Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Bέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών στον Γ. Αγγελόπουλο για το θαλάσσιο μέτωπο

Πάτρα: Bέλη της  Πρωτοβουλίας Ενεργών Πο...

Με αφορμή άρθρο του

Την ώρα που απαιτείται, με τις πιο πολλές δυνάμεις και ενώ γνωρίζουμε ότι ήδη βρισκόμαστε στο και πέντε, να αντεπιτεθούμε και να αποσπάσουμε από τα νύχια δανειστών και επενδυτών το παραλιακό μας μέτωπο, την ώρα που απαιτείται ο μέγιστος συντονισμός φορέων και πολιτικών οργάνων, για να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στην Κυβέρνηση, την ώρα που η δική μας πρωτοβουλία, δίνει μάχη ενάντια στον χρόνο για την ανασύνταξη όλων των δυνάμεων, την ίδια ώρα δεχόμαστε πισώπλατες μαχαιριές!  Όχι!  Δεν προέρχονται αυτή την φορά, από «επενδυτικά και επιχειρηματικά» συμφέροντα! Προέρχονται από αιρετά πολιτικά όργανα και εκπροσώπους τους. Η έκπληξη μας; Ότι κινούνται στην ίδια ακριβώς γραμμή, αναπαράγουν την ίδια τετριμμένη επιχειρηματολογία, συντάσσονται με τον ίδιο ζήλο με την Κυβερνητική γραμμή, την υπηρετούν παρά την καθολική αντίδραση σε αυτήν λαού και φορέων, παρά την καταδίκη της, ότι η πολιτική αυτή εκποιεί τον δημόσιο πλούτο και εν προκειμένω αντιστρατεύεται τα πλέον ζωτικά συμφέροντα της πόλης μας.

Αναφερόμαστε, σε επιστολή- άρθρο, του Αντιπεριφερειάρχη ανάπτυξης κ. Γιώργου Αγγελόπουλου, την Παρασκευή 1/2/2013 στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Στο άρθρο αυτό ο κ. Αντιπεριφερειάρχης κάνει τα παρακάτω, πολύ σημαντικά, ατοπήματα:

Πρώτον, σε ολόκληρο το ολοσέλιδο άρθρο του, αγνοεί και αντιπαρέρχεται το καθολικό αίτημα της πόλης για την παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων, της παραλιακής ζώνης μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου. Για την παραχώρηση αυτή, έχουν γίνει μακροχρόνιοι αγώνες, υπήρξαν αλλεπάλληλες δεσμεύσεις πολιτικών αρχηγών, έγιναν συμφωνίες σε θεσμικό επίπεδο, οι οποίες αποτυπώθηκαν στην σύμβαση προσωρινής παραχώρησης, αποτελεί σήμερα το σημείο αιχμής των διεκδικήσεων της πόλης απέναντι στην Κυβέρνηση. Νομιμοποιείται αυτή η στάση του αιρετού κ. Αντιπεριφερειάρχη;  Ο οποίος μάλιστα υπογράφει με τη θεσμική του ιδιότητα; Πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε την στάση του αυτή, παρά σαν προσπάθεια υπονόμευσης ενός αιτήματος, που καλύπτεται από επανειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων και από αποφάσεις όλων των αντιπροσωπευτικών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της πόλης μας;

Δεύτερον, σε ολόκληρη την «αναπτυξιακή» του πρόταση, πουθενά δεν αναφέρεται ο κ. Αντιπερειάρχης, στο καινούριο λιμάνι. Γιατί άραγε αποσιωπά πως υπάρχουν και 1.000 περίπου στρέμματα που ανήκουν στην Ανώνυμη Εταιρία ΟΛΠΑ, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεκμετάλλευτα; Ποια είναι η πρότασή του για αυτά; Αν  γνωρίζει γιατί δεν το ανακοινώνει και σε εμάς;   Μήπως γιατί το επίδικο ζήτημα είναι η «προίκα», δηλαδή η προς παραχώρηση στην πόλη ζώνη, την οποία ορέγονται οι επενδυτές; Η οποία δίνει την δυνατότητα δόμησης ολόκληρων και πολυωρόφων οικοδομικών τετραγώνων, τεράστιας υπεραξίας; Η περιγραφόμενη από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη δραστηριότητα, περιλαμβάνει τους χώρους αυτής ακριβώς της τεράστιας δόμησης (57.000 τ.μ. τσιμέντου) της παραλίας. Πρόσθετη «προίκα» δηλαδή στους επενδυτές!

Τρίτον και αρκετά ουσιαστικό. Έχει τη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη του; Έχει την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου; Γνωρίζει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου; Νομιμοποιείται να τις παραγνωρίζει; Καταλαβαίνει τους διακριτούς πολιτικούς ρόλους;

Ευθέως χρεώνουμε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη, συνειδητό ρόλο υπονόμευσης του καθολικού αιτήματος της πόλης μας. Μάλιστα στην πιο κρίσιμη φάση του. Αναπαράγει τις απόψεις δεδηλωμένων εχθρών του αιτήματος μας, αναφέροντας βαρύγδουπες και αόριστες «αναπτυξιακές προτάσεις. Παπαγαλίζει τις κυβερνητικές, κυρίως των μανδαρίνων του Υπουργείου Ναυτιλίας, και της Διοίκησης του ΟΛΠΑ, θέσεις. Αποσιωπά πως το θέμα είναι κυρίως πολιτικό και αφορά την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών και όχι τους παραπάνω, διορισμένους κατά τα άλλα, μανδαρίνους, οι οποίοι διαχρονικά αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της πόλης. Τον λόγο πρέπει να έχει πλέον ο κ. Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Συντάσσονται με τις θέσεις αυτές;  Ή υποστηρίζουν τις θέσεις της πόλης; Ισχύουν οι διαχρονικές δεσμεύσεις του κ. Κατσιφάρα για το θέμα;

Όπως πρόσφατα υποστηρίξαμε στις επιστολές μας στους πολιτικούς αρχηγούς, εμείς θέλουμε την παραλιακή ζώνη σαν κοινόχρηστο Δημοτικό χώρο, με ήπιες χρήσεις περιπάτου και αναψυχής, με πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, με αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις για τους δημότες και τα παιδιά τους, για την ελεύθερη χρήση, για την αναπνοή και την ομορφιά της πόλης μας.

Αυτή είναι η δική μας «επένδυση». Επένδυση στο μέλλον μας, πολύ χρησιμότερη και ανταποδοτική, πολύ αποτελεσματικότερη και προσοδοφόρα. Χωρίς την θεοποίηση των ιδιωτικών συμφερόντων, χωρίς ξεπουλήματα, χωρίς το έγκλημα της δια βίου φυλάκισης της πόλης μας.

Για την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

Δημήτρης Αιβαλής

Δημήτρης Αλεξίου

Γιάννης Πανταζόπουλος

Χρήστος Πατούχας

Νίκος Τζανάκος

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις