Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νέα επιτυχία για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας – Φοιτητής της Αρχιτεκτονικής πρώτευσε στον διαγωνισμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Νέα επιτυχία για το Πανεπιστήμιο της Πάτ...

Εύφημο Μνεία και σε ομάδα φοιτητών που σπουδάζουν στην Πάτρα

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανακοίνωσε, σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη, τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Σπουδαστικού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του Κέντρου Επισκεπτών, το οποίο θα λειτουργήσει το ερχόμενο καλοκαίρι. Το νικητήριο σχέδιο επιλέχθηκε από τον Ρέντσο Πιάνο, αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ, ανάμεσα σε δέκα τελικές προτάσεις που αναδείχθηκαν ως επικρατέστερες μέσα από το διαγωνισμό.

Η ανακοίνωση του διαγωνισμού που έγινε τον Ιανουάριο, απευθύνθηκε σε όλους τους σπουδαστές Αρχιτεκτονικής, οι οποίοι φοιτούν σε προπτυχιακό επίπεδο, στις Αρχιτεκτονικές Σχολές και τα αντίστοιχα Τμήματα των Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων της χώρας.

Σε ζωντανή τηλεδιάσκεψη, ο Ρέντσο Πιάνο από το γραφείο του στο Παρίσι, ανακοίνωσε τους νικητές του διαγωνισμού.

Στον διαγωνισμό πρώτευσε η ομάδα των φοιτητών Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτου (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Σπυρίδωνα Γιωτάκη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), πρόταση της οποίας θα υλοποιηθεί άμεσα από το ΚΠΙΣΝ.

Αφού ο Ρέντσο Πιάνο ανακοίνωσε – μέσω τηλεδιάσκεψης – το αποτέλεσμα,  οι νικητές δήλωσαν πως είχαν ως βασική αναφορά το έργο του ιταλού αρχιτέκτονα, και χρησιμοποίησαν την ιδέα μιας κίνησης η οποία επιτρέπει στον επισκέπτη να παρατηρεί την κατασκευή μέχρι να εισέλθει στον χώρο. «Δεν το βλέπουμε απλά σαν έκθεμα αλλά ως μεταβολή ολόκληρης της Αθήνας», ανέφεραν οι νεαροί νικητές οι οποίοι θα λάβουν ως χρηματικό βραβείο το ποσό των 18.000 ευρώ.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος και πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού, εστίασε στον ρόλο του Ιδρύματος και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ ο Γιάννης Τροχόπουλος, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ ανέφερε: «Το σύνολο των 93 αρχιτεκτονικών προτάσεων των φοιτητών απέπνεαν πρωτοτυπία, δημιουργικότητα και φαντασία, γεγονός το οποίο μας γέμισε με μεγάλη χαρά, καθώς το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη πετύχει τον στόχο του να αποτελεί πηγή έμπνευσης και ελπίδας για τη νέα γενιά της χώρας».

Η κατασκευή του Κέντρου Επισκεπτών του εργοταξίου αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με στόχο το Κέντρο να μπορεί να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του τον Ιούλιο του 2013. Το Κέντρο Επισκεπτών θα λειτουργήσει μέχρι την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του ΚΠΙΣΝ, το 2015, και θα  εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες. Θα προσφέρει την ευκαιρία σε επισκέπτες να δουν το εργοτάξιο και να μάθουν περισσότερα σχετικά με το Κέντρο Πολιτισμού, ενώ θα αποτελέσει και χώρο εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, προσβάσιμων στο ευρύ κοινό.

Οι υπόλοιποι διακριθέντες του διαγωνισμού

Δεύτερο βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 13.200 ευρώ

Ξένη Στούμπου, Βαλεριάν-Αντώνιος Πορτοκάλης και Ιωάννης-Μακάριος Κουφόπουλος                                                                                                (Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Τρίτο βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 8.800 ευρώ

Ηλίας Οικονομάκης και Άγγελος Σιαμπακούλης

(Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Εύφημες Μνείες (βραβείο εξαγοράς), με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ έκαστη

Κωνσταντίνος Τζιώρας, Αλέξιος-Γεώργιος Τσακαλάκης-Κάρκας και Βασίλειος Χαριτάτος

(Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών).

Αναστάσιος Θεοδωρακάκης, Μάριος Παπαδάκης και Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος  (Πανεπιστήμιο Πατρών).

Γεώργιος Παπαματθαιάκης, Αλίκη Καρανικόλα και Θεόδωρος Κούτρος

(Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

 

 

Στη φωτογραφία οι νικητές του διαγωνισμού Άγις - Παναγιώτης Μουρελάτος (Σχολή Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Σπυρίδωνας Γιωτάκης (Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Στη φωτογραφία οι νικητές του διαγωνισμο...

Στη φωτογραφία οι νικητές του διαγωνισμού Άγις - Παναγιώτης Μουρελάτος (Σχολή Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Σπυρίδωνας Γιωτάκης (Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Η βραβευμένη κατασκευή χαρακτηρίζεται από την καθαρότητα και την απλότητα της μορφής της

Η βραβευμένη κατασκευή χαρακτηρίζεται απ...

Η βραβευμένη κατασκευή χαρακτηρίζεται από την καθαρότητα και την απλότητα της μορφής της

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις