Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στη βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής

Στη βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύ...

Για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Κατατέθηκε στη βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

"Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ., που υπογράφουμε αυτήν την πρόταση, ζητούμε τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των Γεωργίου ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και Ευάγγελου ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, πρώην Υπουργών Οικονομικών των Κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, σε σχέση με τις πράξεις και παραλείψεις τους ως προς τη διαχείριση της επονομαζόμενης «Λίστας Λαγκάρντ»", ξεκινά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες προκύπτουν, στο στάδιο αυτό, ενδείξεις ενοχής των κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο είναι οι εξής :

Για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Παπακωνσταντίνου :

α) Υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο (άρθρο 242 παρ. 2 και 3 Π.Κ. σε συνδυασμό με άρθρα 94 και 98 Π.Κ.) :

β) Απιστία στην υπηρεσία (άρθρο 256 περ. γ’ υποπερ. β’ Π.Κ.) :

γ) Παράβαση Καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.) :

δ) Πλαστογραφία (άρθρο 216 Π.Κ.

 

Για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο

α) Υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο (άρθρο 242 παρ. 2 και 3 Π.Κ. σε συνδυασμό με άρθρα 94 και 98 Π.Κ.) :

β) Απιστία στην υπηρεσία (άρθρο 256 περ. γ’ υποπερ. β’ Π.Κ.) :

γ) Παράβαση Καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.)

"Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, λόγω της ιδιότητάς του, ως Υπουργός Οικονομικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, κατά την έννοια του άρθρου 15 Π.Κ., να αποτρέψει τα ζημιογόνα για το ελληνικό Δημόσιο οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και τα περαιτέρω βλαπτικά σε επίπεδο διατάραξης της εννόμου τάξεως αποτελέσματα, που αναλυτικώς περιγράφονται ανωτέρω, έτσι ώστε η εκ μέρους του μη αποτροπή των αποτελεσμάτων αυτών ισοδυναμεί με από μέρους του πρόκληση των ιδίων αξιοποίνων αποτελεσμάτων με ενέργεια", αναφέρεται μεταξύ άλλων για τους δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών.

 

Η αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου

 

"Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, που βαρύνουν όλες διαδοχικά τις Κυβερνήσεις, επί των ημερών των οποίων η λίστα άλλαζε χέρια και συρτάρια χωρίς να αξιοποιείται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού. Πρωτίστως, οι ευθύνες αυτές αφορούν, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων Υπουργών, τους διαδοχικούς Πρωθυπουργούς αυτών των Κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά Ειδική και ξεχωριστή μνεία κάνουμε στις ευθύνες του Γ. Παπανδρέου, επί Πρωθυπουργίας του οποίου η λίστα έφθασε στην Ελλάδα και κρατήθηκε κρυφή και αναξιοποίητη, γεγονός που χρήζει περαιτέρω ουσιαστικής διερεύνησης και εκτίμησης", σημειώνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Γιώργο Παπανδρέου .

"Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΔΗΜ.ΑΡ. εμφανίσθηκαν ξαφνικά πανέτοιμα να παραπέμψουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου και μόνον, για νόθευση εγγράφου και μόνον, και υπέβαλαν αμέσως, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, πρόταση δίωξης εναντίον του αποκλειστικά για το αδίκημα της νόθευσης του εγγράφου. Ποιού εγγράφου; Αυτού που κρατούσε στο συρτάρι του ο κ. Βενιζέλος επί 14 μήνες.

Ούτε λέξη για την υπεξαγωγή του εγγράφου αυτού από Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο από την ημέρα παραλαβής του μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2012.

Ούτε λέξη για τη ζημία του δημοσίου συμφέροντος από τη μη αξιοποίηση της λίστας αυτής, με 2062 καταθέτες επί 2,5 και πλέον χρόνια, κατά τα οποία τα ίδια πρόσωπα, ως Υπουργοί Οικονομικών των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, επέδραμαν σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα των αδυνάμων", επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις