργάνωσε συνέδριο για την χάραξη του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ως ένα ακόμη ΕΣΠΑ.

Είναι το πρόγραμμα που ταυτίζεται με τις μεγάλες περιφερειακές μας προκλήσεις με την δημιουργία μιας ανταγωνιστικής περιφερειακής οικονομίας με την στροφή στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Είναι το εργαλείο για τον μεγάλο στόχο που έχουμε βάλει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος :ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Απαιτεί να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις. Απαιτεί συνεργασία. Αν όλοι μαζί θέσουμε τους κοινούς μας στόχους και δουλέψουμε οργανωμένα μεθοδικά και υπεύθυνα μπορούμε να τους κατακτήσουμε.

Η επιλογή των περιφερειακών προγραμμάτων θα πρέπει να ακολουθήσει την αρχιτεκτονική της συγκρότησης της Διοίκησης. Πρέπει δηλαδή να περάσουμε στην συγκρότηση 13 περιφερειακών προγραμμάτων για το νέο ΕΣΠΑ. Το καθένα από τα οποία θα αφορά μία συνεκτική χωρική ενότητα με κοινό χωροταξιακό σχεδιασμό.

Ένα δηλαδή ενιαίο αναπτυξιακό χώρο με κοινό προγραμματισμό και ενιαία διοικητική δομή. Αυτή τη φορά ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ δεν πρέπει να γίνεται κεντρικά από την Αθήνα αλλά μέσω της συγκρότησης των 13 περιφερειακών συνεδρίων με σκοπό να ακουστεί η τοπική κοινωνία η τοπική αυτοδιοίκηση τα επιστημονικά και παραγωγικά επιμελητήρια, τα οποία θα χαράξουν τις πολιτικές για το νέο αυτό στρατηγικό πλαίσιο.

Με βάση την λογική αυτή τα χρήματα τα οποία μένει να απορροφηθούν να έχουν την καλύτερη αποδοτικότητα έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα.

Όπως είναι η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων η ισόρροπη ανάπτυξη κ.α.

Η διαχείριση των Περιφερειακών προγραμμάτων πρέπει να γίνει από τις διαχειριστικές αρχές των περιφερειών.

Ειδικότερα:

α) η διαχείριση των πράξεων ήτοι η ένταξη,η χρηματοδότηση, η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης τους και ολοκλήρωσής τους να γίνεται από την περιφέρεια με μοναδικό κριτήριο την χωροθέτηση του έργου. Έργα που χωροθετούνται εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειας να διαχειρίζονται από την διαχειριστική αρχή της περιφέρειας αυτής.

Β)Μέσω της διαχειριστικής αρχής διασφαλίζεται ο συντονισμός μεταξύ των πολιτικών και η συμπληρωματικότητα των παρεμβάσεων η διαφάνεια στην χρηματοοικονομική διαχείριση και η αποτελεσματικότητα, καθώς οι διαχειριστικές αρχές των περιφερειών έχουν αποκτήσει υψηλό επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας από την υλοποίηση προγραμμάτων δύο προηγούμενων προγραμματικών περιόδων.

Τέλος το μεγάλο στοίχημα δεν είναι να καταρτίσουμε ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει την απορροφητικότητα των πόρων αλλά να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας στην προστιθέμενη αξία αυτών των πόρων και να χτίσουμε μια νέα σύγχρονη οικονομία βασισμένη στην εξωστρέφεια, καινοτομία ανταγωνιστικότητα, και σε πέντε κατευθυντήριους άξονες του σχεδιασμού για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 την επιχειρηματικότητα την κοινωνική συνοχή (κατάρτιση-απασχόληση),το περιβάλλον, την αειφορία, τις νέες τεχνολογίες και την διάχυσή τους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τις υποδομές, ώστε να μπορέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις